Camilla

fredag 2 juli 2010

Tredjemansrevision- nästan värre än FRA

Äntligen har ämnet tredjemansrevision börjat diskuteras i media. Jag har arbetat med den frågan i över två år men det är aldrig nån media som nappar-förrän nu. Anledningen är att Bahnhof, mycket motstridigt, lämnar ut de uppgifter på ca 150.000 kunder som Skatteverket bett om. Tredjemansrevision är nästan värre än FRA, Skatteverket kan bete sig precis som de vill.. Te.x innebär det att Skatteverket har rätt att utan misstanke och utan möjlighet till överklagan, bedriva granskning av enskildas angelägenheter hos tredje man. Det kan handla om uppgifter som finns hos kreditinstitut, Internetleverantörer med flera. Jag har tidigare motionerat i frågan och ställt två skriftliga frågor till Anders Borg, lämnar in en tredje skriftlig fråga idag. Det konstiga är att förra borgerliga regeringen tog bort tredjemansrevisionen just på grund av integritets aspekten, men sossarna återinförde den. Kanske dags att ta bort den igen...? Bahnhof förlorade i kammarrätten och Regeringsrätten tog inte upp fallet. Det enda som är bra är kanske att frågan äntligen belyses, SR hade två inslag igår och jag tror TT nappade. Problemet är att det finns så många hemska lagar som tredjemansrevision, där Skatteverket har rätt att begära ut enorma mängder information i rena "fishing expeditions", alla måste ses över och framför allt se om det finns någon proportion i vilka befogenheter myndigheterna har. De som försvarar lagen menar att har man rent mjöl i påsen finns inget att oroa sig för....hmm har vi inte hört det där förut någon gång...?Det ännu mer absurda är att det innebär stora kostnader för företagen att lagra alla denna information, något som vi konsumenter i slutändan måste betala.

För övrigt är det Peace and Love i stan, så Borlänge dansar och ler hela veckan. Själv har jag huset fullt av fjortisar och en hög LUFare som duschar här- men det är roligt, otroligt roligt. Igår spelade Kent och ikväll ska jag se The Ark.

7 kommentarer:

 1. "Värre än FRA" är det inte, men definitivt något jag hade missat. Tack för ett bra inlägg.

  SvaraRadera
 2. Tycker nog helt klart att detta ligger på samma nivå som FRA. Skrämmande att man inte visste om detta. Tack Camilla för att du sätter ljuset på och bekämpar sånt här!

  SvaraRadera
 3. Förra gången denna möljighet togs bort la man till en möjlighet att ställa frågor som rörde transaktioner med en specifik person. Det måste Skatteverket kunna göra. Denna bestämmelse fick finnas kvar när möjligheten till tredjemansrevision återfinfördes. Så det borde vara enkelt att skriva en motion om att ta bort bestämmelserna om tredjemansrevision.

  SvaraRadera
 4. Till anonym-jag har skrivit såväl motion som skriftliga frågor. Jobbar nu för att mitt älskade "liberala" parti ska ställa sig bakom mitt krav på att tredjemansrevisionen måste avskaffas! Ditt förslag är bra, visste inte om att det var så! Tack!
  Camilla

  SvaraRadera
 5. Händer det något? detta är djupt oetiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Se: http://annerambergs.wirdpress.se/2012/02/28/tredjemansrevision-oproportionerlig-pga-advokatsekretessen

   Radera
  2. Här kommer rätt länk (sorry): http://annerambergs.wordpress.se/2012/02/28/tredjemansrevision-oproportionerlig-pga-advokatsekretessen

   Radera