Camilla

torsdag 27 maj 2010

Vilks och yttrandefriheten!

Partikollegan Gulan Avci har bjudit in Lars Vilks som gästbloggare på sin blogg tidigare i veckan-kul, smart och vettigt, tycker jag. Läs Vilks egna ord på Gulans blogg här. Våldsamheterna mot konstnären vid föreläsningen i Uppsala var inte de första och antagligen inte de sista, jag förstår inte hur han orkar leva under ständiga hot!
I denna stund tiger alltför många som borde tala med tydlig stämma. Var finns jounalisterna, konstnärerna och politikerna? Ännu en gång har även hyckleriet fått ett ansikte då svenska politiker samtidigt så självklart kan fördöma angreppen på journalister i irakiska Kurdistan, i Iran, i Eritrea - men när yttrandefriheten hotas i vårt eget land, då tystnar rösterna.
En märklig företeelse är de som uttalar något slags pliktskyldigt försvar för yttrandefrihet, men samtidigt vill skjuta skulden på Vilks. Som menar att han avsiktligt ”provocerar”, att angreppet var hans mål. . Vad hände med det där att ogilla någons åsikt men ändå vara beredd att försvara rätten att uttrycka den? Yttrandefriheten är ingen ”vackert väder”-rättighet, en som vi bara hyllar när det är bekvämt och soligt väder och sen strunta i att försvara när det blåser snålt och duggregnar. Yttrandefrihet får inte bli ytterligare ett tomt, politiskt korrekt ord utan innehåll eller mening.
I skrivande stund debatteras grundlagsutredningen i kammaren, inga stora förändringar vilket är synd, tänk om grundlagsutredningen presenterat ett förslag till författningsdomstol (S och V var totalt emot) , men så blev det alltså inte. Behovet av en författningsdomstol blir allt större enligt min mening, lagrådet rundar man ofta, om de har "fel" uppfattning, så egentligen det enda som finns för att säkra oss mot dumheter och annat är Europakonventionen.
På lördag ska jag besöka Leksand och stå på torget där mellan 11-13 om någon har vägarna förbi...

2 kommentarer:

 1. Först: läs detta, viktiga ord av Hans Lindblad.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/05/bloggaren-populisten-fragar-i-en.html

  Problemet med Vilks är att han är en, enl mig, erbarmerligt dålig konstnär. Men självfallet har även han - eller ska ha - en yttrandefrihet som inte får kränkas.

  Författningsdomstol ska vi ha. Måste nog till att piratpartiet kommer in i riksdagen som vågmästare för att det ska bli så. Jag förutsätter att de kräver det för att stödja någondera sidan...

  SvaraRadera
 2. kära camilla, Jag rekomendera att du besöka den här hemsidan. Hoppas att vi kan diskutera om det ?

  http://egyworkers.blogspot.com/2009/08/blog-post_24.html

  SvaraRadera