Camilla

onsdag 16 juni 2010

Kvittningsförbud!!

Imorgon är det votering om utbygnad av kärnkraften. Voteringen väcker starka känslor märker jag, då vi har blivit mailbombade av ca 3000 kärnkraftshatare. Mailbombning var jättekul första gången, sommaren 2008 kring FRAfrågan, men att bli mailbombad titt som tätt (av samma massmail )gör ingen glad! Imorgon torsdag råder alltså kvittningsförbud, det är första gången på mina fyra år i riksdagen som det händer, det innebär att alla ska vara närvarande. Egentligen tycker jag att kvittningsförbud är bra, man ska inte kunna "smita" undan så fort en fråga är jobbig att ta ställning i, jag anser att kvittningsförbud borde användas oftare framför allt i stora viktiga voteringar. Att vara politiker är att ta ställning och då ska man kunna avkräva sin ledamot att den är närvarande och voterar. Men det luktar dubbelmoral då man ena sommaren använder kvittningar för att ta ut oliktänkande och andra sommaren förbjuder någon att kvitta ut sig! Vad hade hänt om vi hade haft kvittningsförbud den 18 juni 2008? Hade nej sidan vunnit?
För övrigt presenterade Folkpartiet sin kulturrapport, igår tisdag, intressant med tanke på att jag är ordinarie ledamot i kulturutskottet och inte visste någonting om att Fp´s kulturpolitik skulle presenteras, det berättade en moderat kollega. Rapporten är ungefär lika osexig som den låter men har en del guldkorn, te.x avnsittet om nytt pensionssystem, förbättra villkoren för sponsring och avsnittet om digitalisering. Men en hel del är ren smörja, dock politisk korrekt smörja eller vad sägs om det här stycket
" Under arbetet med en litterär kanon bör man särskilt
problematisera det faktum att svenskt kulturarv domineras av män."

Det kommer mera vad sägs om det här...

"Gamla samlingar har på grund av att samhället förr var mer ojämställt än nu en skev
fördelning mellan könen. Särskilda inköpsmedel bör därför avsättas för att möjliggöra inköp
av konst gjord av kvinnor. Både de permanenta och de tillfälliga utställningarna på museerna
ska innehålla fler verk av kvinnor än de gör idag.
Varje kommun ska ha jämställdhetsperspektiv i sin inköpspolicy. En förändring kräver både
medvetenhet och konkreta åtgärder ute i kommunerna
"
Vi uppmanas också att ha genusglasögonen på då vi skriver läromedel om vårt kulturarv. Och slutligen vill man ha fler statyer av kvinnor. Jag börjar förstå varför jag inte fick ingå i gruppen...
Imorgon torsdag tänker jag göra som jag gjorde vid den dramatiska voteringen 2008, jag kommer att trycka 8 gånger på voteringsknappen, för säkerhetsskull. Jag var så nervös att min knapptryckning skulle vara för lös, så för att ta det säkra före det osäkra så tryckte jag åtta gånger. Jag känner mig mycket säker i min övertygelse att Sverige behöver mer kärnkraft, och andra förnyelsebara energiformer, givetvis.

5 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivit och håller med dig! Man är vald för att rösta och framföra åsikter och man ska inte försvinna undan. Men det händer tyvärr i många forum. Kan bero på att många inte känner samma ansvar om man inte är personvald in i forumet och därmed inte kanske har samma förankring med väljarna.

  Likaså är din hållning i kärnkraftsfrågan bra. Har själv skrivit om det på min blogg.

  Se upp med "misshandeln" av voteringsknappen. De får nog stå ut med mycket mangel där uppe alla 349 st.

  M V H Marcus Grundén

  SvaraRadera
 2. I skrivande stund har kärnkraftsdebatten pågått i ca 6.5 timmar och talarlistan är fortfarande lång. Demonstranterna har däremot lämnat riksdagen.

  SvaraRadera
 3. Jag trodde kärnkraft var ganska okontroversiellt numera, tänkte att motståndet hörde till kalla kriget och oljekrisen.
  Finland går om oss på område efter område. Kanske mest i utformandet av skolan, och där har fp inte mycket gott att komma med, tyvärr.

  Sen ska jag genast börja bry mig om vilket kön upphovsmannen(!) har till sånt jag gillar eller ogillar, såsom arkitektur, all design och konst mm - eller om det kvittar...

  SvaraRadera
 4. Det var ju intressant, men blir det verkligen jämställt med hälften av konsten gjord av kvinnor? Om några av kvinnorna tex huvudsakligen avbildar män på sina tavlor, hur ska man se på det? Ska de kvinnorna tilldelas manligt genus och brännmärkas som Patriarkatets medlöpare eller hur ska denna viktning göras av konstnärens kön mot motivet på konsten? Här behövs en matematiker! :-) Camilla, kan du inte fråga om jag kan få komma och måla alla väggar i Riksdagen fulla med matte-formler?

  SvaraRadera
 5. Camilla, kan du inte motioner om en staty av mig att ställas upp på Svampen på Stureplan? Hade inte det varit bra för miljön där, eller vad tror du? Eller en staty på dig och mig? Jag kan, som kvinna, göra skulpturerna. Eller har jag manligt genus för att jag är matematiker?

  SvaraRadera