Camilla

onsdag 28 april 2010

Kan sex vara arbete?

Tyska feminster svarar ja på den frågan, medan svenska feminister svarar nej- hur kommer det sig? Det var temat på dagens frukostmöte med talmannens referensgrupp för jämställdhetsfrågor. Susann Dodillet, Fil dr var talare på detta något kontroversiella tema. Det som stör mig mest är att detta ämne är så tabu i Sverige, det finns ingen debatt kring huruvida den svenska sexköpslagen uppfyllt sitt syfte, att minska prostistutionen. När man talar prostitution hamnar diskussionen ofta om trafficking, två helt skilda saker. Vem minns inte hur svenska moralister förfasade sig över fotbolls VM för något år sedan och den krassa verklighet att det skulle eventuellt finnas prostituerade där. "Bojkotta fotbolls VM " fanns det starka röster som ropade, andra menade att "det var synd om Tyskland som var ett sånt uland på jämställdhetsområdet "(Birgitta Ohlsson) Att säga att man är kritisk till sexköpslagen i Sverige är att stick in fingret i ett getingbo, varför ska det behöva vara så? Varför kan man inte diskutera frågan på ett kontruktivt sätt, något som borde vara en självklarhet i en demokrati som Sverige. Dagens seminarium var i allafall en bra början på något som förhoppningsvis kan bli ett konstruktivt samtal om sexköpslagen vara eller inte vara.

Idag har socialdemokraterna har presskonferens om spel, dataspel och vad man kan göra för att främja denna näringsgren. Tyvärr hade sossarna mest bara snott förslag från mig, men det kanske man ska se som en komplimang!! eller vad sägs om deras förslag att inrätta ett dataspelsexportspris, ja precis vad jag sa i februari och som handelsministern ställde sig positiv till. Har man inga egna ideér får man sno andras...

Om ni vill ha en anledning att fira idag, så kan ni fira 62 årsdagen av Israels självständighet!

38 kommentarer:

 1. Du har helt rätt i att prostitution och trafficking inte bör sammanblandas. Jag ser rätten till vår sexualitet som en viktig jämställdhetsfråga. Myndiga kvinnor och män borde få bestämma över sina kroppar - inklusive om de vill sälja dem. Däremot ska vi ha strikta lagar när det gäller att låta tredje part profitera på andras kroppar.

  Allt vi vill göra som inte skadar samhället eller våra medmänniskor borde vi få göra.

  SvaraRadera
 2. Jag håller helt med dig. Det tråkiga är att det så ofta smammanblandas, men jag hoppas att debatten framöver kan bli lite mer nyanserade. Sexualitet är ofta så laddat att prata om, trots att vi lever på 2000 talet.

  SvaraRadera
 3. För er som vill se och höra Susanna Dodillet presentera sin avhandling finns programmet "UR Samtiden - Humanistiskt bokslut, Är sex arbete?" tillgängligt i UR Play t.o.m söndagen den 25 juli. http://www.ur.se/play/156291
  Vänliga hälsningar,
  Gabriella Ekelund
  UR Interaktiva medier
  gae@ur.se

  SvaraRadera
 4. Mycket bra, Camilla! Jag delar helt din syn på dessa frågor. Jag tyckte även om dina uttalanden om rökförbud i dagens City! Det är skönt med politiker som vågar sticka ut hakan. Jag ser fram emot att träffa dig i Märsta på onsdag kväll!

  SvaraRadera
 5. Kul! Stort tack Gabriella för upplysningen, jag ska absolut gå i på UR och titta.
  Hendrik- ha, ha varför måste man vara så politiskt korrekt bara för att man är politiker. Nästa strid blir att man ska ta ta med sig hunden på krógen. Visst är det skönt att någon politiker tar de stora, viktiga frågorna som denna.....!

  SvaraRadera
 6. hej
  Det är väldigt intressant att läsa din blogg.
  enligt den senaste undersökning som gjorts, du är vackraste och sötaste riksdagsledamöt.
  saed

  SvaraRadera
 7. Är det ok att bära burka för att man vill, så måste det vara ok att bli prostituerad

  SvaraRadera
 8. Blir lätt chockad över att det fortfarande finns pragmatiska politiker en bit upp. :D Hittar dock inte dig på twitter, är det meningen? Är ju så mycket smidigare att byta ord där än via en blogg menar jag. :)

  Mvh
  Nelly Mathilda Fredlund
  Kandidat för PP till Region Skåne 2010
  Twitterhandle: TantKakelugn

  SvaraRadera
 9. - På vilket sätt har ett prostitutionsförbud med förnekande av sexualiteten att göra?

  Ett land med etablerade bordellkedjor på en sexköparmarknad, i konkurrens med kriminella och halvkriminella lågprisentreprenörer som exploaterar lågutbildade kvinnor i utsatta
  omständigheter - Tanken får mig att må mycket illa.

  Frihet till varje pris-extremister - Ni visar prov på bristande erfarenhet, svag analys och aningslöshet. Argumenten är grunda, grumliga och perspektivlösa.

  Jag skulle aldrig rösta på ett parti som ifrågasätter anti-prostitutionsprincipen, även om jag skulle dela de flesta av partiets andra värderingar.

  SvaraRadera
 10. Under antagandet att du själv inte skulle kunna tänka dig att sälja din kropp så skulle det för, debattens skull, vara intressant att få höra vilka grunder ett sådant beslut vilar på. Varför skulle du personligen inte kunna tänka dig att sälja din kropp, eller kanske snarare rätten att nyttja den under en timme eller två.

  Mvh Kenneth

  SvaraRadera
 11. Hej Camilla!
  Jag är förvånad. Även om jag inte är folkpartist, applåderade jag din insats i FRA-frågan. Dels för att jag sympatiserade i själva sakfrågan men framförallt för att det var ett ideologiskt ställningstagande bortom " allt förnuft" (läs pragmati).
  När jag läste om ditt uttalande í Borlänge tidning (hoppas att du inte är felciterad), blev jag som sagt förvånad. Jag tror du kan bättre. Vart tog tanken om ett bättre värld/samhälle vägen. Att säga ja till bordeller är att ge upp. En person skrev på Aftonbladet ett inlägg:
  "Det finns finns forskning som visar att graden av det fria yrkesvalet inte är så hög i prostitutionsbranschen. Det är ett yrke som skadar individen. Det finns de som har som affärsidé att ta livet av folk, ska även dessa bli arbetsgivare så att man slipper mord på öppen gata?"

  OK, jämförelsen haltar lite men visst finns det en poäng. Jag tror inte någon som har en dotter kan se bordeller som ett bra förslag.

  Stig Svanberg

  SvaraRadera
 12. Om prostitution skall legaliseras och betraktas som arbete - ja, då blir självfallet arbete på bordell något som en arbetslös kvinna 1. kan anvisas och 2. inte kan säga nej till utan att mista sin A-kassa...

  Var det så du tänkte Camilla.. eller tänkte du inte alls?

  SvaraRadera
 13. @Johan och anonyma:

  Det finns ingen evidens som pekar på att sexköpslagen hjälper de svagaste bland sexsäljarna, tvärtom. Lagen har gjort hela verksamheten underjordisk och driver tjejerna i händerna på kriminella. Bordeller med larm och vakter vore helt klart att föredra.

  Argumentet att vem som heslt skulle kunna envisas arbete som prostituerad är naturligtvis fel. Tvångsprostitution är ju fortsatt olagligt. Och ingen av er har väl hittills blivit erbjudna att arbeta som striptease eller porraktris, yrken som är helt lagliga i Sverige.

  Nya Zealand legaliserade prostitution för ett antal år sedan och utvärderingen visar att det var en succé på alla plan.

  http://philobiblon.co.uk/?p=2505

  http://www.justice.govt.nz/policy-and-consultation/legislation/prostitution-law-review-committee/publications/plrc-report/

  Se även sexarbetaren Pye Jakobsson tala om sexköpslagens och kopplerilagens negativa sidor:

  http://www.youtube.com/watch?v=7D7nOh57-I8

  Vi måste ta bort sexköpslagen, tillåta koppleri i samtycke, och ge sexarebetare mänskliga och sociala rättigheter, något de inte har idag.

  SvaraRadera
 14. Robert, jag föredrar att prostitution är underjordisk - antingen genom att såväl köpare och säljare begår en olaglig handling alt. genom att köpare eller säljare begår en olaglig handling.

  Jag vill INTE ha halvnakna prostituerade provokativt poserande längs vägarna - med madrassen ca tio meter från vägen i ett buskage (något som man ser t.ex. i Italien) - och tvingas förklara för min sju-åring "varför gör tanten så, pappa?". Jag vill INTE mötas av påflugna inviter, när jag går ut för att köpa en tidning. Jag vill INTE ha bordeller vägg i vägg med dagis eller domkyrkan. Osv.

  Om jag inte missminner mig, så uppstod f.ö. precis det problem som jag påtalade (i min tidigare kommentar) i Tyskland.

  SvaraRadera
 15. @Johan:

  Självklart ska det skötas snyggt och diskret. För detta ändamål fungerar lokala ordningsstadgar alldeles utmärkt. Jag har själv rest i länder som har legal prostitution, exempelvis Tyskland och Österrike. Jag tyckte det sköttes mycket snyggt där.

  Förekomsten av gatuprostitution är och kommer att förbli låg i Sverige. Av kulturella skäl och beroende på att det är ett kallt klimat här.

  Sverige skulle kunna följa Finlands exempel: att enbart kriminalisera sexköp från offer för människohandel, men låta det vara lagligt i övrigt. Kopplerilagen behöver dessutom ses över, eftersom den slår hårt mot de som säljer sex. De vräks från sina bostäder och får inte arbeta tillsammans för att skydda varandra exempelvis.

  Dessutom: före 1999 fanns ingen sexköpslag, och jag vill inte minnas att Sverige liknade Sodom och Gomorra då...

  SvaraRadera
 16. Robert, Sverige kan inte jämföras med Tyskland eller Österrike vad beträffar ordningsmaktens närvaro och kapacitet eller betr. brottslighet eller demografi.

  Det är obeskrivligt NAIVT att föreställa sig, att den underdimensionerade ordningsmakten i Sverige (!) skulle ha kapacitet att se till, att legaliserad prostitution sköttes "snyggt och diskret".

  Några få axplock av det senaste dygnets händelser (som Camilla och hennes parti har det politiska ansvaret för att ha påfört Sverige):


  - Gäng attackerade 14-årig pojke med hammare | Bredäng

  - Tre män överfaller och rånar kvinna med kniv | Malmö

  - Tio personer i ungdomsgäng rånar kvinna | Malmö

  - Kvinna mördad i Flemingsberg | Flemingsberg

  - Man slagen och rånad vid Vanadis | Sthlm

  - Man misshandlad till döds i Göteborg

  - Mordförsök med yxa på restaurang | Sthlm

  - 12-åring hotad med kniv | Malmö

  osv

  Legaliserar du prostitutionen, så kommer givetvis den ryska maffian, den albanska maffian osv. jämte annan gränsöverskridande organiserad brottslighet att driva verksamheten.

  SvaraRadera
 17. @Johan

  Legaliserad prostitution och bordeller inbringar skatteintäkter som delvis kan användas för att kontrollera verksamheten.

  För övrigt är ryska maffian redan här, och sexköpförbudet har lämnar fältet öppet åt den. Precis som maffian tog över spritförsäljningen i förbudstidens USA.

  SvaraRadera
 18. @Robert

  Det är obeskrivligt NAIVT att föreställa sig, att svenska politiker skulle vara intresserade av att se till, att legaliserad prostitution sköttes "snyggt och diskret".

  Svenska politiker är komplett likgiltiga för att gemene man drabbas av den våldsbrottslighet, som alla partier gemensamt har importerat och importerar i tyst samförstånd.

  Thord Modin, chef för Rikskriminalens underrättelsesektion kommenterade för några år sedan, att en alldeles vanlig man hade råkat bli beskjuten i hemmet (pga någon kriminell uppgörelse utanför på gatan).

  Polischefen framförde - med Camillas och övriga riksdagspolitikers goda minne - att "allmänheten får vänja sig" (!) vid ett eskalerande våld.

  Legaliserad prostitution skulle göra våldsbrottsligheten ännu mer dominerande och tillvaron ännu mer obehaglig för gemene man.

  Men i likhet med Camilla så kanske du är likgiltig för, om legaliserad prostitution i Sverige ingalunda kommer skötas "snyggt och diskret"?

  SvaraRadera
 19. @Johan:

  Som sagt, det är med sexköpslagen som vi verkligen riskerar att den grova organiserade brottsligheten får fotfäste. Detta har för övrigt redan hänt, även inom alkohol och narkotikahantering. Sverige ska göra som övriga EU och satsa på harm reduction och legalisering. 30 år av repressiv politik har visat sig vara direkt kontraproduktiv och bygger enbart på moralism, inte på forskning.

  SvaraRadera
 20. @Robert

  Den grova organiserade brottsligheten har redan fått fotfäste i Sverige genom Camillas & co:s försorg. Säg som det är, du är i likhet med Camilla komplett likgiltig för, att legaliserad prostitution i Sverige ingalunda kommer skötas "snyggt och diskret".

  Du (och Camilla) anser, att "allmänheten får vänja sig" vid bordeller vägg i vägg med dagis, närgångna påflugna inviter på gator och torg och en alltmer obehaglig vardagsmiljö.

  Av ren nyfikenhet.. tillhör du gardet, som utöver bordeller även vill ha sprit och narkotikaförsäljning lättillgängligt på ICA?

  SvaraRadera
 21. Johan sa...

  "Robert, jag föredrar att prostitution är underjordisk - antingen genom att såväl köpare och säljare begår en olaglig handling alt. genom att köpare eller säljare begår en olaglig handling.

  Jag vill INTE ha halvnakna prostituerade provokativt poserande längs vägarna - med madrassen ca tio meter från vägen i ett buskage (något som man ser t.ex. i Italien) - och tvingas förklara för min sju-åring "varför gör tanten så, pappa?". Jag vill INTE mötas av påflugna inviter, när jag går ut för att köpa en tidning. Jag vill INTE ha bordeller vägg i vägg med dagis eller domkyrkan. Osv.

  Om jag inte missminner mig, så uppstod f.ö. precis det problem som jag påtalade (i min tidigare kommentar) i Tyskland."

  Skönt att du är helt ärlig om att du inte bryr dig det minsta om de prostituerades situation, så länge du inte störs av dem...

  SvaraRadera
 22. @Stefan, skönt att du är ärlig.

  Du är (i likhet med Camilla) komplett likgiltig för, om gemene mans situation blir alltmer obehaglig, så länge som du kan tillgodose ett särintresse på vanligt folks bekostnad.

  Vi har Camilla och hennes parti att tacka för den här samhällsutvecklingen:

  "Fem personer väntade på bussen [på Hisingen mellan 00.30 och 00.45 natten mot lördagen].

  Några av dem var tonåringar som skulle ta sig in till centrum för att sedan åka hem.

  Helt plötsligt kom ett 15-tal killar rusande mot busskuren. De hade batonger, stålrör och andra tillhyggen i händerna.

  När en kille ramlade ner på marken fortsatte gänget att slå honom. Några av dem som väntade blev illa tilltyglade och fick föras till sjukhus.

  Det var först när bussen kom som gänget sprang från platsen och försvann. Killarna i gänget uppges vara mellan 18 och 20 år."

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.366038-attack-vid-busshallplats

  SvaraRadera
 23. Stig
  Typiskt att komma dragande med sina döttrar. Ingen frågar om man vill att de ska bli stridspiloter, stå på systemet eller bli boxare. Låt dem bli vad de vill! Det är patetiskt att höra folk moralisera över en avrunkning som är överenskommen.

  SvaraRadera
 24. Men du C de utsatta skulle inte få sätta sin fot på en bordell. 2000-3000 timmes brudarna skulle inte vilja sätta sin fot där. Men ok kanske några vanliga dödliga skulle väl kunna få lön för brödfödan där. Sen skulle DO behöva nyanställa med för många tjejer vill visst bara ha Svenska och Nordiska män pga. dåliga erfarenheter brukar det visst stå när de söker.

  Nja det känns lite som om någon kom på något så knasigt som hmm vad ska jag komma på typ häva rökförbudet på krogen heller något ännu galnare säga till barnen att inte ha cykelhjälm längre om de inte vill.

  SvaraRadera
 25. Somliga kommentatorer skulle jag vilja fråga var allt föraktet kommer ifrån? Både mot prostituerade och torskar. Våra liv och villkor ser olika ut, sex hör till de mindre skadliga saker vi kan ägna oss åt. Hitta bättre saker att fördöma.
  Till Camilla vill jag säga att jag kan önska att du inte hade tagit den här jobbiga striden, men du ska inte behöva stå ensam i snålblåsten. Jag har klivit upp på barrikaden jag med. Hoppas skölden håller.

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/05/09/some-animals-are-more-equal-than-others

  SvaraRadera
 26. Visst är det märkligt hur vi i Sverige anammat den amerikanska ultrakonservativa synen på öppen sex. Jag trodde att det var lika naturligt att pippa som att äta och sova. Porr med vanliga vuxna (Obs! vuxna) människor är väl lika oskyldigt som ett matprogram i TV?

  Det är märkligt att samma individer som förspråkar fri sex är så fanatiska när det gäller porr och prostitution. Det har tydligen blivit någon slags feministisk knorr på de frågorna.

  Men jag håller på Camilla och Helena i de här frågorna. Det skulle aldrig funka om en man skrev samma sak.

  Sedan kan man ju fråga sig om det är fritt fram för alla udda individer i just FP. På riksdagslistan finns också en Gasslander som bland annat skrivit en hatartikel om tjänstemän, http://www.dt.se/opinion/debatt/article643178.ece

  SvaraRadera
 27. Kul att se att du står emot både Fra samt vill legalisera bordeller, hur ställer du dig till proffsboxningen som för närvarande är förbjuden och skulle kunna förse landet med en hel del jobb?

  SvaraRadera
 28. @Helena von Schantz

  Jo, den här striden måste tas, och folk måste få veta att de blivit undanhållna sanningen i många år!! Frågan har en symbolisk vikt som absolut inte ska underskattas. Det får vara nog nu med stigmatisering och brännmärkande av folk.Sexköpare och säxsäljare är människor precis som oss andra.

  Sexuella handlingar som sker mellan samtyckande och vuxna skadar ingen och ska absolut inte bestraffas. Detta är en återgång till medeltiden. Glöm inte Asks utspel. På sådana tankegångar, och på det radikalfeministiska fundamentet vilar den människofientliga svenska prostitutionspolitiken.

  Bra gjort Camilla och Helena, stå på er!!

  SvaraRadera
 29. Anders Carlsson10 maj 2010 kl. 19:35

  Bordellen kan fylla en social funktion i samhället dels kan de män som har väldigt svårt att finna "kärlek" är i livet köpa sig en stund kärlek. Kvinnor vill nog snarare veta att de duger ännu hellre än få sex. När jag var ung hmm yngre så dejatade jag en del gifta kvinnor och de sökte inte sex framförallt utan vackra ord. Nä jag dejatde inte för pengar jag vara bara ute efter att uppleva "en stund så änglarna grät och jorden skakade". Men kanske vi skulle få gladare människor om de kunde slinka in för en stund där bara väggarna ser på.

  SvaraRadera
 30. Halloj, vad kul med så många kommentarer, frågan väcker starka känslor, helt klart. Jag har aldrig varit ngn prostitutionsförespråkare men dätemot vill jag ha en öppen och rak debatt i alla frågor.Den här frågan är så helig att ingen vill ta i den. Men min grund tanke är att om vi är överens om att vi har rätt att bstämma över våra liv och våra kroppar måste det väl även gälla när /om vi säljer sex??
  Eulalis-tycker du att jag är en udda typ???
  Saed- du vet hur svar jag är för smicker...
  Helena-go girl! Och tack för ditt stöd.
  Johan- jag tycker du förenklarar frågan. Sexköpslagen handlade om att minska prostitutionen och hjälp sexsäljarna till ett bättre liv. Efter 11 år som vi haft lagen har inget av detta uppnåtts- är det då inte dags att utreda frågan. En nyanserade debatt är vad jag eftersträvar!
  Camilla

  SvaraRadera
 31. Visst Camilla - jag tycker att FP ofta lyckas ha med udda typer, redan Königsson (röstade med S för ATP), du själv med ett antal udda förslag och FRA-röstning och nu senaste tokstollen Gasslander med sina inlägg i pressen i FP:s namn.

  Visst Camilla - du är en udda typ på gott och ont. En del tycker att det är bra, men om jag röstar på ett parti vill jag inte ha en massa avhopp från partilinjen när det drar i hop sig.

  SvaraRadera
 32. Jag är en liberal väljare, och ohyggligt besviken på de tongivande bland Folkpartiets politiker, som kallar sig liberala men sviker liberalismen i den ena frågan efter den andra. Du är en udda typ såtillvida att du är en äkta och rakryggad liberal med engagemang och civilkurage. Folkpartiet behöver fler sådana politiker som du.

  SvaraRadera
 33. @Camilla

  Du skriver: "Sexköpslagen handlade om att minska prostitutionen och hjälp sexsäljarna till ett bättre liv. Efter 11 år som vi haft lagen har inget av detta uppnåtts".

  Bästa Camilla, sexköpslagen "handlade" INTE om att "minska prostitutionen och hjälp sexsäljarna till ett bättre liv". Sexköpslagen tillkom pga en beslutsam lobbying av feminister, vilka ville förbjuda prostitution, eftersom de ogillar prostitution.

  I Sverige påstås emellertid så gott som alla ingrepp i människors liv ske uteslutande pga av en djup omsorg om de berörda. Därför såldes sexköpslagen med påståendet, att den "handlade om att minska prostitutionen och hjälp sexsäljarna till ett bättre liv". Det var en BLUFF - vilket alla med fler än två hjärnceller var medvetna om.

  Antingen är du Camilla omedveten om hur det gick till - eller också vet du hur och varför sexköpslagen tillkom, men du tror, att jag tillhör de vilseledda. Det senare kan du glömma, jag är väl förtrogen med, hur de centrala aktörerna resonerade mellan skål och vägg.

  SvaraRadera
 34. Har någon av dem som har pratat om att "legalisera" prostitutionen ens åkt till Tyskland eller Nederländerna för att prata med de prostituerade som betalar skatt? Det borde ju gå att få reda på hur deras vardag ser ut.

  Jag vet att många unga kvinnor och män prostituerar sig för att betala sina studier. Det är faktiskt väldigt många män som prostituerar sig.

  Om det nu blir lättare att skydda dem med en "legaliserad prostitution" så kanske våldet minskas, men det är inget jag tror. Det viktigaste är ju att de kommer bort från prostitutionen. Här i Paris finns det många transvestiter vid Pigalle som är prostituerade, några är mina vänner och jag vill ha bort dem från Pigalle, risken är stor att de mördas.

  Det finns inget parti i Sverige som jag kan
  rösta på, det finns ju inga socialister som jag är. Socialdemokraterna då, men jag skulle hellre ha velat haft Margot Wallström som
  partiledare. Svensk politik verkar ju mest bestå av sandlådor idag. Det var ju därför jag lämnade Sverige.

  SvaraRadera
 35. Johan- jag håller helt med dig! Men i min argumentation måste jag titta efter vad de sa att det ville uppnå med sexköpslagen och det var att minska prostitutionen och förbättra situationen för sexsäljarna- så sa de! Men självklart handlade det om moralism och en mycker stark feministisk lobby!

  SvaraRadera
 36. Camilla, jag såg inte ditt svar förrän idag.

  Det är helt chockerande, att du i din egenskap av riksdagsledamot (!) anser, att hyckleri (!) är ditt självklara instrument för att påverka debatten.

  SvaraRadera
 37. Susanne Dodillet18 juni 2010 kl. 08:28

  Intressant kommentar ang ditt utspel från Laura Agustin:
  http://www.thelocal.se/blogs/theotherswedishmodel/2010/06/17/women-are-not-children-remember-flawed-ideas-about-improving-the-sex-purchase-law/
  Dessutom intressant intervju med Laura om trafficking:
  http://www.timbro.se/innehall/?art=video-maria-rankka-moter-forfattaren-och-migrationsforskaren-laura-maria-agustin

  SvaraRadera
 38. Hello Camilla,

  i was on internet to find a photo on somebody living in sweden and i came to your photo and was really schocked how beautiful you are. You are the real definition of a beautiful woman. i will like to be in contact with you to send you good and sensefull music for the moment when politics stress you a lot. May be when i´m next time in Sweden, i will really like to discuss some political stuff with you.

  Here is your magic photo ...

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Camilla_Lindberg.jpg

  if you want me change with me, please say it as answer to this message. I will then give more informations.

  Greetings from Germany

  SvaraRadera