Camilla

måndag 12 oktober 2009

Förutom våra egna tankar finns det inget som vi har full makt över- Descartes

FRA vågorna har kommit igång igen, uppenbarligen. I förmiddags ringde inte mindre än fem journalister- det är bra att intresset fortfarande finns, även om inte förhoppningarna kanske gör det. I lördags deltog jag i demonstrationen vid Medborgarplatsen, arrangerad av bla Svart Måndag, då blev jag intervjuad av Rapport. Jag måste nog säga att jag blev lite förvånad då jag såg inslaget på kvällen, där lät det som jag var den största FRA ivraren av alla. Riktigt så illa är det faktiskt inte...Jag menar att det faktiskt är en hel del förbättringar i FRA förslaget som ska voteras om på onsdag, jag tycker att det är en stor förbättring att FRA shopen nu bara är öppen för Försvarsmakten och Regeringskansliet tex. Jag tycker det är bra att FRA måste få tillstånd av en domstol, men visst kan jag erkänna att det finns frågetcken kvar!
Men jag måste säga att det är konstigt att folk uppmanar mig att rösta på oppositionens motion, där står ju tydligt att de vill att fler myndigheter ska få tillgång till FRAs data. Är det att gå framåt?? Jag tycker inte det. Dessutom måste sägas att oppositionens kritik har varit tunn, det finns en hel del att kritisera men det har de inte gjort, bara sagt "gör om". Men om "gör om " innebär att de gör om till det sämre var det väl ingen vits!
Jag är mycket tveksam, men jag vet varåt det lutar...
Väderkvarnen- dina blommor är helt gudomliga! Tack även till Jonas och Anonym för underbara buketter. Ni är så snälla....
Som ni säkert förstår är dagens titel en liten hälsning till våra franska vänner.

19 kommentarer:

 1. Att oppositionen har grumliga åsikter vet vi, men vad Fö7 de facto föreslår är "riv upp, gör om". "Gör rätt" kommer vi till sen.

  SvaraRadera
 2. Visserligen har FRA-lagen nu försetts med en rad s k "integritetshöjande" ändringar, men i praktiken betyder dessa absolut ingenting. Jag måste be dig att läsa på bloggen
  http://minimaliteter.blogspot.com.
  Mikael Nilsson sammanfattar på ett mycket kunnigt och sakligt sätt varför vi inte kan godta FRA-lagen nu heller. För i slutänden vilar ju allt på att vi LITAR på dem. Gör vi det? Inte jag ...
  Curt Jonsson, Borlänge

  SvaraRadera
 3. Nej, ibland är det svårt att lita på dem...
  Oppositionen gör sig bara lätta poäng, inse det. Jag har inte hört någon vettig kritik från dem- enbart från PP.

  SvaraRadera
 4. Camilla, visst är det så; oppositionen vill ju passa på att framstå som motståndare till en impopulär lag, även om de egentligen tycker samma sak.

  Men för mig är det viktiga inte deras bakomliggande motiv, utan vad som faktiskt står i beslutspunkterna i motionen; det vill säga "riv upp, gör om".

  SvaraRadera
 5. Okej Camilla, hoppas du tar fasta på kritiken från PP. Men det behövs 3 allianspolitiker till som säger nej ...

  SvaraRadera
 6. OK, Camilla, vi börjar nu förstå vilken knapp det blir. Men Leif Nixon har en viktig poäng, även om det förstås är ett stort steg att ta för dig i detta läge.

  SvaraRadera
 7. Camilla, trevligt att du blev glad :) Är det Fö7 som ligger på bordet på onsdag, eller blir det som så många hoppas Fö269?

  Leif, det är väl åndå Fö269 som är anständigt skriven, typ: "riksdagen beslutar nedläggning", och (Sahlins) Fö7 som mumlar i skägget, typ: "riksdagen delger sin åsikt att det borde läggas ned". När skall du förresten träffa Ingvar?


  Båda, nej självklart, det är väl inte alltför många av oss som litar Mona & Co.

  SvaraRadera
 8. Totally OT: Gissa vad min ordkoll blev på den kommentaren.
  "blumeri"

  hmmm...

  SvaraRadera
 9. Väderkvarnen: "Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening" är den sedvanliga formuleringen i motioner. Det ska vi inte göra någon större affär av.

  Jag träffar Ingvar de sista skälvande timmarna innan riksdagsdebatten. Vi får väl se om jag lyckas pressa ur honom nåt smaskigt som kan få vågskålen att väga över till vår fördel. (Låt mig behålla hoppet en stund till, OK?)

  SvaraRadera
 10. Vettig kritik har nog kommit från egna led: Klamberg.
  Oppositionen kommer göra poäng av att ni röstade för en inte genomtänkt lag.
  Önskar din kritik nått längre.. Eller om det bara e taktik.
  Du är bra på att hålla tyst om kritik, inför i stort sett alla. Bra så

  SvaraRadera
 11. Please .... läs denna kommentar som har rubriken:
  "Riksdagen är okunnig om FRA-lagen". Det är skrämmande läsning och slutsatsen kan bara bli en: Säg kraftfullt NEJ!
  Sprid detta till fler om du kan. Tack!

  SvaraRadera
 12. Och här kommer länken!
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/12/riksdagen-ar-okunnig-om-fra-lagen

  SvaraRadera
 13. Domstolen gör inte saken ett dugg bättre. Jag antar att du hörde Ricks tal som bland annat handlade om varför? Läs annars på http://rickfalkvinge.se/2009/10/11/fra-tre-dagar-kvar-och-dimridaer/. Det är fortfarande massavlyssning, så fort kablarna kopplats in!

  Det oppositionens motion faktiskt säger är att FRA-lagen skall rivas upp. Att syftet är att senare införa något annat som kanske är dåligt är en helt annan fråga; nu gäller det att förhindra inkopplande av kablarna, så blir framtiden en senare fråga.

  SvaraRadera
 14. Jag kom just på ett bra namn på FRA domstolen.
  Judge dredd :)
  Det är ju försvarare,åklagare,domare i en o samma person + att ingen utom regeringen har insyn i processen.

  SvaraRadera
 15. Det går inte införa rättsäker massavlyssning, mer än det går att införa rättsäkra mord. Avlyssning som ett tvångsmedel där brottsmisstanke föreligger, en RIKTIG domstol har godkänt och den avlyssnade delges i efterhand, KAN vara rättsäkert. Massavlyssning är rättsvidrigt per definition.

  Egentligen tror jag att jag försöker övertyga de redan övertygade, du var på demonstrationen... Leif Nixon har dock rätt. Ingen av oss litar på varken höger eller vänsterblocket i frågan. Vi litar på PP och liberala individer. Med tanke på att ingen vill rösta "fel" i laddade frågor innan ett val, kan det finnas fler liberaler innanför portarna innan "gör rätt"-omröstningen tas upp i riksdagen. Men dit kommer vi inte utan ett "riv upp, gör om".

  Jag älskade initiativet "Liberaler mot FRA", finns det någon möjlighet att ni kan stoppa galenskaperna tillsammans? Ni har mitt fulla stöd. På onsdag kommer jag vara en av dem som väntar utanför riksdagen. Jag kan vänta i kortbyxor och t-shirt om ni känner att ni vill dela utfrysningen, bara snälla stoppa FRA!

  SvaraRadera
 16. David, det var nog det snällaste någon erbjudit sig att göra för mig...

  SvaraRadera
 17. Ger det en röst mot FRA, så gör jag det på riktigt med nöje. (Förvarna mig gärna innan så jag hinner hitta sommarkläderna =)

  Många har åsikter om vad andra ska göra, frysa med dig var det mest symboliska stöd jag kunde komma på. Jag uppskattar verkligen ditt engagemang både för integriteten och för fler infallsvinklar i jämställdhetsdebatten.

  SvaraRadera
 18. Ja Camilla, det var ett Rapportinslag som fick mig att undra var du stod, om du svängt.
  Vore jag i dina kläder blev det ett blankt nej, men visst är du i en knepig sits.
  Av tisdagens inlägg utläser jag att gruppmötet blev en pärs... vilket borde leda till att du stärks i din kritiska inställning.
  För vad har du att förlora på det?

  SvaraRadera