Camilla

måndag 14 december 2009

L'État comprime et la loi triche- Både stat och lagar oss förtrycka

Som ni säkert har sett ska det nu till en ny utredning för att se till SÄPOs behov av signalspanining. Den förra utredningen kom i somras, ledd av ´Stefan Eriksson och gick längre i sina förslag än direktiven bad om. Bl.a föreslog utredaren att SÄPO skulle få tillgång till signalspaning genom
FRA, även till brottsutredningar, något som oppositionen ställde sig bakom! Tack och lov så var justitieministern mycket kritisk till utredningen, men nu är det alltså återigen dags att utreda SÄPOs behov. Vad är det man ska komma fram till?Överenskommelsen är tydlig med att FRA shopen skall vara stängd, även för SÄPO. FRA ska syssla med försvarsunderättelse, inte brottsutredningar åt SÄPO. Vilka behov hos SÄPO är det man vill tillgodose?
Säkerligen kommer SÄPO att handla på samma sätt med information som dom samlat in inom Sverige, för att få information från utländska motsvarigheter till SÄPO, till exempel CIA. Regeringen och utredaren måste vara oerhört tydlig med vilka befogenheter man är villig att ge SÄPO och på vilka grunder.
Det är inte varje dag man får tillfälle att citera Internationalen...

5 kommentarer:

 1. Det står redan klart vad utredningen kommer att leda fram till. Det blir en särskild del inom FRA som kommer att få utföra spaningsuppdrag åt Säpo. Alla andra lösningar kommer att förkastas, inte minst av kostnadsskäl. FRA:s lobbyarbete är också fortsatt starkt i frågan.

  Nej, FRA-shopen kommer aldrig att stängas. Den är inte heller stängd nu. En rad uppdrag inom ramen för tidigare inriktningar får fullföljas en bra bit in på 2010, inklusive polisiära uppdrag. Det är FRA:s tolkning av den interimslagstiftning som ni har skapat.

  Tro inte heller att kontakterna mellan FRA och Säpo upphört. Det behöver ju inte alltid gå så formellt till. Det är inte förbjudet för svenska myndighetsföreträdare att träffas.

  Tro inte heller att tidigare "kunder" förhåller sig passiva och inte kanaliserar sina spaningsönskemål via regeringskansliet.

  Tro kort sagt inte att Säpo m.fl. är utestängda från signalspanad information. Det kommer aldrig att ske. Ibland kanske uppgifterna måste ta en omväg via utlandet, men fram kommer de.

  Ni lagstiftare har inte förstått mycket om hur underrättelsesamhället fungerar.

  SvaraRadera
 2. Ja Camilla!
  Du hade helt rätt i att vara tveksam till den nya FRA-lagen. Konstigt att det bara är du som vågar stå för en kritisk åsikt bland riksdagsledamöterna i alliansen.
  Tyvärr kan jag inte rösta på dig då din partigrupp framhärdar med att tycka FRA-lagen är lyckad.
  Min åsikt är att ett land där staten tar sig rätten att kontrollera och kartlägga hela befolkningen inte är en demokrati.

  //Erik

  SvaraRadera
 3. Ni politiker är så naiva så att det är skrämmande!

  SvaraRadera
 4. Att SÄPO ocg FRA har kontakt med varandra. informellt såsom formellt kan man nog lista ut- men frågan är vad man kan göra åt det. Tyvärr tror jag att SÄPO kommer att se till att få den information de behöver, även fortsättningsvis, men det är en helt annan sak att vi genom lagstiftning gör det ok!

  SvaraRadera
 5. Camilla, tror du FRA och SÄPO läser min blogg? Är de allierade med genusmaffian? Kan du kolla upp det åt mig och be dem lägga ner i så fall? Du kan köpa årets julklapp till dem från mig som kompensation: EN STRÖMFÖRANDE GENUSBRÖDROST!! Det är årets genusjulklapp. Se bild här:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/12/15/arets-julklapp-en-stromforande-genus-brodrost/

  Kanske några genusfrälsta politiker borde testa den? ;-) För att återgå till min idé: tror du den strömförande brödrosten kommer fram till SÄPOs högsta ledning om jag förpackar den med ett rosa glitterpapper med porrbilder på?

  SvaraRadera