Camilla

tisdag 1 juni 2010

Genusgalenskap!

Vad är jämställdhet egentligen? Är det att det alltid är exakt 50% av vardera könet på varje arbetsplats eller i varje lärobok? Är 50% målet alltid det primära? Ja, när man läser dagens Brännpunkt kan man nästan tro det, då två personer från Skolinspektionen föfasar sig över att det är mer män på bilderna i grundskolans fysikböcker! Jag trodde ärligt talat att den svenska skolan hade större problem än att syssla med än genusgranskningar av läromedlel i fysik, men tydligen inte. Egentligen förstår jag inte vad artikelförfattarna vill med artikeln, uppenbarligen fanns det inte så många kvinnor historiskt inom fysiken- vad ska vi göra åt det? Skriva om historien och hitta på kvinnor. Vidare skriver författarna " Undervisningen förefaller fokusera på färdiga fakta.." ja, visst vore det hemskt om läromedlem grundar sig på fakta...?
Enligt min mening är ett större problem inom den svenska skolan snedfördelningen könsmässigt på undervisande lärare och att det inom genusvetenskapen finns nästan enbart kvinnor-märkligt!
Dagens artikel var ännu ett exempel på en genusgalenskap som gått över styr. Vill du ha fler exempel på genushysteri så kan jag rekommendera Tanja Bergkvists blogg. Sen kan man fråga sig vad statliga myndigheter egentligen ska syssla med, men det är en helt annan diskussion...

16 kommentarer:

 1. Bra skrivet Camilla! Om folkpartiet hade varit lika liberala som du hade det varit fantastiskt.

  SvaraRadera
 2. Aepinus, Amontons, Ampère, Andrews, Arago, Balmer, Bartholinus, Becquerel, Bernouille, Biot, Black, Boyle, Bradley, Brown, Cailletet, Carnot, Cavendish, Christiansen, Clausius, Coulomb, Crookes, Curie, D'Alembert, Davy, Descartes, du Fay, Dulong, Fahrenheit, Faraday, Fermat, Fizeau, Foucault, Fourier, Franlin, Fresnel, Galileo, Galvani, Gauss, Gay-Lussac, Gilbert, Goldstein, Gray, Grimaldi, Hall, Hallwachs, Helmholtz, Henry, Hertz, Hittorf, Hooke, Huygens, Joule, Kelvin, Kirchhoff, Kundt, Lagrange, Lenz, Liebnitz, Malus, Mariotte, Maxwell, Mayer, Mersanne, Michelson, Morley, Newton, Nicholson, Noether, Nollet, Ohm, Pascal, Perrin, Petit, Pictet, Planck, Poinsot, Roemer, Roentgen, Rowland, Rumford, Sauveur, Savart, Seebeck, Stefan, Stevinus, Stokes, Taylor, Thomson, Torrecelli, Wallis, Varignon, Wien, Volta, von Gureicke, Young, Zeeman, Örstedt

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet, vi ska inte fifla med vår histora. Var tid får stå för sitt. Ex. är Tintin som med vad vi idag kallar rasism visar på dåtidens uppfattning. Behöver inte skrias om, men vi ska förstå och lära och inte göra om. Till sakfrågan, det finns ett antal framstående kvinnliga fysiker, som kan lyftas fram till förebilder, de måste ha haft en stark drivkraft, för de har nog också fått anstränga sig extra för att få aktning i deras verk.

  Måste till fler manliga lärare på alla nivåer inom skolan, idag stark snedfördelning. Små barn högt krav på pedagogik = många kvinnor. Äldre barn/vuxna elever som inom högskolan, lägre krav på pedagogik men höga krav på specialistkunskap, där finns det fler män. Lönestrukturen är därefter.

  Tre års högskolestudier inom ett kvinnodominerande yrke ger en märkbar lägre lön än en 3 årig yrkesutbildning med inriktning till en mansdominerad bransch. Flera orsaker, en ligger djupt i hela strukturen, manliga facks dominans etc.

  SvaraRadera
 4. Fast nu handlade det väl inte om att skriva om historien eller att det "är mer män på bilderna" eller att någon kräver 50/50. Det handlar om en så gott som total mansdominans i bilder på tekniska yrken och (det lite luddiga) personer som associeras till vetenskap. Någonstans måste vi väl ändå sträva efter att boken skall spegla, om inte det samhälle som finns, så det samhälle vi vill ha. För ingen sitter väl och önskar att en fysikbok om 400 år skall ha 28 män och 2 kvinnor pa bilderna.
  stormen_per

  SvaraRadera
 5. Visst är människan konstig som vill skriva om historien? Fysik var ju en typisk manlig vetenskap förr, det gàr ju inte att blunda för. Det viktigaste är att arbeta i nutid och ej stirra sig blind pà det förflutna. Blandade arbetsplatser fungerar oftast bäst, ungefär 50/50 mellan könen, exakt gàr ju aldrig...

  SvaraRadera
 6. Camilla och folkpartiet har skapat ett fullkomligt vansinne!

  "En kvinnlig polisstudent som var med under passet anmälde Nils och Larry.

  Hon tyckte att de båda poliserna varit oförskämda mot trafikanter.

  Kaninincidenten var ändå, skriver studenten, "det som skärrade mig mest".

  http://www.skanskan.se/article/20100530/MALMO/705309983/1057/*/tvangsforflyttade-efter-kaninkrock

  SvaraRadera
 7. Jag ska själv arbeta som lärare i Samhälle och Religion när jag är klar med min utbildning. Jag förstår inte heller vad man egentligen ville komma fram till i den här artikeln. Skolinspektionen borde ägna sig åt något vettigt istället för att skriva artiklar som ingen fattar vad de vill säga med.

  SvaraRadera
 8. Rätt rutet, en bra krönika om än lite hastigt stansad. Camilla L är ett sällsynt bra exempel på att det faktiskt finns politiker som både innehar kontakt med verkligheten och äger sunt förnuft. Var är gilla-knappen?

  SvaraRadera
 9. När jag var och lämnade min lille pojk (3 år) på dagis idag så var de andra barnen ute och lekte. POJKARNA brukar cykla på trehjulingar där, har försökt och granska en del om hur pojkar kontra flickor leker och det är väldigt sällan man ser någon flicka cykla omkring på trehjuling så som de andra pojkarna gör vilket de gör väldigt ofta.

  Mitt yrke (hårdvarunära programmering) är i princip kemiskt befriat från kvinnor.

  Män och kvinnor är olika, när skall feministerna fatta?

  SvaraRadera
 10. Du har lite väl många sunda och vettiga åsikter för att vara en politiker. Är du säker på att du blev invald? Det kan möjligen inte vara så att du är en vanlig människa som gick på en rundvandring i riksdagen och som råkade bli kvar lite längre utan att någon märkte det?

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Camilla Lindberg11 juni 2010 kl. 14:59

  Anonym- så var det. Jag var på rundvandring i riksdagshuset med min gymnasieklass, tröttnade på bråkiga elever och smet in på ett tomt rum- och där blev jag kvar! Avslöjad!

  SvaraRadera
 12. Folkpartiet är ganska bra. Björklund har dock en skygglapp för mycket. Skola och barn är jätteviktigt. Skolor för flickor och skolor för pojkar är inte fel per se, och bör finnas om vissa vill ha det så.
  Men i världen där alla är ska alla behandlas lika. Det är ganska lätt i teorin och Sverige har kommit långt.
  lika/liknande villkor för alla! - inte tester för att se hur bra människor de är

  SvaraRadera
 13. Slutar väl med att kvinnor skall tvingas in på manliga yrken och utbildningar. Annars så stämmer inte genusfanatikernas världsbild. Ett annat alternativ är negativ kvotering, om det bli lågt intresse från kvinnor. Dvs att inte tar in fler män än vad det motsvarande finns intresserade kvinnor.

  Jag som trodde att kommunismen och kommunismliknande ideologier var på väg att utrota sig själva. Men så dyker genusideologin upp med exakt samma struktur som de värsta socialistdiktaturer. Stämmer inte kartan överens med verkligheten, så är det fel på verkligheten!

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Kan man kalla genusvetenskap och genusforskning som något annat än en ideologi? Vad jag vet så är genusforskningen helt agandestyrd. Man forskar och letar efter bevis som skall stödja en redan förutbestämd uppfattning. Det som inte medför stöd för detta, blir helt enkelt ignorerat. Varför skall det satsas skattepengar på sådant? Vore samma sak som att finansiera en grupp pedofiler och låta dessa forska kring barns behov av sex med vuxna. Inte svårt att gissa vad resultatet av den forskningen blir...

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera