Camilla

lördag 3 oktober 2009

Livet är ganska regnigt och trist...

Vad gör du en lördagkväll som denna ? Själv har jag sammankallat den politiska ledningsgruppen i Dalarna för information och diskussion om den kommande FRA omröstningen. Mina folkpartiska kolleger hemma i Dalarna är som alltid kloka som ugglor.
Någon ny FRA våg vågar jag knappast hoppas på, en del tydliga borgerliga kritiker går nu ut öppet med hur de ska rösta, se Federley.
Själv är jag olyckligt kär och tycker livet är ganska regnigt och trist!

17 kommentarer:

 1. "..det är oerhört nära vårt öppenhetsmanifest" - Aha, var det så centern tänkte. Jag hade inte riktigt förstått tidigare.

  Nä, vågen blir nog inte så stor alls nu. Även om alla som var emot FRA-lagen från början fortfarande är..
  Men hoppas att ett motstånd, och förståelse av vad den innebär kommer växa.

  SvaraRadera
 2. Vad menar du med "det är oerhört nära vårt öppenhetsmanifest"?Fattar inte..

  SvaraRadera
 3. Det var Federleys ord angående förändringarna i FRA-lagen.
  Jag anser att det är en bit ifrån deras s k öppenhetsmanifest.
  Och, "Nu återstår uppföljning, övervakning" var hans senare, kanske inte helt välavvägda, ord.

  SvaraRadera
 4. Men har du någonsin sett Centern som ett liberalt parti?

  SvaraRadera
 5. Nu får jag lära mig att det är Centern som varit pådrivande i förbättringsarbetet kring FRA....???

  " Centerpartiet och jag har varit drivande i att bygga in så mycket öppenhet och integritetsskydd som möjligt, givet att vi ändå tvingas acceptera behovet av underrättelseinhämtningen i strängt reglerade former genom signalspaning."
  så skriver Staffan Danielsson på sin blog.
  Ja, mycket ska stå ute med att höra!!

  SvaraRadera
 6. Johan Zandin (V)4 oktober 2009 kl. 06:21

  Ge inte upp hoppet om en ny FRA-våg!
  I både Malmö och Göteborg demonstrerar vi den 10 oktober.
  Och bloggarna har ju redan varit igång ett bra tag.

  Det gäller bara att övrig media vaknar upp den närmsta veckan. Så vad tror du om löpsedeln "FRA-hjälten Camilla Lindberg: Därför avslöjar jag inte hur jag ska rösta". Känner jag Expressen rätt är den bara en intervju bort...

  SvaraRadera
 7. Camilla - har du sett Rothsteins genusmail till forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap - ha ha , klockrent!! :-) Här: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/10/05/rothsteins-genusbrev-och-genusforskningens-dilemma/

  SvaraRadera
 8. Låt oss syna några av punkterna i FRA-överenskommelsen:

  1) Begränsningen "signalbärare":

  Här är okunnigheten skriande bland ledamöterna. Vissa, t.ex. Staffan Danielsson, tycks tro att FRA endast bereds tillgång till mindre flöden, jämförbara med "länsvägar". I själva verket handlar det om gigantiska flerfiliga motorvägar. Alla Sveriges hushålls internettrafik kan rymmas i en enda fiberkabel.

  Här fanns chansen att göra rätt. Förslaget om trafikstråk, dvs med fokus på ändpunkterna, hade kunnat bli en verklig begränsning.

  2) Begränsningen av antalet uppdragsgivare

  Vi kan redan nu förutsäga att även polisiär spaning kommer att få bedrivas. En särskild lag om detta kommer att utarbetas på basis av Anders Erikssons utredning, senast 2010.

  JK pekade också i sitt remissvar på en annan sak: Myndigheter som inte längre får underrättelser direkt från FRA vänder sig givetvis till respektive departement i stället. De godkända uppdragsgivarna kommer att bredda sina underrättelsebehov för att tillgodose underställda myndigheters önskemål.

  4) Underrättelseskyldigheten

  Ingen tror att den kommer att tillämpas.Inte ens FRA. De ifrågasatte ju betydelsen av bestämmelsen i sitt remissvar.

  5) Domstolsprövningen

  Utformningen har kritiserats från många håll. Det förefaller ju som att det i stort sett blir en person, Runar Viksten, som kommer att stå för prövningen i den nämnd som de svage kallar domstol.

  Till detta ska läggas två stora områden som knappast regleras alls:

  1) FRA:s utvecklingsverksamhet:

  Här kan FRA massinhämta enskildas trafikuppgifter utan att koppling till yttre hot föreligger.

  2. FRA:s informationsutbyte med andra länder.

  Detta är överhuvudtaget inte lagreglerat. Det finns bara en passus om att utlämnad information inte får vara till skada för svenska intressen.

  Hur kan någon värnare av integriteten rösta JA till ovanstående kökkenmödding?

  SvaraRadera
 9. Hittade just detta inlägg´i debatten. Kan rekommenderas.

  (För övrigt blev visst numreringen lite fel i min föregående kommentar)

  SvaraRadera
 10. Jag tycker mycket illa om Staffan Danielssons sätt att uttrycka sig - "vi tvingas acceptera...". Det är försåtligt att använda passiv form på det här sättet eftersom han försöker utmåla högst subjektiva uppfattningar som vore de objektiva fakta. Det är ett fegt knep för att försöka undkomma debatt och ansvar.

  Dessutom låter det där "vi tvingas acceptera" mest som ett "ni tvingas acceptera". Danielsson har också varit tydlig med att han inte vill undanta svenska medborgare från FRA:s övervakning.

  SvaraRadera
 11. Ett av de starkaste argumenten för att du ska rösta ja till den nuvarande formen är att "ni ändå har fått igenom en massa förändringar". Men det är ett rent bullshitargument.

  Går man igenom, del för del, de "förändringar" som utlovades så vet du, likväl som alla andra, att det bara "bidde en tumme" av de förslagen. Förslag som dessutom i väldigt stor utsträckning bara är fernissa på en ofattbart kränkande lag....

  SvaraRadera
 12. .. och som Fredrik tar upp här ovan så finns det andra delar av FRAs verksamhet som är än mera ljusskydd och oreglerad, som utlandssamarbetet/utvecklingsverksamheten.

  SvaraRadera
 13. 'FRA-vågen' växer sig just nu allt starkare på bloggarna http://bloggar.se/om/fra . För att kunna bryta sig genom media-ytan behövs något för media att hugga på. Dom skulle fullkomlig älska att få skriva om en folkhjälte från förr som står för sin ärliga tro och övertygelse mot en dogmatisk alians-piska. Går du ut i tid med ett par kvällstidnings-intervjuver och kanske någon debatt-artikel så får dom något att skriva om åtminstone fram till omröstningen. En uppföljare på en tidigare succse-historia är publicsistiskt omöjlig för media att inte skriva om. Men med tanke på 'demokrati-arbetet' inför förra omröstningen http://lakonism.blogspot.com/2009/10/bevisbordan-ligger-pa-de-som-vill-kunna.html så kan jag förstå om man väljer att ligga lågt eller kvitta ut sig... I Sverige innebär ju konsensus att man hellre har fel tillsammans än att stå upp för det man tycker rätt och riktigt. Hursom så vill jag ändå tacka för din insats förra gången, jag skickade inga blommor utan ger istället varje månad till Reportrar utan gränser istället som du önskade.

  SvaraRadera
 14. Hej Camilla!

  Du måste bara se den här!
  http://www.youtube.com/watch?v=p5tyb98gCQ8

  //David

  SvaraRadera
 15. Sammanställning av höstens genusmotioner :-)
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/10/11/hostens-genusmotioner/

  SvaraRadera
 16. Lite inspiration inför FRA-voteringen.

  SvaraRadera