Camilla

fredag 4 mars 2011

Snällismen slår fel igen!


Gårdagens överenskommelse om migrationspolitiken går både i dur och moll. Stora delar är bra, t.ex att påskynda ärendehanteringen genom att tillsätta en fjärde migrationsdomstol. Även att anhöriga till invandrare kan bevisa släktskap genom DNA om identitetshandlingar saknas. Att öppna upp för arbetskraftsinvandring är positivt även det, men sen kommer det delar som jag är med kritisk till. Jag vet att i det politiskt korrekta Sverige vill alla politiker vinna snällismpoäng, snällast vinner. Men i det här fallet då man vill underlätta för papperslösa att få vård och skola bör man tänka efter vilka signaler det ger. "Att man härigenom urholkar tyngden och vikten i begrepp som asyl och medborgarskap förefaller inte bekymra någon längre. Pedagogiken i att premiera den som trotsar ett avvisningsbeslut kan ifrågasättas." skrev Sanna Rayman igår på ledarbloggen. Hon har rätt, vilka signaler ger detta. Papperslös är ett annat namn för illegal, alltså en person som fått avslag på sin asylansökan eller avslag på uppehållstillstånd, men trotsar beslutet och stannar kvar i landet ändå. Jag kan mycket väl känna för de barn som lever gömda i Sverige, det är ju inte deras fel att föräldrarna valt att leva illegalt, men det blir också konstigt om politikerna ger ok."Personer som gör allting rättsstaten säger åt dem att göra och tragglar sig genom asylprocessen löper risk för utvisning medan människor som bryter mot lagen understöds med vård och undervisning. Det är, med förlov sagt, en sorts diskriminering mot dem som handlar rätt." skriver SvD ledarsida idag. Snällismen slår fel återigen.
Jag har full förståelse för att Reinfeldt och gänget njuter av att slå in en kil hos de rödgröna genom detta samarbete med Miljöpartiet, men frågan är om opinionen är med honom i den här frågan? Moderaterna brukar eller brukade, vara ett parti som värnade rättstaten, lagar ska efterföljas, men gårdagens överenskommelse visar något helt annat.Det är egentligen inga stora pengar det handlar om, men det handlar om signalvärdet, att den som trotsar ett avvisningsbeslut premieras.
Läs gärna Johan Ingerös inlägg i Aftonbladet här. Eller Merit Wager på Newsmill.

12 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är fullkomligt rimligt att människor som befinner sig i Sverige får ett grundläggande humanitärt stöd.

  Även grova brottslingar får sjukvård och deras barn får gå i skolan. Premierar vi därigenom brottlighet?

  SvaraRadera
 2. Visst, du har en poäng som jag gillar, men varför då ha Migrationsverket som avgör om du får stanna eller inte, när politiker säger att det är ok att vara här illegalt och de ska ha rätt till vård och skola. Men det är en svår fråga, barn kan inte rå för att deras föräldrar är illegala...Vi måste istället uppmuntra till att gå den lagliga vägen, där tycker jag att DNA bevisen är ett stort steg i rätt riktning-självklart ska man få ta med sig sina barn.Med eller utan identitetshandlingar.
  Men, nej vi ska inte uppmuntra till att gå den illegala vägen.
  Camilla

  SvaraRadera
 3. Jag håller på dig Camilla, varför belöna de som är här illegalt?????
  Micke från byn.

  SvaraRadera
 4. Hur kommer det sig att dessa "papperslösa" människor flyr till Sverige, snarare än till Danmark eller Storbritannien? Eller varför inte till rikare länder såsom USA? Jo, i de förstnämnda länderna är det svårare att få uppehållstillstånd och i USA ser man oerhört allvarligt på olaglig invandring - trots att amerikanerna (än så länge) betalar stora delar av sin sin välfärd på frivillig basis.

  Svenskar saknar helt enkelt förmågan att säga nej. Vi betraktar dessutom sjukvård som en rättighet (om det hade varit en rättighet, varför existerade den i så fall inte för 300 år sedan; rättigheter är universella).

  Nej, sjukvård är ingen rättighet - det är en tjänst. Precis som tandvård, eller ett syntest hos optikern. Likaså utbildning. Och i den mån inte läkare och lärare är beredda att arbeta utan ersättning, kan ingen prata om rättigheter.

  I Sverige har majoriteten valt en välfärdsmodell som kräver ett enormt skatteuttag. I den bästa av världar var all välfärd privat, och då behövde vi inte ha några nationsgränser alls. Men vi kan inte ha både socialism och fri invandring (fick jag välja valde jag nog det senare).

  Camilla har fullständigt rätt, givet de restriktioner som nu har givits, av socialdemokrater som Tage Erlander, Olof Palme, Göran Persson och Fredrik Rheinfelt.

  /Henrik

  SvaraRadera
 5. Som liberal är ingen människa illegal.

  SvaraRadera
 6. Hur kan vårdpersonalen veta vilka som är "papperslösa"???
  Finns något register över dem???

  SvaraRadera
 7. Till signaturen Jan Sar

  Anser du att vidrigheter som Usama Bin Laden, Kaddaffi, Ahmedinajad m fl, och deras anhängare ska få komma till Sverige och få gratis vård???

  SvaraRadera
 8. Kan bara instämma i vad Leif Nixon skrev ovan. Och ingen människa är illegal. Grundläggande sjukvård är en humanitär sak, och i viss mån skolgång för barn som ju inte själva bestämmer vad föräldrarna gör.
  Dessa 2 saker är inte detsamma som PUT eller medborgarskap.

  SvaraRadera
 9. Öh nej, människor är aldrig illegala. Däremot gör människor ibland illegala saker. Eller föreslår ni att alla domstolar ska skrotas eftersom "ingen människa är illegal"?

  Och vad beträffar de rättigheter som nämns av exvis Forsgren här ovan, så är de faktiskt knutna till det skydd man åtnjuter som 1) medborgare 2) innehavare av uppehållstillstånd eller 3) asylökande. Det är därför dessa statuslägen existerar, just för att skilja dem som har rätt att fritt nyttja svenska system, från de cirka sex miljarder människor som inte har det.

  Det som nu har skett är att alla har fått rätt att nyttja svensk sjukvård och utbildning, under förutsättning att de har lyckats sätta en fot på svenskt territorium. Det tror jag inte är bra för asylprocessen, eftersom det skapar ett sidospår bredvid de legala vägarna in i landet. Jag tror heller inte att det är bra för skattemoralen, eftersom kopplingen mellan ansvar och rättigheter slits itu.

  Men hey, huvudsaken är att vi kan känna oss snälla. Det är ju det enda som räknas.

  SvaraRadera
 10. Kom ihåg ytterligare en sak, alla som befinner sig på svenskt territorium, oavsett om du är amerikan, norrman, somalier, turk ... har rätt till akutsjukvård i Sverige om det behövs. Det är redan lagreglerat. Det som nu sker (beroende på vad som kommer att ingå i häso- och sjukvård, dvs även förebyggande vård) är att en illegalt vistandes i Sverige kan t.ex ställa sig i kö för en hötledsoperation eller liknande. Dessutom ska reglerna för socialtjänsten ändras så att de sinte ska vara skyldiga aqtt anmäla till polisen om en illegal invandrare hamnar i deras handläggningssystem. Vi får alltså svenska myndigheter som kommer att motarbeta varandra: polisen ska avvisa ut ur landet - socialen får inte "tjalla". Mycket konstigt rättsmedvetande hos våra folkvalda politiker.
  //Göran

  SvaraRadera
 11. Camilla Lindberg du är enligt min mening en av de bästa politiker Sverige har haft! Hoppas på fortsätt aktivism från ditt håll.

  SvaraRadera
 12. Håller med föregående talare. Men partipolitik är sååå tröttsamt för en vanlig knegare. Det snälla, duktiga Sverige, hujedamej! Sverige är bra på många sätt i internationell jämförelse men långt ifrå sp bra som det (!) självt tror.

  SvaraRadera