Camilla

tisdag 12 januari 2010

Äntligen!!

Äntligen - drar Riksdagsarbetet igång igen. Vi i Folkpartiets riksdagsgrupp startar med en vinterkonferens nu iveckan- så vi riktigt få rå om varandra och mysa ihop!!
Äntligen- verkar kylan släppa sitt tag om Dalarna. Det är inte jättekul att leva när det är -25 grader, dag efter dag.
Äntligen- är det slut med könskvotering (bara ordet ger mig dåliga vibbar) på våra högskolor. Så här skriver högskoleministern Tobias Krantz i dagens DN.
"Möjligheten att ta hänsyn till kön är långt ifrån ny. För alliansregeringen är det viktigt att bryta med den syn som dessa bestämmelser ger uttryck för. Den högre utbildningen ska vara stark, oberoende och i allt väsentligt styras av ett renodlat kunskapsideal. Som ett led i detta skickar regeringen inom kort ut ett förslag på remiss om att stryka bestämmelsen i sjunde kapitlet, tolfte paragrafen i högskoleförordningen. Det innebär att den form av kvotering som positiv särbehandling utgör tas bort ur högskoleregleringen. " Läs hela artikeln här http://www.dn.se/opinion/debatt/positiv-sarbehandling-pa-hogskolan-avskaffas-1.1025168 Det enda som gör mig fundersam är formuleringen
"Men pengar öronmärks också för särskilda jämställdhetsprojekt. Delegationen för jämställdhet i högskolan delade förra året ut 25 miljoner kronor till 14 lärosäten samt Sveriges förenade studentkårer (SFS) för projekt som syftar till att bryta dagens mönster. Den nytillsatta Teknikdelegationen har ett särskilt uppdrag att öka flickors intresse för matematik och teknik"
Innebär det fler genuspedagoger...? Om man är så mån om att öka kvinnors intresse för matematik och teknik varför inte göra samma satsning för mäns intresse för vård, omsorg och skola, där en stor majoritet är kvinnor??
Nog om det, nu är bloggen igång igen efter julledigheten.
Hmm, jag är fortfarande nyfiken på vem som blir ny EUminister, har ni några tips?

9 kommentarer:

 1. Inga tips, men jag får känslan av att Karl Sigfrid kan ha rätt när han säger att det inte behövs någon.
  http://karlsigfrid.se/2010/01/11/expressen-vill-inte-heller-ha-en-eu-minister/

  SvaraRadera
 2. Men lite strukturerat hälsoarbete i skolan är aldrig fel. Med en metod som är ensam i världen.
  Utvecklad med en beteendevetare och hälsointresserade lärare i 10 år. Det du!

  Läs mer på min blogg http://fms-gotland.blogspot.com/

  eller www.fms.se

  Mvh

  Lennart Bladh
  Svenska Institutet FMS

  SvaraRadera
 3. Jack- jag tror att Expressen gjorde en mycket bra analys av läget, att det inte behövs någon EU minister nu, men politik är politik...Folkpartiet går nog inte frivilligt miste om en ministerpost, det ger trots allt media och chans att lansera någon inför valet.
  Lennart- hälsoarbete har jag inget emot, det är bara genuspedagogiken som stör mig något...

  SvaraRadera
 4. Camilla,

  Jag tycker vi skrotar EU-minister posten och tillsätter en demokrati- och öppenhetsminister. Varför inte föreslå att du själv tar den platsen? Jag tror att du är en av de personer som har starkast förtroende i landet när det gäller frågor som rör demokrati och integritet med tanke på att du orkade stå emot och rösta nej till FRA-lagen som den enda borgerliga ledamoten i riksdagen.

  Sen undrar jag vad sossarna egentligen vill göra när det gäller könskvotering vid antagning till högskolan. Det kunde Marianne Granlund som är Socialdemokraternas talesperson i skolfrågor inte svara på när hon debatterade med Tobias Krantz som för övrigt skötte sig bra.

  Men det börjar bli smått pinsamt att ständigt höra Socialdemokraterna kritisera regeringen samtidigt som de själva inte har ett enda konkret förslag och de har ju definitivt inget gemensamt förslag inom oppositionen. Det övergår mitt förstånd hur oppositionen till våren ska kunna presentera ett gemensamt budgetalternativ. Om någon här kan förklara hur det ska gå till så vore jag mer än tacksam. Enda anledningen till varför oppositionen inte befinner sig i djup kris inför valet 2010 är att Maria Wetterstrand just nu håller oppositionen under armarna genom hennes och Miljöpartiets popularitet (en popularitet som hon dock har gjort sig mer än förtjänt av, hon kanske ska vara statsministerkandidat istället för Mona Sahlin vars förtroendesiffror är så lång under isen man kan komma i den röd-gröna alliansen).

  SvaraRadera
 5. Feminism handlar ju bara om att göra saker bättre för kvinnor, så självklart satsar man inget på att öka "jämställdheten" (fördelningen 50/50 mellan könen på alla tänkbara grupperingar) där det skulle drabba kvinnor negativt. :P

  SvaraRadera
 6. Fredrik- vi har redan en demokratiminister! Nyamko Sabuni har den titeln och ett antal till ministerposter. Men visst, jag skulle inte säga nej om de frågade. Och tack för komlpimangen..

  ProjO- håller helt med dig om att feminismen bara gynnar kvinnorna. Jämställdhet talar man om när det ska gynna kvinnor eller helt enkelt missgynnar kvinnor. Nu var det män som blev inkvoterade, då kunde ministern ingripa, frågan är om han gjort samma sak om det vrait kvinnor som kvoterats in..??
  Ni är dåliga på att lämna in tips om EU minsterposten. Själv hoppas jag på Carl B Hamilton, men gissar att det blir en kvinna!

  SvaraRadera
 7. Jag skulle också gissa på att det blir en kvinna, även om Carl B Hamilton tillhör en av de mer erfarna svenska politikerna. Birgitta Ohlsson är kanske ett alternativ att fundera på, även om jag har en viss känsla av att hon är lite för kontroversiell och allt för påstridig, vilket jag i och för sig verkligen inte har något emot, men jag kan tänka mig att man hellre tar en person som håller lite lägre profil. Hade Marit Paulsen varit kvar på hemmaplan så tycker jag att hon varit ett väldigt bra alternativ. Det skulle garanterat gett en borgerlig regering i september med tanke på hur populär hon är, jag menar man får inte mer än en femtio procent av alla kryss i EP valet om man inte är populär!

  SvaraRadera
 8. Förtydligande: över femtio procent ska det vara i min senaste kommentar.

  SvaraRadera
 9. Birgitta Ohlsson som jag nämnde som ett tänkbart namn har tydligen blivit EU-minister nu, bra val där tycker jag. Hon är kontroversiell, men kommer säkert göra ett bra jobb som EU-minister.

  SvaraRadera