Camilla

tisdag 24 november 2009

Du urholkar demokratin, Ingvar Åkesson??

Debatten om den så kallade FRA shopen är i gång igen. Efter den överenskommelse som röstades igen den 14 oktober så är FRA shopen stängd för SÄPO, men det verkar vara något som inte Åkesson vill veta av. Läs mer på Mark Klambergs blogg eller Per Agermans blogg. Kanske var det så ,den 30 september, då hearingen genomfördes, att Åkesson inte trodde, inte ville att överenskommelsen skulle gå igenom. Eller tänkte han, skit det samma, vi fortsätter som vi alltid gjort. Det är mycket allvarligt att en generaldirektör uttalar sig på det här sättet. Jag vill veta vad Tolgfors säger om uttalandet, blir han arg, förvånad eller ....?
Ingvar Åkesson tar sig befogenheter han inte har, det är dags att ministern nyper honom i örat.

Folkpartiets landsmöte är över för den här gången, denna gång deltog jag från soffan hemma i vardagsrummet. Inga stora nyheter, inga stora skandaler. Synd att Agneta Berliners motion E5 inte gick igenom, då den vill liberalisera LAS långt mer än var partiledningen ville. Livstidsstraffet är kvar och fp är emot gårdsförsäljning av vin, men emot ´medborgarkurser för svenska medborgarskap.

9 kommentarer:

 1. Camilla, är FRA-shoppen öppen, halvöppen eller stängd? Vem får egentligen använda sig av den signalspaning som FRA genomför? Det verkar vara lite oklart just nu, läser man hos Klamberg (som brukar ha bra information) så verkar FRA-shoppen vara halvöppen. Samtidigt vet jag ju att regeringens överenskommelse med er kritiker var att det bara var regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten som skulle få använda sig av signalspaningen, med andra ord shoppen skulle vara stängd!

  SvaraRadera
 2. Det ju Åkesson bland andra som skrev lagen. Så såklart han tror sig veta hur den ska funka.
  Eller så är det så att han lever i framtiden; Säger saker som kommer hända.
  Det vore konstigt om det inte blir ändamålsglidning.

  Verkar fortfarande vara lite väl mycket IOGT-folk i fp för min smak. Hoppas det inte är för evigt.

  Glad att du finns

  SvaraRadera
 3. Camilla, innebär detta att du kommer att ställa en skriftlig fråga till Sten Tolgfors?

  SvaraRadera
 4. Det är bara regeringen och försvaret som får be FRA om spaning, men vem som helst kan ju be regeringen prata med FRA! Det hela är ju löjligt, hur naiv får man vara egentligen?

  SvaraRadera
 5. Det har varit något av kärnan i kritiken mot FRA hela tiden -- att en myndighet vars signum har varit att... tja, i klarspråk, att de gör precis vad fan de vill, inte kan styras med regleringar.

  Så länge problemet är att de inte bryr sig om regleringar, så är en justering av regleringarna inte en effektiv metod.

  SvaraRadera
 6. Jag tror det är en lek med ord. I överenskommelsen från den 25 september 2008 står det att endast regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten ska få inrikta FRAs signalspaning. De står dock inget om vem som får ta del av information, en öppning som regeringen och FRA avser att använda.

  SvaraRadera
 7. Ingvar Åkesson tillämpar bara regelverket. Det är ni politiker som har skapat en alltför tillåtande lagstiftning.

  Precis som wk skriver har ni inte insett skillnaden mellan att inrikta verksamheten och att delge information.

  Ni har också grovt underskattat möjligheterna för myndigheter att rikta in verksamheten med hjälp av regeringskansliet.

  Visst kan man beskylla FRA:s generaldirektör för att urholka demokratin, men ytterst är det ändå ni folkvalda som har skapat de gummiparagrafer somm möjliggör den utvecklingen.

  Du har naturligtvis gjort det du kunnat, men det stora misstaget var uppgörelsen förra hösten. Det går inte att på några sommarveckor snickra ihop en lagstiftning som fungerar. Dessutom har det framkommit att FRA hade mycket att säga till om i förhandlingarna sommaren 2008, framför allt med hjälp av centralt placerade tjänstemän i regeringskansliet.

  SvaraRadera
 8. Imorgon är Sverige en övervakad nation! Då träder FRA - lagen ikraft och mänskliga rättigheter som brevhemlighet sätts ur spel på Internet. Jag har just funnit ett krypteringsprogram som jag själv kommer använda mig av i fortsättningen tills vi får till en förändring av FRA-lagen. Riv upp, gör om, gör rätt! Vi kan bara ställa vårt hopp till Europadomstolen i Strasbourg dit lagen är anmäld. Förhoppningsvis visar Europadomstolen vägen ut ur det övervakningssamhälle som vi nu kommer att få i och med FRA-lagen.

  SvaraRadera
 9. Det är väl ändå ganska självklart. Politiker och folk i allmänhet i sverige har en övertro till lagen. Bara för att något inte är "tillåtet" i lag innebär inte att det inte kommer ske... Säpo höll på med sin åsiktsregistrering (den del vi vet om) ända fram på 90-talet, trots att detta varit förbjudet i grundlag sen 70-talet. FRA sparade information om "intressanta" personer trots att detta var olagligt.

  Självklart kommer vi få se ännu en runda av åsiktsregistrering, med ett så här effektivt verktyg så är det omöjligt för bl.a. säpo att motstå den guldgruva av information om folket som finns där.

  Självkart kommer inte trafik mellan svenskar uteslutas, detta är tekniskt omöjligt utan att först inspektera iaf headern för ett tcp-paket, och där headern måste inspekteras måste hela paketet inspekteras.

  Denna strömemn av tcp-paket passerar gränsen till googles servrar utomlands, är tekniskt sett inte mellan två svenskar (det är mellan en svensk och en utländsk server, enda sättet att ursklija annat är att inspektera innehållet i meddelandet), och kommer med all sannolikhet (förutsatt att de kopplat in all utrustning än) passera FRA.

  SvaraRadera