Camilla

söndag 6 februari 2011

Det är på Söder det händer...


Nyligen har välkända krogen Kvarnen slutat ta emot kontokort, cash is king nuförtiden. Anledningen är de nya hårdare säkerhetskrav som kommit från kortföretagen, vilket innebär att varje köp måste göras med chip och pinkod. De kan ju verka lite jobbigt att behöva ha kontanter på sig och av den anledningen har Kvarnen installerat en uttagsautomat i källaren. Fantastisk lösning på alla sätt och vis!! Kortföretagen vill att vi ska använda allt mer kort vilket kan vara bra på många sätt och vis tex då rånrisken kan minska samt att en minskad mängd kontanter skulle göra det svårare att bedriva illegal verksamhet.
Men ny teknik ställer krav på nya lösningar och det gäller i högsta grad frågan om integriteten vid kortköp. Huvudproblemet med minskad kontantanvändning är just integritetsaspekten. Vid användandet av elektroniska betalningsmedel lagras information i systemen. Användningen av denna information regleras i personuppgiftslagen (PUL) som trädde i kraft år 1998. Lagen bygger i hög grad på samtycke och information till de registrerade och innehåller regler om säkerhet och rättelse av felaktiga uppgifter.

Hos bankerna finns sekretesslagen som säkerställer att uppgifterna som samlas in inte förs vidare till utomstående utom i vissa specificerade undantagsfall. Bortsett från dessa två lagar finns inga heltäckande bestämmelser som reglerar hur lagrad information får hanteras.

Nyligen kom till allmän kännedom att bankerna, via det internationella clearingsystemet SWIFT, lämnar ut personuppgifter utan att detta prövats i enlighet med de bestämmelser som finns i PUL. Problemet är generellt och drabbar alla EU:s medlemsländer. Det här har kritiserats från många håll under en längre tid men inget har hänt i frågan.Läs en mycket klok riksdagsmotion i frågan här
Dessutom tjänar kortföretagen multum på att vi använder allt mer kort, därför är Kvarnens reaktion välbehövlig och sund! Företag och personer som vågar gå emot strömmen är alltid uppiggande!

Söderbaserade IT-företaget Bahnhof erbjuder Sofia församling överskottsvärme från datahallen- en genialisk idé.Varför bara kasta bort överskottsenergi? Eller som Jon Karling uttrycker det"de kan gärna från lite värme från helvetet". Kyrkan har ännu inte svarat.
Ja, det är på Söder det händer, otroligt skönt att ha lämnat Borlänge bakom mig och vara tillbaka på Söder.
Låt oss nu hålla tummarna för att demokrati och rättvisa segrar i Egypten! Låt för en gångs skull folkets röst vinna!

4 kommentarer:

 1. Kul att du är på banan, Camilla. Tråkigt när det blir för långt mellan inläggen.
  Visst tjänar kortföretagen pengar på korthantering. Men det finns ju också någon som tjänar pengar på kontanthantering. Vid första tanken kan det låta lite absurt att vi ska betala för att betala. Men dessvärre ligger det ju någon form av arbete varje transaktion. Vi tycker det är bekvämt med kort. Följaktligen är vi väl beredda att betala en slant för den bekvämligheten. Problemet är väl att konkurrensen på kortmarknaden är för dålig.
  Kvarnen förresten - är inte den bara för 20-åringar? Eller har de bytt profil?

  /Sören K

  SvaraRadera
 2. Det var en kul lösning, att ha kontantbetalning på detta vis!
  Jag har gärna mer kontanter, och mindre kort med avseende på integriteten.
  Apropå integritet, blev jag ombedd att visa legg, när jag skulle gå och träna ett yogapass på Friskis en lördag klockan tolv, för några veckor sedan! Det tyckte jag var löjligt, är det något himla dagis eller vad är det frågan om?

  /Camilla N

  SvaraRadera
 3. Anonym- visst är det lite kul, hela samhället går mot mer kortbetalöning och Kvarnen gör tvärtemot!!Apropå legg kontroll så hände precis samma sak mig på World Class, Hornsgatan. Jag hade inget leg med mig så jag fick gå hem igen. Fattade aldrig varför, men som den lydiga svenbska man är så gick jag hem och hämtade legg.
  Sören- Kvarnen är inte alls bara för 20 åringar,och om så vore skulle vi säkert platsa ändå!
  Camilla

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera