Camilla

onsdag 9 februari 2011

Du ljög för oss, Sten Tolgfors!!!


Ytterligare en av de femton punkterna som ingick i överenskommelsen kring FRA 2.0 är nu bruten. En av punkterna i överenskommelsen var just att man som enskild person skulle kunna kontakta FRA och få veta om man blivit trålad, nu säger Signalspaningskommittén att FRA inte alls behöver göra det. Då kan man fråga sig varför försvarsministern satt och lovade oss att alla skulle kunna kolla upp det,men nu något år senare betyder de löftena ingenting. Det var inte det enda han ljög om. Den första punkten, som jag anser vara den viktigaste, var att SÄPO inte skulle få tillgång till FRAs material- även det löftet är brutet. Det enda positiva är att jag i slutändan inte röstade ja till överenskommelsen. Men det är trots allt väldigt allvarligt att en minister sitter och lovar saker till riksdagsledamöter, som han sen inte kan eller vill hålla. Nu tror försvarsdepartementet att FRA är glömt så nu kan man på punkt efter punkt bryta alla överenskommelser.

Dålig stil, Stenis

11 kommentarer:

 1. Hej Camilla,
  Jag kan hålla med om Tolgfors verkar ha ljugit.

  Däremot har jag uppfattat signalspaningskommitténs rapport på ett annat sätt.

  FRA kan visst avgöra vem som fastnat i deras nät. Däremot kan/vill FRA inte lämna ut denna information eftersom det skulle avslöja vem de spanat på och hur.

  SvaraRadera
 2. Du har rätt, har nu förtydligat texten. De kan få fram informationen, men behöver inte lämna ut den-ännu värre.
  Camilla

  SvaraRadera
 3. Jag tror få som följde striden/förhandlingarna är förvånade. Många var dem som sade att snabbt tillförda löften om stärkt skydd mot massavlyssning och extra transparens för kontroll av missbruk inte var jota värt. Grisen blev inte snyggare av sminket.
  Tolgfors är inte den enda som är ansvarig för lögner och svek i detta fall. Listan är ganska diger

  SvaraRadera
 4. Du är den enda av alliansens riksdagsledamöter som har rent samvete. Alla de övriga kommer för alltid att ha på sina samveten att de införde massövervakning av medborgarna.

  Ett land där staten tar sig rätten att kartlägga och kontrollera alla medborgare är inte längre en demokrati.

  Hur många av de 15 punkterna är nu brutna?

  SvaraRadera
 5. Det finns som bekant också en skrivning i signalspaningslagen om att avlyssning av fysisk person endast får ske om det är av "synnerlig vikt".

  Vi ska kanske också erinra oss att FRA:s generaldirektör inför FRA-beslutet förklarade att man bara i undantagsfall spanar mot individer. Ingvar Åkesson sa bland annat följande:

  "Signalspaningen riktas inte mot individer, misstänkta för brott eller ej. Den riktas mot abstrakta företeelser som till exempel it-attacker och mot stater, organisationer och i sällsynta fall faktiskt mot personer under förutsättning att de är intressanta från underrättelsesynpunkt"

  Såväl Datainspektionen som komittén slår nu fast att spaning mot individer är legio i FRA:s verksamhet. Kommittén menar därför att den restriktiva formuleringen "synnerlig vikt" är meningslös.

  FRA:s verksamhet står och faller med medborgarnas förtroende för den. Här står nu klart att FRA-chefen har kommit med felaktig information om verksamhetens kärna.

  Kommittén går samtidigt FRA:s ärenden och menar att spaningen mot individer bör få bedrivas på det sätt som nu sker. Det är lagen som inte är anpassad till signalspaningens realiteter. Tänk, jag som trodde att det var riksdagen som dikterade för FRA hur myndigheten måste arbeta. Men nu förstår jag att det är tvärtom.

  Inger René och gänget har inte heller några principiella invändningar mot FRA:s massinhämtning av trafikdata. Det räcker inte att påpeka att denna hantering bör följas upp framöver. Att en integritetskommitté inte ser grundläggande problem med att oskyldigas trafikdata samlas in i mängd är minst sagt häpnadsväckande.

  Även här har FRA vilselett allmänheten. På sin hemsida skriver man att man "inte samlar in uppgifter om vanliga svenskar, utan om mycket ovanliga utlänningar".

  I själva verket står det nu i två rapporter (DI och kommittén) att risken är betydande att vanliga människors trafikuppgifter samlas in vid gränsöverskridande trafik och sedan lagras 1 år.

  I mina ögon har inte bara försvarsministern utan även FRA:s ledning förverkat sitt förtroende.

  SvaraRadera
 6. Kanske är det dags för Federley att börja gråta på riktigt nu när han aktivt bidragit till att låta detta inträffa? Jag hoppas att han åtminstone nu inser vad han har bidragit till. Många varnade för att detta skulle inträffa men kallades för foliehattar av övervakningsivrare, som brukligt är när människor saknar argument.

  SvaraRadera
 7. Shaun-jag kanske inte är så förvånad- mer besviken. Vad innebär det för demokratin om ministrar kan sitta och ljuga för de lagstiftande ledamöterna, för att få sin vilja igenom?
  Fredrik-helt korrekt analys,det har hela tiden varit vilseledande information, vafan ska vi göra. Ska detta bara få fortgå?
  Juggen-ingen gråter mer än jag, för jag har tappat tron på den s.k demokratin. Ses söndag??? Saknar våra promenader och dina kloka ord.
  Camilla

  SvaraRadera
 8. @Camilla:
  Det har jag gjort för länge sedan, eftersom det faktiskt inte råder någon demokrati i Sverige. Det kan knappast anses vara demokratiskt att bli trakasserad av olika myndigheter, men när man sedan kräver svar av dem så bemöts man av tystnad, eller två av följande svar:
  1. Det är så här det fungerar.
  2. Vi beklagar det som har inträffat. Vi hoppas att du kan lägga det bakom dig.

  Jag väntar fortfarande på den dagen då Skatteverket lägger det bakom sig om jag skiter i att betala skatt.
  Polisen skyller ju på att de har för mycket att göra och att de därför inte kan hjälpa människor som blivit utsatta för brott. Kan man ha så mycket att göra att man skiter i att betala skatt? Godtar Skatteverket det som förklaring tro? :)

  Vi ses på söndag eftermiddag, ska titta på när några vänner uppträder kvällen innan så det kan bli sent.

  SvaraRadera
 9. Kan man inte smyga in dig i Riksdagen igen - bakvägen på nåt vis. (Du kan väl ta den lediga stolen från SD-ledamoten som festade till det och tog timeout. Så har vi dessutom eliminerat en av deras röster.)
  Keep going. Vi ses på Kvarnen. Om jag hittar kontanter.
  /Sören

  SvaraRadera
 10. Bra Camilla att du fortfarande orkar vara arg.

  Jag snuddar vid problematiken här: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/02/skuldpresumtion-och-gillandet-av-fra.html

  Likaså vid några andra bloggposter på senare tid.

  SvaraRadera
 11. Miss Muslim Moral Beauty Pageant Held in Saudi Arabia

  http://www.dailymotion.com/video/xaazt5_miss-muslim-moral-beauty-pageant-he_news

  ...........................
  Fröken moral – skönhetstävling i Saudiarabien -
  MEDELTIDEN 

  http://politisktinkorrekt.info/

  SvaraRadera