Camilla

lördag 4 juli 2009

Att lyssna eller avlyssna- Almedalsveckan i korthet

Så var Almedalsveckan över för den här gången och som tidigare år är det med blandade känslor jag åker till och ifrån Almedalen. Boendet är alltid ett problem, för alla, själv har jag haft tur de senaste åren och fått rum på Wisby hotell, men det är alltid ovisst in i det sista. Ett annat problem är att ta sig till och från ön, när alla flyg är overbokade, själv flög jag i ett extrainsatt flyg tillbaka till Stockholm, men det var det minsta flyg jag sett- 16 platser, men vad gör man inte för Almedalens skull!!

I år hade jag fem seminarier på tre dagar, vilket är ganska lagom utan att stressa ihjäl sig,men värmen var under tisdagen olidlig!

En av de mest intressanta seminarierna gav Computer Sweden på tisdagen, då man diskuterade Integritet-är det bara att glömma, bestående av en panel men Göran Gräslund, Datainspektionen, Göran Lambertz, justitiekansler, Olle Abrahamssom, rättschef justitiedepartementet, Per Nygårds, IToch telekombolagen, Marcus Bylund, SICS och jag själv. Seminariet visade på integritesfrågornas komplexitet och hur svårdefinierbart integritet är. Det som vi anser vara integritetkränkande idag, kanske inte anses kränkande om fem år och vice versa. Är integritet statiskt eller något ständigt förändligt? Marcus Bylund hade intressanta funderingar, läs mer här hur han tänker kring integritet. Naturligtvis kom debatten även in på FRA och det uppenbara att de styrande politikerna inte ville lyssna till folket, bara avlyssna.

Andra seminarier jag deltog på var bl. a Almegas om RUT, ROT och RIT avdrag, alltså att det borde vara dags att it-tjänster ska bli avdragsgilla. För mig var det extra kul då jag lanserat den idén hos Folkpartiet redan i mars (och fått bra gehör för den). Ett toppenförslag helt enkelt.
Upphovsrätt och IPRED var en annan debatt jag deltog i, inte mycket nytt kom fram i den debatten, mer än att oppositionen står fast vid bredbandsskatt. Bredbandsskatt är så oerhört socialistiskt! Varför ska alla alltid med?
Spelutredningen diskuterades vid Pokersamfundets seminarium och som vi sagt så många gånger tidigare så är spelutredningen kass!

Kort sagt var det mesta sig likt i Almedalen, dock färre politiker och mer lobbyister än någonsin. Kanske lite mindre skvaller än vanligt, dock lika generöst med rosévin som vanligt. Det roliga med Almedalen är blandningen av folk på så liten yta, själv spenderade jag måndagkvällen i Antipiratbyråns och IFPIs sällskap och tisdagskvällen tillsammans med Christian Engström och hans partivänner-båda kvällarna lika trevliga. Men jag måste erkänna att piratpartisterna är de trevligaste partianhängarna, de är alltid vänliga, trevliga och glada!

Nu har åskvädret dragit in över Dalarna och jag ska njuta av en kväll helt ensam i soffan.

2 kommentarer:

 1. "Men jag måste erkänna att piratpartisterna är de trevligaste partianhängarna, de är alltid vänliga, trevliga och glada!"

  Det beror väl på sällskapet det. Men folk som faktiskt lyssnar på vad man säger gör att man blir glad, även om man inte är överens om vissa saker. Fler politiker borde lyssna även på de som inte kommer med kläder som någon annan köpt åt dom på sig...

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt, så rätt. En av mina bästa vänner är Marianne Berg, vänsterpartiet, jag glömmer aldrig en kväll då hon och jag gick ut för att ta ett glas vin och då en bunt sossar kom fram till Marianne och undrade vad hon höll på med. I like her, she likes me.Att kunna umgås över partigränserna är viktigt, vi är bara människor.
  Jag gillar piratpartisternas trevliga framtoning- det vinner ni helt på!
  Camilla

  SvaraRadera