Camilla

onsdag 14 oktober 2009

Rutten sill

I mitt parti är vi väldigt duktiga på att prata om etik och moral, vi får till och med skriva på kontrakt där vi lovar att handla moraliskt och etiskt ( nej jag har inte skrivit på ...)
Här får ni ett utdrag från Folkpartiets etiska riktlinjer, så ni förstår vad jag menar.
"Kandidat, förtroendevald eller anställd ska vara beredd på att ses som representant för Folkpartiet liberalerna i alla sammanhang. Allmänheten har rätt att ställa höga krav på hur företrädare för partiet agerar. Det gäller att handla med detta som utgångspunkt, föregå med gott exempel och vara medveten om att allt man gör och säger ska tåla offentlig granskning.
Det politiska samtalet ska präglas av ömsesidig respekt och debatten av sans och måtta. Huvudregeln för Folkpartiets företrädare är: Såsom vi själva vill bli behandlade, så ska också våra politiska motståndare behandlas."
Den texten kändes bra att ta fram idag, som en påminnelse...På ett sätt är jag glad att ni inte hörde vad som sas igår, då hade ni totalt tappat respekten för oss politiker, men det kanske ni redan har.
Idag är det återigen dags att votera i FRA frågan, denna gång om de 15 tilläggspunkterna. Jag tror vi har kommit till vägs ende i debatten, ena sidan påstår en sak andra sidan förnekar. Kanske är poängen att ena sidan förnekar. Kanske är det så enkelt att signalspaning i kabel inte går att lösa utan stora integritetskränkningar. Kanske är hela poängen att FRA vill ha så mycket information som möjligt... Kanske är jag bara paranoid?
Rutten sill är alltid rutten sill hur mycket man än saltar, eller...nej det menade jag inte!

28 kommentarer:

 1. Jag tror att det sas i någon av kommentarerna i går på din blogg.
  Den dag mobbingen och pennalismen inte lägre är uthärdlig. Då är det dags att byta parti.

  Hos Piratpartiet skulle du vara mer än välkommen.

  SvaraRadera
 2. Rutten sill luktar illa, Camilla.
  Rösta Nej, -Du är ju ändå liberal.
  /johan,Karlskrona

  SvaraRadera
 3. Du gjorde rätt förra gången och du kommer göra rätt nu. Det du gör genom att rösta nej eller avstå hedrar dig, ingenting annat.

  Och så lite offtopic: Vill bara ge dig mycket cred för din senaste artikel på Newsmill om jämställdhetsdebatten. Du är inte bara klarsynt och helt rätt ute. Du är också modig som tar detta trots alla verbala käftsmällar du lär få från alla håll, inklusive den interna från FP.

  Kör hårt, vi är många som stöder dig!

  SvaraRadera
 4. "På ett sätt är jag glad att ni inte hörde vad som sas igår, då hade ni totalt tappat respekten för oss politiker, men det kanske ni redan har."
  Ja det har vi!
  I alla fall för minst 90% av dom som nu sitter i regeringen.
  Sen om det är s,v,c,m,osv spelar ju ingen roll.
  Eftersom all partiers ledning VILL ha fra lagen plus all annan skit som har och kommer att komma.

  SvaraRadera
 5. Jag är väldigt besviken efter riksdagens votering, men jag hoppas att folk inte kommer att gå åt dig för att du avstod. Om det hade funnits några andra modiga liberaler kvar så hade jag gärna sett att du hade röstat nej, men som det nu var blev det ju mest en symbolhandling - och en mycket viktig sådan (!!). Då tycker jag nog inte att var speciellt mycket värre att avstå, som du nu gjorde, än att indirekt stödja socialdemokraternas skenheliga röstfiske.

  Jag hoppas att folk kommer att förstå och värdera ditt beslut i ljuset av det. Det viktiga är att inse att opinionsarbetet inte är slut här utan nu måste intensifieras, även om det naturligtvis är svårare nu.

  Hur som helst, ett innerligt tack för din markering! Du är en förebild.

  SvaraRadera
 6. Camilla,
  Du sa faktiskt ja till överenskommels med regeringen den 25 september 2008. Du satt i TV-soffor och förklarade hur bra allt var. Varför sa du ja då men nja nu? Vilken av de 15 punkterna har inte blivit uppfyllda?

  Det är ju inte konstigt att dina kollegor i folkpartiets riksdagsgrupp undrar vad du håller på med. Ska de inte få säga något alls?

  SvaraRadera
 7. Anonym- det är väldigt konstigt att det var så många FRA kritiker förra hösten, men de visade inget större engagemang efter september 2008. Jag tycker att förbättringsförslagen är bra- det står jag fast vid det enda jag saknar är förtydligande kring utvecklingsverksamheten och begreppet signalbärare. Jag har under våren varit i ständig kontakt med vår samordnare, försvarsdepartementet och även försvarsministern för att söka svar på mina frågor och jag vill verkligen säga att de har varit hjälpsamma. Men till slut kommer man till vägs ende, jag tror inte jag hade blivit klokare av mer tid, kanske går det inte att förtydliga utvecklingsverksamheten.

  SvaraRadera
 8. En viktig anledning till att kritikerna blev tysta var ju att FRA-kritikerna i folkpartiet sagt ja. Vi hade inget konkret förslag att kritisera. Ni gick i pant för att förslaget var bra.

  SvaraRadera
 9. Jag menade att de riksdagspolitiker som var kritiska då inte föjde upp. Man kan aldrig gå i pant för något som inte är skrivet. Jag vidhåller att förslagen är bra, men det behövs viss förtydling.

  SvaraRadera
 10. @Anonym
  Hur kommer det sig, menar du, att försvarsministern fortfarande sprider rena felaktigheter som står i direkt strid med vad centerns främste FRA-ivrare påstod så sent som bara för ett par dagar sedan?
  Camilla har all rätt att vara fortsatt kritisk.

  SvaraRadera
 11. Jaha, vad är nästa punkt på den inslagna vägen?

  Hur kommer man att bära sig åt för att avskaffa alla andra partier, förutom det som har makten?

  P.S Jag läser ur historieboken....
  Lär man inget från historien så upprepar man den.

  SvaraRadera
 12. "På ett sätt är jag glad att ni inte hörde vad som sas igår, då hade ni totalt tappat respekten för oss politiker, men det kanske ni redan har."

  Det är lugnt. Än en gång räddade du oss från det. Men det systematiska politikerföraktet är farligt nära även för mig.

  SvaraRadera
 13. Tack för att du som enda borgerliga ledamöt visade ryggrad i den här frågan.

  Jag kommer inte att rösta 2010 men du var i särklass närmast ett personkryss.

  Men din börda är för tung. Dina partikamrater har pajat FPs chans att få en röst av mig. Men som sagt, ingen annan var ens i närheten av att dra mig i riktning mot valurnan.

  SvaraRadera
 14. Camilla, jag tror visst att det går att förtydliga utvecklingsverksamheten. Problemet är att riksdag och regering låtit sig toppridas av FRA i den frågan. FRA/FÖD har i förarbetena slagit fast att trafikdatainhämtningen är ett villkor för hela verksamheten och att den måste bedrivas på det sätt som FRA vill. FRA kan därför nu enkelt diktera för domstolen vad som de bedömer som "nödvändigt". Det är en stor skandal att ni inte har preciserat detta. Ni har varit alldeles för underdåniga.

  Det är fullt möjligt att begränsa trafikdatainhämtningen genom att förbjuda inhämtning och lagring av fullständiga e-postadresser, IP-nummer, telefonnummer etc. Har du föreslagit det?

  Tolgfors förklarade ju att det man vill komma åt är kartläggning av trafikvägar och trafikströmmar. För dessa ändamål behöver man inga trafikdata som kan hänföras till enskilda.

  Om det finns andra syften med trafikdatalagringen så måste de redovisas, men det är fortfarande NI som dikterar för FRA vad som ska gälla. Inte tvärtom. Framför allt ska inte en myndighet få bestämma vad som är nödvändigt eller inte när det handlar om stora intrång i människors privtaliv, oavsett om vi talar om internationell eller svensk trafik. Det är väl ganska självklart, eller hur?

  Vad är det som är så svårt i detta? Kan du förklara det?

  SvaraRadera
 15. En sak till: Du har sökt kunskap på helt fel ställe. Aldrig att jag skulle rådfråga tidigare FRA-anställda som nu finns på FÖD eller försvarsministern om detta. De har ju ett helt annat perspektiv. Det är nog bland det dummaste man kan göra. Tro inte att får några sanningar därifrån. Gör för guds skull aldrig om det misstaget.

  SvaraRadera
 16. > "Kanske är det så enkelt att signalspaning i kabel inte går att lösa utan stora integritetskränkningar..."

  Hepp, där var den ja.

  Ja, åtminstone är det kanske så att laglig men i övrigt oreglerad "utvecklingsverksamhet" av signalspaning i kabel, där "utvecklingsverksamhet" innefattar insamling och analys av trafikdata (jo för fan, man måste ju hänga med då det sker "förändringar i signalmiljön"), som bedrivs av en myndighet som med åren har blivit hyfsat självgående va -- insyn, styrning och utkrävande av verksamhetsansvar från de folkvalda kan man komma undan med hemligstämplar med hänvisning till verksamhetens känsliga natur -- kan göra endel människor lite sorgsna i ett land som ändå hade lyckats behålla någon form av brevhemlighet i flera hundra år.

  Fy fan vad man upprepar sig själv i såna här kommentarsrutor, det blir ju bara pinsamt.. Jag som hållit mig borta från det här i flera månader. Idag har jag gått omkring på jobbet och hojtat om övervakningssamhälle och Stasi, och folk bara himlar med ögonen, "inte nu igen" :-)

  Nåväl, det verkar ju som "dom" vunnit och "vi" förlorat. Nu drar jag in huvudet i mitt lilla skal igen (men lär rösta på PP i alla val de närmaste två decennierna :-) )

  SvaraRadera
 17. jakob- du förstår väl att jag inte bara sökt kunskap hos departementet..Mikaél och Anna i Stoppa FRAlagen, har varit till stot hjälp, Klamberg, Hax och Oscar Swartz likaså.
  Jag tror också att mankan reglera utvecklingsverksamheten (ser att jag uttrycket mig luddigt i inlägget) ungefär på det sätt du skriver, vilket också har varit en linje vi drivit, men utan framsteg..
  HugeHedon- kul att hitta dig här!! Tack för senast, men ledsen att jag inte besitter de superhjältinnekrafter du önskar...

  SvaraRadera
 18. Bra, Camilla. Det tror jag gör dig till en ovanlig ledamot. I mina kontakter med riksdagen har jag mötts av beskedet, att den kunskap som de enskilda ledamöterna fått om FRA:s verksamhet kommer från FÖD, samordningskansliet eller FRA.

  När du själv nämnde dessa i kammaren och dessutom här på din blogg, så blev jag väldigt fundersam. Men då har vi rett ut den saken.

  Det låter intressant att ni drivit en restriktiv linje för utvecklingsverksamheten. Det är då ingenting jag har märkt i mina kontakter med Allan Widman ;-) . Men "vi" syftar på kritikergänget, antar jag.

  Låt mig gissa varför ni inte har haft någon framgång. Ni har mötts av invändningar från FÖD. Dessa har inte sällan varit av teknisk natur, dvs handlat om hur FRA måste arbeta för att utvecklingsverksamheten ska bli effektiv. Och så har ni säkert fått argument om att andra arbetssätt skulle bli MER integritetskränkande.

  Det är detta som är kärnpunkten i min kritik. FRA och FÖD har i alltför hög grad bestämt spelreglerna. Ni ska inte sitta i dialog med indirekta företrädare för FRA i detta skede av lagstiftningen. Det är myndigheten som ska rätta sig efter er.

  SvaraRadera
 19. > ..ledsen att jag inte besitter de
  > superhjältinnekrafter du önskar

  Hehe, ja, det skulle krävas rätt ordentligt med superkrafter för att få mig att rösta på Folkpartiet om det var det du menade :-) Det är kanske för att jag är "liberal" i meningen "barnsligt-och-omoget-antiauktoritetspsyko" medan Folkpartiet går i bräschen för den nya "liberalism-utan-posthemlighet"-vågen som varit på frammarch ett tag. (Ujuj, sur och gnällig..)

  Tack detsamma för senast!

  SvaraRadera
 20. Det går inte säga ja till förslag utan att det finns ett konkret förslag som granskats av remissinstanser och oberoende experter. Det var problemet med att säga ja till överenskommelsen den 25 september 2008. Hela lagstiftningsprocessen blev bakvänd, först tar politikerna ställning och låser fast sig, därefter sker utredning och remissgranskning. Helt bakvänt. Därför var riv-upp och parlamentarisk utredning rätt.

  SvaraRadera
 21. @Anonym 18:04: Jag tror i och för sig att Camilla har försökt hävda just det du skriver. Att det är först vid voteringen om det slutliga lagförslaget som det hela avgörs. Hon har i alla fall varit konsekvent här på bloggen och inte bundit upp sig för ett JA. Men det förefaller som om de andra kritikerna vek sig ganska snabbt. Så visst har du rätt, med det är nog främst mot dem som din kritik borde riktas.

  SvaraRadera
 22. Jag tycker att du har uppfyllt alla krav i de etiska riktlinjerna.
  Det sista stycket, där jag kan tänka mig att du tycker andra inte riktigt handlat efter riktlinjerna, vet jag inte vad som hänt eller sagts. Men tror och hoppas att du handlat oklanderligt.
  Mer kunde du väl inte gjort..

  SvaraRadera
 23. Borgligheten har tagit ett vansinnigt beslut och sitter i knät på FRAs tjänstemän. En bohemian club vars syfte bir tll religion. Det är inom FRA ospecifierade FoU som övergreppen mot den enskilde och näringsidkaren kommer att ske. Jag hade önskat att vi hade en riksrevision värdig namnet som kunde granska denna sak, dess process och ytterst få stopp på vansinnet, det är bara du Camilla som förstått. Resten av kollektivet är boskap det står fully klart.

  SvaraRadera
 24. Jakob-det vanliga är att vi bara får information från vår samordnare eller departementet, men i den här frågan har verkligen sökt kunskap på alla håll vi kunnat, Advokatsamfundet, Centrunm för Rättvisa, It företag m.fl Vi hade viss kontakt med dessa när vi kom fram till överenskommelsen. Men jag har sagt det förut och jag kan säga det igen, det är mycket vi borde gjort annorlunda. Det är svårt att få en muntlig överenkommelse till lagtext man är tillfreds med ,om man inte är med under skrivningarna.
  Vi borde varit tydligare med skrivningarna kring utvecklingsarbetet- men det är något vi påtalat åtminstone sedan februari då vi såg de skrivningarna första gången
  FRA känns mycket som ett beställningsjobb från en genereraldirektör..
  Joakim- du är toppen-som alltid!
  HugeHedon- du är ännu mer toppen, trots att det blir svårt att få dig att bli folkpartist!

  SvaraRadera
 25. Tack för ditt klarspråk, Camilla. Det är första gången jag ser en borgerlig ledamot beskriva FRA-lagens tillkomst som ett beställningsjobb från FRA. Detta är självfallet något som alla sedan länge är medvetna om, men nu är det slutgiltigt bekräftat.

  Denna parodi på lagstiftningsprocess har skadat Sverige i grunden.

  Vissa tycks nu tro att slutpunkten är satt. De har så fel, så fel.

  SvaraRadera
 26. Angående beställningsjobbet

  FRA använder en viss teknik och metod. Det är självklart att de kommer att be om en lagstiftning som passar detta. Politikerna har försökt att stoppa en kvadrat genom ett cirkelformat hål, det går inte, det är samma kvadrat.

  SvaraRadera
 27. Detta är tydligen den information som FRA:s generaldirektör går ut med om den nya lagen, enligt Leif Nixon som varit och lyssnat på Ingvar Åkesson:

  "När FRA signalspanar på regeringens och försvarsmaktens vägnar, [och] råkar snubbla över information som är av intresse för andra myndigheters verksamhet, så står det FRA fritt att lämna över informationen till myndigheten."

  Att FRA-shoppen skulle vara stängd har jag heller aldrig trott på. Och jag är rätt övertygad om att underställda myndigheter kanaliserar sina spaningsönskemål via departementen som i sin tur tar med dem i sina spaningsframställningar.

  Kontrollorganen kan väl ta och jämföra spaningsönskemålen för 2009 och 2010? Eller ligger det möjligen utanför deras mandat?

  Säpo kan säkert också få informationen bakvägen via det utländska samarbetet. FRA rapporterar till utländsk samarbetspartner som överför informationen till sin säkerhetstjänst. Därifrån går informationen till Säpo. Inga lagar bryts på det sättet, och alla är glada. Utom en och annan politiker som naivt tror att det går att hålla underrättelsetjänsten i strama tyglar. Glöm det.

  SvaraRadera
 28. Jakob- jag vill poängtera att jag inte har bevis för att det är ett beställningsjobb från FRA, men det har känts så. Även Hans Lindblad, tidigare riksdagsledamot och försvarspolitisk talesman för fp, uttrycker samma sak.
  Johan- jag blir mycket, mycket konfunderad över Åkessons ord...Måste jag kolla upp.Jag är fullt medeveten om hur svårt det är att hålla underrättelsetjänsten i strama tyglar, men jag behöver ju inte göra det lättare för dem..

  SvaraRadera