Camilla

onsdag 12 maj 2010

SÄPO och Sexköp!

Rapport ringde just och ville göra en intervju angående de "fel" som har begåtts på SÄPO de senaste åren, då man "missat" att förstöra hemligt material. När jag först fick höra talas om det lät det som en halvdan Jan Guillou-bok, men tyvärr är det dagens sanning. Systematiskt under flera år har det sparats hemligt material, inspelade samtal framför allt men även annat material. Sedan skyller man på att personalen inte hade "erfoderlig kompetens avseende hemliga tvångsmedel" - ännu värre! Har vi låtit tjänstemän utan tillräcklig kompetens ta hand om hemliga uppgifter? Men det värsta av allt är att förundersökningen nu lagts ned. Chefsåklagare Per Lind anser att inga tjänstfel begåtts!

"Förundersökning mot Säpo nerlagd
Chefsåklagare Per Lind vid riksenheten för
polismål lägger ner en förundersökning mot Säpo om tjänstefel. Säkerhetspolisen
(Säpo) hade sparat gamla inspelningar från avlyssnade samtal trots att de enligt
lag ska förstöras när brottsmål avslutats. Inte heller uppteckningarna av
samtalen, som avskrifter och översättningar, hade förstörts. Felet
uppmärksammades av säkerhets- och integritetsskyddsnämnden vid en inspektion på
Säpo i januari 2009. I månadsskiftet januari–februari i fjol överlämnade Säpo
ärendet till riksenheten för polismål, och Lind inledde förundersökning om
misstänkt tjänstefel i början av februari. Lind pekar ut oklara beslutsordningar
samt brister i interna regler och kompetens på Säpo, men han bedömer att inga
tjänstefel begåtts. "

Jag har själv läst förundersökningen och anser att det är en hel del som bör utredas ordentligt i hur SÄPO hanterat tvångsmedel. Varför fegar åklagaren ur? Det sägs att dåvarande ansvarige chef på SÄPO avlidit, men det finns väl andra ansvariga. Hur ska någonsin förtroendet för SÄPO återtas om man inte går till botten med vad som hänt. Den som har rent i mjöl i påsen....brukar det ju heta. Rapportinslaget sänds imorgon!


Debatten om sexköp verkar aldrig ta slut, den väcker minst sagt heta känslor. Det som förvånar mig mest är hur oerhört politiskt korrekt alla ledarskribenter och politiker agerar. Jag vill bara ha en debatt, en saklig, icke-moraliserande debatt. Förnuftet måste gå före känslan! Läs mer här. Det som oroar mig mest är själva debattklimatet. Vi anser oss leva i en demokrati med högt i tak och yttrandefrihet men så fort man säger något som inte passar ska man snabbt tystas ned. Att tysta kritiken genom att förlöjliga och förminska - det är typiska härskartekniker. Vad var det de ville uppnå med sexköpslagen? Politikerna sa 1998, då propen kom, att man ville minska prostitutionen och göra livet säkrare för sexsäljarna. Ja, om det är intentionen kanske det vore på tiden att lyssna på de kvinnor och män som vi påstår oss företräda - de kvinnor och män som säljer sex, låt dem vara med i en framtida utredning!


Sen vill jag bara poängtera att folkpartiet och moderaterna röstade mot förslaget när det kom till kammaren 1998!


9 kommentarer:

 1. Hoppsan, men det är klart 1998 var fp fortfarande ett ganska liberalt parti.
  Och rimligen bort lagstiftning vara jämställd. Brott för båda parter, Eller inte brott av någon.
  Att göra livet säkrare för säljarna måste rimligen finnas bättre vägar för.

  SvaraRadera
 2. Det visste jag inte. Då skrev jag fel i min artikel och det känns trist. Lagen drivs så hårt av Liberala Kvinnor att jag trodde att den kom från oss.

  SvaraRadera
 3. Camilla,

  Om vi börjar med sexköpslagen så tycker jag att det var bra av dig att väcka den debatten. Vad ska vi ha lagar som inte har någon effekt till?

  När det gäller Säpo så är det helt otroligt det som hänt. Det är frågan om solklara brott mot såväl lag som grundlag. Det är inte en knäck för Säpos förtroende som generaldirektören försökte göra klart, det är en katastrof för Säpos förtroende.

  MVH Frekar06

  SvaraRadera
 4. johan,karlskrona15 maj 2010 kl. 13:10

  Hur funkar kontrollen av FRA idag? med det där domstolsliknande.

  SvaraRadera
 5. Hur ska man kampanja för Fp i Dalarna när den främsta på listan inte driver någon lokal fråga men däremot vill starta statliga bordeller?

  SvaraRadera
 6. @Thomas: Propagera för själva innehållet i partiets politik, funkar inte det?

  Glöm inte att det är ett "liberalt" parti. I t.ex sexköpsfrågan skulle det kunna ta sig uttryck i att man inte tror att statliga förbud och påbud fungerar särskilt väl, utan snarare är utryck för unken moralism.

  SvaraRadera
 7. @Fredrik Karlsson

  "Det är inte en knäck för Säpos förtroende som generaldirektören försökte göra klart, det är en katastrof för Säpos förtroende."

  Förtroendet för SÄPO har inte stått högt i kurs någonsin med tanke på att deras ledning bestått av antingen inkompetenta byråkrater eller vilda cowboys med kurdjakt som hobby. Det här är, vad värre är, ett direkt misstroendevotum mot sveriges åklagare.

  Hur man kan hantera direkt kriminellt förfarande i massivt omfång av en polisiär myndighet genom att avfärda all utredning på grund av att "De ansvariga var för inkompetenta för att veta att de betedde sig kriminellt" går bortom mitt förstånd. Betyder det att det är OK att begå inbrott också så länge man inte är medveten om att det är ett brottsligt förfarande?

  Vem utreder den åklagaren?

  SvaraRadera
 8. Thomas- jag har aldrig talat för statliga bordeller, däremot att eventuellt avskaffa sexköpslagen. Staten ska absolut inte äga bordeller! Det finns andra kandidater om du har så svårt för ettan på listan!
  Johan- vad jag hörde så har inte FRA kommit igång än, men jag ska kolla upp det, sist jag kollade var i mars!
  Helena-keep up the good work!!
  Fredrik- SÄPOs förtrpende har fått sig en rejäl törn...-igen. Men jag som riksdagsledamot kan inte kräva hans avgång, däremot kan jag tydligt visa att de fel som begåtts är mycket allvarliga och att de måste reda ut vad som hände och hur!

  SvaraRadera
 9. Jag har svårt att ge mig in i en diskussion om politik och moral utan att fundera på vilken moral de politiska företrädare som för debatten själva företräder. Mitt inlägg blir därför ett resultat av detta...

  Människor är omoraliska. Vårt land är omoraliskt. Du är troligen omoralisk och jag vet att jag är det.
  Moralen kring sexköp är en struntsak i sammanhanget, men är en tacksam fråga för politiker som vill framstå som moraliskt korrekta. - Det är billigt...och omoraliskt.

  Glöm inte att för varje prostituerad som mår dåligt eller bra, finns tusentals människor som går till skitjobb där dom vantrivs och slits ner fysiskt och mentalt. -Kanske inte av en verkligt fri vilja, utan i en känsla av tvång. Vi KAN köpa arbetskraft som vi i förväg vet sliter ner och förstör människor. Den omoralen har vi gemensamt och i tysthet, för annars vet vi att landet går i konkurs. Det sker miljoner gånger om varje dag i vårt lilla land. Jag har en bra lön, men jag är jävligt medveten om att jag inte skulle kunna ha det om det inte fanns andra som slet på sämre arbeten med betydligt sämre betalning. Jag roffar helt enkelt åt mig mer av det vi producerar än vad andra kan göra. Finns det någon politiker som inte inser detsamma för sin egen del är dom korkade och borde inte styra ett land. (Men jag tror aldrig någon skulle erkänna att det är så, ens för sig själva...)

  Vi accepterar också att hundratusentals kvinnor systematiskt förtrycks för att de råkat födas inom en viss religiös tradition.Det vågar ingen politiker på allvar göra något åt, därför att då skulle de få trampa på för många politiskt inkorrekta minor på vägen. - Då är det bättre att förfasa sig över de extrema topparna, såsom hedersmord, utan att på allvar ge sig på osunda kulturella systemen som skapar sådana yttringar. Nej, religionsfrihet innebär inte rätten att få förtrycka och misshandla, vare sig systematisk genom traditioner eller direkt genom våld.

  Jag känner en kvinna som slitit hårt för att försörja två barn och sig själv. Hon skadade ryggen på ett dåligt arbete och har nu gått från att vara sjukskriven till att tvingas anmäla sig som arbetssökande trots att hon har så ont att det inte finns en chans i världen att hon kan arbeta. Det var en läkare på försäkringskassan som tyckte så, utan att ens ha träffat henne. Det finns tusentals som henne. Nu får hon vända på varje krona för att få livet att gå ihop.
  En svensk politiker skulle kunna avvara tusen kronor i månaden till minst tio sådana som henne utan att lida någon nöd. Det vet alla politiker och om någon är för blind eller korkad för att se det, borde dom inte styra ett land.

  Summan av det här är att det är löjeväckande att höra moraliska utläggningar om sexköp från maktsträvande politiska personligheter som är så i grunden omoraliska själva. Ska moralen vara verklig eller bara när det passar ens egen plånbok eller den egna politiska karriären? Är dessa moraliskt handikappade personer verkligen rätt personer att döma andras val och moral?

  Det finns människor som väljer att sälja sex. Det finns människor som väljer att ta andra jobb där dom vantrivs, mår dåligt och förstör sin hälsa. Är det fria val? Kanske inte, men det ena är inte mer eller mindre ofritt än det andra. Vem dömer?

  //CastorX//

  SvaraRadera