Camilla

onsdag 10 februari 2010

Bordeller, basindustri och lite dataspel!

Varför ska vissa industrier ha förmånliga subventioner på el och andra inte,den frågan väckte jag under motionstiden, men har nu fått fart igen.
IT-företagen har de högsta elskatterna i Europa. Samtidigt erhåller stålindustrin stora subventioner. Google valde att lägga sitt datacenter i Finland tack vare lägre elskatter där. Vi tappar nu flera internationella affärer till följd av den gällande ordningen. Men det måste vara galet när en specifik bransch aktivt missgynnas utan eftertanke. Varför ska stålverken ha lägre priser än it-företagen? Och vad är egentligen en basindustri? Det verkar planekonomiskt tänkande.
Bordellbesök, ja ni har väl läst om yrkessoldaterna som köpte sex när de var på övning i Tyskland, tack och lov slapp de straff! Det var ju på deras fritid, men naturligtvis har någon pigg folkpartist reagerat och moraliserat över händelsen. Den här gången var det Nina Larsson som klev ut och blev moralens väktare i P1 morgon. Man måste ju tänka på nationens säkerhet...har vi hört det förut??
Förra veckan delade handelsminister Eva Björling ut regeringens Musikexportpris, vinnare blev Mando Diao (from the fabulous Borlänge), kul pris kan man tycka, men varför finns det inget ett liknande pris för Dataspelsexport? Dataspelen har under en längre tid genererat mer pengar i exportintäkter än musikbranschen. Dags att prisa dataspelen, helt enkelt! Naturligtvis har jag redan ställt frågan till handelsminstern-avvaktar svar!
Och för övrigt är jag väldigt trött på snö nu! Det räcker!

6 kommentarer:

 1. Äntligen någon som gör en koppling mellan energipolitik, industripolitik och arbetslöshetspolitik.

  SvaraRadera
 2. Det mest konstiga är att motionen som artikeln refererar till är två år gammal, då var det ingen som reagerade. Har även talat med vår näringspolitiska talesperson, Carl B Hamilton och han gillar förslaget- så förhoppningsvis kan vi driva frågan vidare nu.

  SvaraRadera
 3. Jag trodde Google valde Finland före Sverige pga FRA?

  SvaraRadera
 4. Det här med nationens säkerhet, det är intressant.

  Ofta, nästa alltid numera, åberopar ledande politiker kamp mot terrorism som skäl för div integritetskränkande åtgärder. Och därvid likställer de terrorism med hot mot rikets säkerhet.
  Men, hur många stater har gått under pga terrorism???
  Ingen, vad jag vet. Ordet terrorism har blivit laddat och används utan större eftertanke.
  Terrorister ska bekämpas med polisiära medel.
  Terrorister kan ta död på enskilda personer. Det är illa. Men de är inget hot mot staten som sådan.

  Terrorism är dock farlig i ett annat avseende. Dvs när den används som orsak till att begränsa demokratin. Det hotet blundar dock beslutsfattarna ofta för.

  Detta sagt utan att gå in på den nya "bordellaffären"

  SvaraRadera
 5. projO- Visst kan FRA haft en stor inverkan på beslutet också!
  Lars-Erick klok som alltid. Jag håller med dig fullständigt, vi börjar använda terrorist begreppet till att begränsa demokratin-Farligt!

  SvaraRadera
 6. Hur gick det med din motion:

  Motion till riksdagen 2009/10:fp1083 IT-infrastrukturföretagens skattevillkor

  Jag har googlat men hittar inte vad det blev för beslut?

  SvaraRadera