Camilla

torsdag 28 oktober 2010

Nollltolerans mot moralism!


Imorse deltog jag i Svts morgonsoffa mot folkhälsominister Maria Larsson på temat om legalisering av marijuana.Anledningen till debatten är förstås att Californien på tisdag ska rösta om marijuana för eget bruk ska legaliseras. Jag vill poängtera att jag ingen drogälskare, men sunt förnuft måste alltid gå före moralpanik. Man kan alltså vara för en liberalisering av svensk droglagstiftning utan att för den skull vara drogliberal, något som bör påpekas till alla politiker som inte vågar ta ordet marijuana i sin mun, med rädsla för att klassas som "knarkälskare". Personligen anser jag att Sverige snarast bör avkriminalisera marijuana för eget bruk.Den politik Sverige idag för, då man inte ens får ha drogen i blodet, är rent ut sagt vidrig och kan leda till att polisen har rätt att när som helst arrestera vem som helst och tvinga personen i frågan att genomgå drogtest. Snacka om integritetskränkande och rättsvidrigt.Dessutom finns det inget som visar på att bruket skulle öka om man avkriminaliserade användandet för eget bruk. Det man istället bör rikta in sig på är skademinimering, hur samhället kan stötta de som verkligen behöver hjälp med sitt missbruk och låta de som sköter sitt bruk vara i fred.
Under morgonens debatt påpekade Larsson om och om igen att det är "faaaarliigt för barn med droger". Det klart det är! Tobak, alkohol och marijuana ska inte brukas av barn.Det är det nog väldigt få som förespråkar!
En annan sak som stör mig är alla de kampanjer som gjorts och görs om KNARK, de flesta är så oerhört onyanserade och fördömande. Att jämställa marijuana med te.x heroin är fullkomligt galet. Jag skulle vilja påstå att de kampanjer mot droger som gjorts har skadat debatten mer än något annat. Den typen av kampanjer, ofta riktade till skolor, måste bygga på vetenskap och vara nyanserade, inte moralistisk skräckpropaganda, byggd på lögner.
En annan sak som stör mig är när man konstant talar om nolltolerans mot droger. Denna "nolltolerans" är enbart naiv och dum.
Calle Rehbinder skriver så här på sin blogg:<strong>"Det finns en övertro på repressiv lagstiftning, som i det närmaste måste betraktas som religiös. Detta är ett stort problem i Sverige. Man tror och tror och tror, så starkt att inga argument biter. ”Det här gillar vi inte, så det förbjuder vi. Och när vi förbjudit det så försvinner problemet." Läs hela inlägget här.
Ja, själv gillar jag inte snö och is, så jag ska nog förbjuda det.
Tänk om man istället skulle förbjuda löjliga "nolltolerans" kampanjer (minns även nolltolerans mot självmord!!) och tvinga politiker att lyssna på vetenskap och sunt förnuft. Vi hjälper ingen med blunda för den verklighet som finns, vill vi verkligen stå på människans sida måste man se verkligheten som den verkligen är, och inte som man önskar att den vore.
Läs även Niklas Dougherty fantastiska blogginlägg på temat.

60 kommentarer:

 1. Mycket bra jobbat. Synd att det är så svårt att få motståndarsidan att lyssna på sakliga argument. Maria Larsson är ju totalt verklighetsfrånvänd. Ang begreppet drogliberal, anser jag att det inte borde betraktas som ett fult ord. Vinden har vänt i Europa, och förhoppningsvis snart i Sydamerika och Mexiko där det meningslösa kriget mot droger tagit 28000 liv hittills. Synd bara att Sverige antagligen kommer att vara den moralistiska bromsklossen ända in i slutet.

  SvaraRadera
 2. tack, mycket bra jobbat i debatten, kul att någon annan än alexander bard vågar ta en diskussion i detta ämne.

  SvaraRadera
 3. Jättebra insats i debatten! Det måste vara jättesvårt att debattera med en hårt programmerad maskin som Maria Larsson, det var lite läskigt att lyssna på hennes argument, det var som att läsa direkt från en anti-drog-kampanj.

  Dina tankar och idéer är otroligt sunda och långt mer humana än Larsson's, som för övrigt inte verkar tänka själv. Hon säger bara vad någon har sagt till henne att säga. Dessutom forskas det nästan ingenting på cannabisbruk, det senaste jag såg var den engelska "Horizon - Is alcohol worse than ecstasy?" som listade de farligaste drogerna med hjälp utav forskare: Plats nummer ett var självklart Heroin, alkohol kommer först på 5e plats, tobak på 9e plats och sedan kommer cannabis på 11e plats. Forskarna bestod av ledande drogforskare i England, samt medlemmar i Advisory Council on the Misuse of Drugs (ACMD).

  Maria Larsson är ingen forskare, hon är en produkt av tycka och tro. Hon leder det svenska folket in i mörkret. Jag blev själv väldigt orolig när jag, med grundskolans anti-drog-kampanjer som enda drogkunskap, fick reda på hur det egentligen låg till. Hur kan vi tillåta att missleda våra ungdomar på det här sättet?

  Underbart att se att debatten äntligen tas upp!

  SvaraRadera
 4. Det roliga är ju att Maria Larsson ser en stor konspiration bakom hela legaliseringsfrågan med lobbys och liknande men hur det blev kriminaliserat vet hon säkert inte. Det var konspiration på hög nivå. Efter beslutet att häva spritförbudet så behövde USA ett nytt krig för dom massa poliserna dom hade anställt för spritkriget. Ingen brydde sig för det var ju ändå dom fattiga mexikanarnas och svartas drog. Dom vita blev lyckliga för sin sprit och dom fattiga fick tampas med polisen i fortsättningen. USA drev igenom det i FN och thats it. Idag har vi ett förbud som kom till på väldigt suspekta grunder och alla bara sväljer det.

  Samtidigt så vill jag tacka dig från mitt hjärta. Jag har brukat cannabis sedan jag var fjorton. Jag är familjefar(innan ni fördömer mig så nej jag röker inte inför mina barn och jag har aldrig varit berusad av något inför dom) och har allt ordnat i mitt liv. En hemlighet måste jag dock ha inom mig mot omvärlden(inte dom närmaste klart) och det är att jag röker cannabis när jag vill koppla av. För bara 5 år sedan så var det omöjligt att en politiker tog denna fråga i mun. Skönt att du Camilla äntligen får säga vad jag har tänkt i 20 år. Frustrationen att inte få ta den debatten utan att bli kallad flummare eller rent ut sagt drogtestad på jobbet har varit tuff. Så har det sett ut dom senaste 10 åren. Folk är livrädda att prata om sitt bruk för arbetskamrater. Någon tjallar till chefen och helt plötsligt så förlorar man jobbet. Hade jag varit alkoholist och kommit askalas till jobbet så hade jag blivit erbjuden behandling men när det gäller narkotika så är det bara rätt ut i kylan. Är det rätt att jaga folk på det viset? Frågan är om detta inte är den moderna världens diskriminering av människor... Nu blev det långt. Ledsen Camilla...

  Tack ännu en gång för att du säger vad vi hemlighetsfulla människor har tänkt i så många år..

  Kärlek♥

  SvaraRadera
 5. Inspirerande att se debatten! Du gjorde ett bra jobb, med bra argument. Trots att du hela tiden fick samma argument slängt på dig av Maria.

  För en legalisering, för sunt förnuft!

  SvaraRadera
 6. Bra jobbat. Det är kul att se att det finns hopp inom den svenska politiken.

  Camilla for folkhälsominister!

  SvaraRadera
 7. Jättebra insats Camilla. Dags för en modernare drogpolitik!

  SvaraRadera
 8. Du är min hjältinna!!

  SvaraRadera
 9. Ahhhh, ni är så snälla och vänliga att jag blir alldeles generad...Jag är så trött på alla heliga kor i svensk politik, cannabisfrågan är en typisk sån, likaså sexköpsfrågan och det tragiska är att inga etablerade politiker vågar sticka in fingret i getingboet för de är rädda att kallas "flummare" knarkälskare, torskar etc.Det är ett politiskt klimat som är mycket osunt, det politiskt korrekta har vunnit, trots att vi alla vet att det är fel. När jag i våras ifrågasatte sexköpslagen så dånade media ut "bordell Camilla" etc, man förlöjligade mig och hela frågan, trots att jag har märkt att många vanliga svenssons håller med mig. Vilken politiker skulle våga riskera sin karriär och bli kallad torsk, knarkliberal m.m ? Inte många. För att jämföra den här debatten med den i våras vill jag berätta att en hel del riksdagsledamöter kom fram till mig och visade sitt stöd, de tackade för att jag tog i en helig fråga, men de gjorde det alltid mellan fyra ögon. Aldrig att de skulle säga öppet att det stödde mig.
  Jag ska ärligt säga att jag är ingen expert på drogproblematiken, det är däremot Louise Persson och Alexander Bard, men jag anser att dagens system är fel och det kan räcka, vi behöver fler som vågar debattera cannabis och sexköp.
  Återigenn tusen tack för allt stöd, ni gör mig stark!
  Love
  Camilla

  SvaraRadera
 10. Jag ser inte poängen i att avkriminalisera och inte legalisera, känns som en halvdan lösning på problemet. Det betyder ju ändå att grovt kriminella organisationer ändå kommer styra en viss del av produktionen och distributionen. Varför inte legalisera och tjäna på skatteintäkterna på en gång och samtidigt få bättre koll på att de som köper har åldern inne?

  SvaraRadera
 11. Camilla du är en väldigt modig kvinna! Allas hjältinna! Vi behöver politiker som är rationella, logiska, smarta och som lyfter fram sanningen! Stå på dig Camilla, du har vårat stöd. Denna frågan engagerar sååå mkt människor i alla åldrar och samhällsklasser.. Det finns såå många människor där ute som är tillräckligt smarta för att se igenom skrämselpropagandan gällande cannabis och som inser att alkohol är en fruktansvärd drog! Staten måste sluta trakassera vanligt folk och vi behöver dig Camilla!!!

  SvaraRadera
 12. Mkt,mkt BRA.
  Mkt,mkt MODIGT... och alldeles sant.

  Herregud så långt "ett litet" inlägg kan bli, but here we go:
  Borde göra ett mer utförligt inlägg, men ville bara utan att försköna varken tobak,alkohol eller thc (jag har aldrig någonsin och kommer aldrig någonsin att rekommendera nån att röka tobak,thc eller dricka alkohol) berömma dig för att på ett oklanderligt sätt ta detta uråldriga och dum/fördomsutsatta ämne till en alldeles sund nivå. (Svårt med alla vinklar och argument som kan missas, tex. att detta perfekta och oförståeligt olagliga ämne för att koppla av och samla tankarna efter en dag i denna galna värld leder till kontakt med KNARK, problemet är att SÅ LÄNGE DETTA ÄMNE ÄR OLAGLIGT KOMMER MAN I KONTAKT MED RENT OCH SKÄRT ILLVILLIGA K N A R K-SORTER eftersom det dras över samma kam och florerar runtomkring dig tack vare politiker som inte vågar göra det enda rätta.

  Om nu Maria gick hem o tog sig ett glas vin sen, är hon då en alkolist med rätt att döma användare av betydligt vettigare stimulantia om man nu känner för det??
  (usch för alkohol, men låt folk ta en bärs eller 2 efter jobbet, eller om man är en av dom som kommit på att det finns bättre sätt att koppla av göra det).
  Gör det utan bing&bång eller glamifiering, börja sälja på en liten oanspråklig hylla på systemet utan att dra upp det som om ET hade landat och se själva.

  -(999)-
  Ni gör folk illa med denna antika syn och kriminalisering..då man inte tappar varken samvete eller moral för man går till hyllan med thc istället för alkohol.
  Tvärtom så slipper man känna sig som en skummis och precis som vilken ålderskontrollerad systembolagskund som helst kunna gå hem i lugn o ro utan att behöva ljuga, förlora tid med sin familj eller vad än det må vara.
  -(999)-

  Nu måste jag tydligen dela upp mig på 2 inlägg (babblar ju som en syjunta;)

  SvaraRadera
 13. Citat:
  "Detta är ett stort problem i Sverige. Man tror och tror och tror, så starkt att inga argument biter. ”Det här gillar vi inte, så det förbjuder vi. Och när vi förbjudit det så försvinner problemet"

  Svar på det: Nej nej och åter nej, herregud, det är ju då problemen uppstår!
  ______________________________________________

  Camilla, jag kan va ärlig och säga att jag inte är insatt i politik eller lagt märke till dig förut och förstår jag dig rätt har du avgått (slutat ditt jobb) p.g.a detta?
  Beklagar detta verkligen!! Då du själv inte använder det, blir nästan yr av att leta ord som passar till faktumet att du verkligen gjort det.

  Men den dag kommer (snart hoppas jag) då det är oundvikligt att vi kan fortsätta detta hyckleri, och då kommer folk att se dig som en historisk rebell med fullständig insyn i denna onödiga fråga och känna sig dumma, frågan är bara om dom vågar ta din hand och be om förlåtelse då.

  Hur som helst, folk vill ha thc istället för alkohol och kommer att fortsätta med det
  och om polisen slutar fjanta runt efter normala människor som föredrar detta eller jagar mopedister utan hjälm och istället bekämpar KNARKET så skulle det bli en dubbelvinst i form av minskade utgifter för horribla och oförståeliga polisiära uppgifter och en ansenlig summa inkomst för staten dom SJÄLVA just nu stoppar i fickan på de olagliga aktörerna (dumt dumt dumt).
  Denna förlust kommer vi fortsätta att se år efter år tills det enda rätta inträffar då
  folk ändå efterfrågar det och ju mer dom drar det över samma kam som KNARKET och trissar metoderna så trissar dom ochså våldet som uppstår i kampen om dom svarta pengarna.

  Och ja, jag vet vad jag pratar om, liksom inlägg kl:16:38 som perfekt beskriver stycket högre upp som jag skrev som "-(999)-".

  Nu tog ju detta väääldigt lång tid att få ihop ;) så jag hann skugga alla inlägg under tiden och blir lika förvånad som glad till den sunda inställning som tydligen finns.

  Ni är lika modiga som frontfigurerna/motståndrna i historiska händelser som numer är SJÄLVKLARA och helt obegripliga för tiden dom "va på tapeten" när ni vågar tala om det officiellt.

  Men Camilla... Du är modigast och det Du säger är alldeles korrekt.

  / anonym?
  eller ska jag officiellt säga upp mitt grannskap,möjlighet till arbete etc?
  Jag står vid din sida.. så adjö mitt lilla anseende jag må ha.

  *varm kram*
  /Hasse Lundell

  SvaraRadera
 14. Bra jobbat Camilla! De flesta med något innanför pannbenet måste ha sett att Maria Larsson förlorade debatten stort.
  Det enda hon gjorde var att upprepa att barn och ungdomar inte ska knarka. Det är faktiskt lättare att köpa cannabis än alkohol som minderårig i nuläget! En legalisering hade gjort det mycket svårare för minderåriga att köpa cannabis.

  Men jag ville bara skriva att du är grym! Underbart att någon vågar stå för en stor del av den svenska befolkningens åsikter. Om Folkpartiet bestod av folk med samma åsikter som dig, så skulle ni få min röst.

  SvaraRadera
 15. Mycket bra jobbat, vi behöver någon som driver fram denna frågan, och du camilla kan just vara den personen som får det att gå igenom, det var väldigt trevligt att lyssna på dina argumentationer, mycket mycket bra jobbat. Kul att någon vågar stå emot!

  MVH

  SvaraRadera
 16. Väldigt modigt och bra debatt! Fortsätt så här Camilla så hoppas jag du blir stadsminister någon dag ;)

  SvaraRadera
 17. Jag röstade på Folkpartiet förra året eftersom ni var dom så kallade liberalerna. Detta året röstade jag blankt för att jag inte såg någon större skillnad på partierna. Hade jag sett denna debatt innan valet hade jag röstat på Folkpartiet igen och personröstat på dig. Att förespråka cannabis ska inte vara politisktsjälvmord.

  SvaraRadera
 18. Ville bara säga att du gjorde ett riktigt bra jobb i debatten i morse, Maria Larsson var ju omöjlig att diskutera med men du skötte det ändå riktigt bra!

  Fortsätt med vad du gör, du är väldigt bra!

  SvaraRadera
 19. Stark jobbat Camilla, blev riktigt glad över att höra en saklig och vettig politiker, fick t.om lite hopp för er där ;) Behövs fler politiker som dig, puss!

  SvaraRadera
 20. Du ger hopp till den objektiva debatten Camilla! Det är skrämmande att vi har en folkhälsominister som så tydligt visar sin okunskap.

  Kämpa vidare mot konservatismen och moralpaniken!

  SvaraRadera
 21. Härligt, Camilla! Om Folkpartiet vore som du skulle jag varken vara pirat eller liberaldemokrat. Du är fantastisk – som alltid! :)

  SvaraRadera
 22. Det är härligt att se någon våga ställa sig upp och tala för en avkriminalisering, inte en dag försent. Jag bugar.

  SvaraRadera
 23. Bra gjort Camilla!

  SvaraRadera
 24. Camilla är en av dom få vettiga politiker vi har i detta land.

  SvaraRadera
 25. Mycket bra, lugnt och sakligt o tanten du debatterade mot blev ju nästan oförskämd mot slutet. Tänkk att hon står i TV o blåljuger svenska folket rätt upp i frukostsoffan. Hon påstod att Holland hade många fler som gick från cannabis till tunga droger än vad vi har i Sverige och menar då förstås att det är den liberala cannabispolitiken som åstadkommit det.

  Fakta visar att antingen är hon ruggigt oinformerad eller så ljuger hon medvetet. Fler fakta från andra EU länder som t.ex Portugal som avkriminaliserat allt innehav av alla sorters narkotika för eget bruk sedan 2001 visar idag siffror som vi drömmer om.

  Vi kan bara inte ha kvar en politik som kriminaliserar och stigmatiserar massor av människor. De gamla förbudsivrarna får ta o nyktra till snart! Stå på dig Camilla!

  SvaraRadera
 26. För övrigt såg jag att Johan Pehrson är rasande över en FN-rapport som lär vara positiv till legalisering.

  http://ligator.wordpress.com/2010/10/28/om-johan-pehrson-ogillar-det-kan-det-ju-vara-riktigt-bra/

  Om Johan är arg måste rapporten vara bra, ska läsas!

  :-)

  SvaraRadera
 27. Äntligen någon som framstår som lugn, påläst och saklig i debatten. Moralpanik skapar inte frihet. Saklig debatt, empati och mer kunskap för alla är däremot några av grundstenarna för ett framtida friare Sverige. Tack! Du behövs!

  SvaraRadera
 28. Tåls att sägas igen, mycket modigt av dig Camilla! En av få rak-ryggade människor som vågar säga ifrån när det luktar illa, synd bara att det inte uppskattas av partierna. Men det får folk att tänka till hemma i stugorna och det ena leder till det andra, känns som att fler och fler börjar uppmärksamma vad som sägs och lovas dyrt och heligt. Det är dags att inte spela spelet på samma gamla villkor vilket förhoppningsvis leder till ökad medvetenhet och ett ärligare samhälle.

  Tack och återigen tack för hästjobbet du gör! Även om det för dig "bara" innebär att påtala det uppenbara om man innehar logiskt tänkande och kan tillgodogöra sig fakta.

  Ett Camilla Lindberg-fan sedan FRA-debatten som gärna hade personkryssat dig om jag nu inte var en sån som inte röstar pga anledningar som blir allt för långa för att ta här. Stå på dig och fortsätt i samma stil! Återigen tack!

  SvaraRadera
 29. Kanonbra Camilla!
  Lugn sansad o saklig. Verkligen duktig debattör som inger förtroende. Du fick ju programledaren på din sida också. Kul när han sa att till Maria Larsson att det låter som dubbelmoral och undrade om det var moralpanik..

  SvaraRadera
 30. Hej Camilla!
  Jag såg debatten mellan dig och Maria Larsson och måste faktiskt till att börja med ge Maria Larsson rätt på en punkt: Hon tycks mena, om jag förstår hennes lösa referande till vetenskapliga studier, att tidigt regelbundet nyttjande av cannabis sänker de kognitiva förmågorna hos barn och ungdomar. Nu är jag väldigt snäll och generös mot Maria Larsson eftersom hon var oerhört ospecifik i sina referenser.Men studier som jag har tagit del av visar att den kognitiva förmågan faktiskt sjunker vid regelbundet bruk av cannabis. PROBLEMET är bara att dessa studier gjordes 1. PÅ MÖSS! 2. Gruppen av cannabisanvändande möss var i en ålder som för människor skulle motsvara 12 till 17 år! Det vill säga, vem säger att det är en bra idé att sälja cannabis till människor under 18 år?! Och vad säger en studie på möss om vad som sker i en människas hjärna?? OM det nu är denna studie hon refererar till. Och så står hon och påstår att det INTE är dubbelmoral att staten, i förlängningen HON, säljer den mycket farliga drogen alkohol men att man absolut inte kan ens avkriminalisera innehav för eget bruk av cannabis. Och så detta om den hittils gällande konsensus. Så om man hittils har varit överens om något så är det i sig ett gott skäl att för all evighet att fortsätta vara överens? Oavsett om det kommer fram ny vetenskap och forskning eller om samhället förändras? På vilket sätt är en hittilsvarande konsensus ett bra argument? I någon debatt? För mig var det solklart du som vann debatten. Heja Camilla!

  SvaraRadera
 31. Riktigt bra camilla! Det är härligt att se att någon vågar säga ifrån när det något är fel. Du (eller kanske mer Lennart) fick Maria att se dum ut när hon eltade med sitt argument för att behålla alkoholen lagligt, "vi har ju åldersgränser och restriktioner". Hahahaha!

  You go girl!

  SvaraRadera
 32. Camilla,

  Kanon debatt! Har själv sett "alkoholens baksida". testa mata i möss som representerar "10-17 åriga människor" 10 shootar vodka omdagen så ska vi se hur inlärningsförmågan påverkar dem, om dem ens överlever till vuzen ålder vill säga.

  Cannabis är näst intill harmlös i jämnförelse med alkohol och Marie är den flummigaste politikerna jag någonsin sett på tv, usch vilket uruselt framträdande hon gjort, pinsamt!

  1. Cannabis kan inte döda dig

  2. Cannabis bör inte ges till folk < 18 år.

  3. Cannabis missbrukar (om sådana finns) kommer att finnas även vid en legalisering. Vill man röka på, så går det alldeles utmärkt även under förbud.

  4. Dem som blir problem brukare kommer förmodligen bli det iaf.

  5. Cannabis är bevisat flera gånger att inte vara FYSISKT beroendeframkallande, dvs "no withdrawls". Man klarar sig utan det, dem som hamnar i psykologiskt beroende hade gjort det oavsett om det är kriminaliserat, problemet är att dessa personer inte kan söka hjälp idag pga att dem blir klassade som kriminella.

  Alkohol

  1. Kan döda dig första gången du dricker ( alkoholförgiftning, hjärtat stannar andningen upphör = game over )

  2. Otroligt fysikt beroende framkallande, för att inte påpeka att det ÄVEN är psykologiskt beroendeframkallande

  3. Jämnför 2 personer som rökt Cannabis varje dag i 10 år och någon som supit sig bäng varje dag i 10 år, alkoholisten kommer förmodligen ha krashad lever, nedsatt hjärnretorik (oavsett ålder) samt otroliga beroende besvär. Cannabisbrukaren kommer vara social, trevlig och välbyggd ( munchiiieeeees ), alkoholisten kommer vara tanig och likblek.

  4. Alkohol leder till ökad aggressivitet misshandelsfall, plötslig död, ingen självkontroll under ruset osv, cannabis brukaren kommer förmodligen bli hungrig och sugen på en bra film i glada vänners sällskap, ingen aggression här inte!

  5. Alkohol förstör inte bara brukarens liv, utan folk runomkring denne. Cannabis brukaren blir förmodligen mer social och trevligare att ha o göra med.

  Listan kan göras lång, Sverige måste bort från denna 70tals propaganda! Starta debatt och använd konkret fakta! Starta folkomröstning, detä r endå en demokrati vi lever i!

  Senaste undersökningen jag tog del av beskrev att det behövdes ett intag på 15 000 "joints" för en tch förgiftning, man röker max ett par bloss om man endast är brukare, med alkohol kan man dö efter 30 cl starksprit!

  Vakna Sverige! Camillia du är grym! Fortsätt så!

  Ursäkta det långa inlägget men kände att jag behövde lätta mitt lite =)

  SvaraRadera
 33. Wow Camilla!

  Äntligen någon som bemöter de hjärntvättades antipolitik med sakliga argument och lugn! Jag slår vad om att Maria Larssons uppfattning grundas på de rapporter hon valt att läsa samt eventuell internutbildning i hur farligt knark är.

  Jag är en 3-årets ingenjörsstudent som röker cannabis sporadiskt, dock dagligen under sommaruppehållet. Jag har helt slutat dricka alkohol och känner att jag mår bättre och känner mig mer till freds med mitt alkoholfria alternativ. Det har heller inte påverkat mitt "intellekt" eller mina studier negativt.

  Jag mår verkligen dåligt av att se hur vår folkhälsominister står och predikar helt utan uppfattning och kunskap i ämnet. För att inte tala om dubbelmoralen och faktumet att hon faller tillbaka på samma gamla motargument.

  Ett stort tack Camilla, du gjorde min dag!

  SvaraRadera
 34. Det är dags att vakna upp från nolltoleransen, den visionen har enbart varit till skada. Här behövs absolut, en bättre politik. Det är dags att lyssna, dels på de som direkt berörs brukare och missbrukare. Forskarna är även de av samma uppfattning. Framförallt den svenska vården och socialtjänsten har bedrivit sin verksamhet, med en villkorad vård och sociala kontrakt. Det ska bara inte få förekomma inom vården, eller inom en rättsstat alls.

  SvaraRadera
 35. Gud vad jag har längtat efter Dig...

  SvaraRadera
 36. Du är helt enkelt bara bäst :)

  Det finns 2 motsatta "värdepoler" i FP. Om Johan P säger något är det så gott som alltid så att jag tycker tvärtom. När du säger något stämmer det (nästan) alltid helt med vad jag tycker.

  Att kriminalisera de som redan är bland de mest utsatta i samhället, missbrukarna, måste vara hål i hela huvudet.

  Kämpa på!

  SvaraRadera
 37. keep up the good work!

  SvaraRadera
 38. då röstade jag alltså på rätt parti. har inte hört så mycket liberala idéer från liberalerna på länge, men nu kom det.

  framför allt integritetsfrågan här om godtyckliga blod/urinprov från polisen är befängt och bör tas bort genast.

  johan

  SvaraRadera
 39. hej camilla. du gör ett jättebra jobb och är en solstråle som sprider ljus över den svenska skendemokratin.

  SvaraRadera
 40. Härligt vad modig du är Camilla! Äntligen en politiker som vågar säga vad hon tycker. En sann liberal politik står du för.
  Man kan även misstänka att många även inom politiken håller med dig men inte vågar säga det.

  När jag var ung provade jag mer än cannabis, efter att jag insett att allt jag lärt mig om droger, i mitt tycke då, var lögn. Det som är förbjudet blir man nyfiken på.
  Nolltolerans och lögnpropaganda skadar mer än vad det gör nytta.
  Missbrukare ska ha hjälp inte represalier som att bli av med jobbet och bli stämplade som kriminella. Dessa skadar mer än drogerna! En ordentlig spark i ryggen mot mer misär.
  Hur många dödsoffer har nolltoleransen skördat?

  Även i många andra frågor vågar du ha en egen åsikt och framföra den.
  Just nu är du definitivt en av de enda politiker man kan se upp till.

  Kämpa vidare och låt inga partipiskor hindra dig!

  SvaraRadera
 41. Ah förresten lär du ha min röst om jag röstar på ett etablerat parti vid nästa val. Dessutom tror jag att du kan dra ganska många röster från vanligt folk genom att våga prata om sådana här heliga kor. Det finns ett antal sådana här frågor där jag tror att de bestämmande politikernas och folkets åsikter inte alls reflekterar varandra.
  Så fortsätta med detta. Låt inte någon annan hindra dig!

  SvaraRadera
 42. Tack!! Du är bäst. Så sant så.

  SvaraRadera
 43. Jag har röstat sosse eller vänster i hela mitt liv, för att jag obevekligt delar deras syn på socialt ansvar, allmänhetens vilja, det sociala kontraktet, det positiva i att bli tvingad i en frihet (Rousseau). Jag inser dock nu att det jag uppskattar mest överallt är en människa som står för sina principer, och du är en av dessa få. Även om jag inte delar din politiska åsikt i grunden så är jag beredd att rösta FP enbart för att jag vet vilket potentiellt politiskt självmord detta kan innebära för dig. Men jag lovar att det fortfarande finns människor som kan visa att det finns resonemang och logik, och dessa människor kommer att ge sig fan på att du får säga vad du tycker i riksdagen. Tack ska du ha för din insats i detta korta klipp, du har ingen aning hur mycket det betyder för mig.

  Jag kommenterar som anonym vilket, om något, borde tyda på hur snedvriden debatten är

  SvaraRadera
 44. Bra gjort! Tack för en värdefull debatt, de flesta politiker är så inskränkta men det här var en fullträff.
  Det är dags att sluta häxjakten och dubbelmoralen, om en del människor kunde byta alkohol mot cannabis skulle många våldsbrott kunna undvikas.

  Mvh Martin

  SvaraRadera
 45. Jag uppreppar mig - Underligt jobbat Camilla!

  Där finns ju hur många som helst anledningar för att legalisera cannabisbruket, men jag vill ta upp en till som inte är nämnd här :

  Vi slipper de lagliga "rökmixarna" som sedan några år har dykt upp på marknaden och som våra barn förgiftas med. Det stämmer att regeringen regelbundet narkotikaklassificerar de nya cannabinoiderna som rökmixarna innehåller, men med varje ny generation blir de bara mer och mer kraftfulla och endast Gud vet vilka är deras bieffekter.

  "Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves" - Friedrich Schiller

  SvaraRadera
 46. Tack för dina sunda argument och inställning. Är glad att jag röstade Folkpartiet i senaste valet (även om allt för få av dina kollegor stödjer/driver frågan

  SvaraRadera
 47. Underbart! Maria hade ingen chans! Credddzzz

  SvaraRadera
 48. Tummen upp. Du har fått dig en extra röst i nästa val!

  SvaraRadera
 49. Fantastiskt att se dig i det här inlägget och hoppas de flesta "Svenssons" såg hur Maria Larssons argument föll gång på gång. Skräckpropagandan som har levt så länge om cannabis med lögner och falska påståenden måste få ett slut. Och jag tror att vi har sett början till slutet. Hoppas du fortsätter med politik, vi behöver fler ärliga och människovänligt inställda politiker som dig! Tack!!

  SvaraRadera
 50. Mycket bra jobbat!

  Släpp inte det här så lovar jag att FP har min röst nästa val!

  SvaraRadera
 51. Problemet för alla er som säger att ni ska rösta på FP tack vare det Camilla skriver är att FP snarare för motsatt politik på området. Läs t.ex. vad Johan Pehrson skriver i ämnet. Tyvärr har han en helt annan tyngd inom FP än vad Camilla har.

  SvaraRadera
 52. ville bara säga Tack! haha, vill bara tillägga att jag har fet röda öron just nu! peace!

  SvaraRadera
 53. Du är lysande, inte bara i denna fråga.

  SvaraRadera
 54. Blir nästan arg över att vi har en sån okunnig folkhälsominister. Hoppas hon inte syns alltför ofta i internationella sammanhang. Skulle vara pinsamt!
  Ut med tanterna, surgubbarna och kärringarna från Riksdagen (som fortfarande envisas att tro på deras egna påhittade propaganda från 70-talet) och in med moderna nytänkande politiker som Camilla! Ett sånt Sverige skulle jag vilja ha iaf.


  Hans

  SvaraRadera
 55. JA! Jag har väntat på den här dagen. Proposition 19 valet, debatt i Sverige osv..
  Jag vill dela med mig av en liten berättelse om varför..

  Jag är en kille på 25 och har rökt cannabis. Det var något som jag gjorde då och då med mina vänner ibland istället för att gå ut på krogen på helgerna. Jag kände att hela kroppen tog mycket mindre stryk på att vara lite stenad än en fredagsfylla. Är helt enkelt rädd om mig själv och bryr mig om hur min kropp och själ mår.

  För ungefär ett år sen åkte jag dit för att haft spår av cannabis i urinet (Ej innehav). En polis hade känt en doft och knackat på vår dörr. Jag fick ett strafföreläggande och dömdes till böter - ringa narkotikabrott.

  Detta finns nu lagrat i brottsregistret i 5 år och är tyvärr något som har påverkat mitt liv. Jag har slutat röka cannabis och betalt mina böter för länge sen, men det straffar mig fortfarande. Jag får räkna med att man gör brottregisterutdrag på mig vid anställningsintervjuer, andra typer uppdrag och utbildningar. Många har nämligen nolltolerans för narkotikabrott och oftast slutar vägen mot sitt mål vid ett sånt utdrag.

  Trots att jag rökt marijuana några gånger är jag motiverad i mitt liv och vill satsa på en karriär.
  Jag får dock vänta på att bli "förlåten" av regeringen. Min prick är först borta när jag fyllt 30.


  Därför är jag för en avkriminalisering av lättare droger som Cannabis!  / yeah

  SvaraRadera
 56. Heja Camilla! Redan på högstadiet fattade jag att droghysterin var just hysteri. Det kunde jag utläsa genom kampanjernas hysteriska språkbruk. Till och med på apoteket fanns osakliga broschyrer om olika droger där det framgick att man dör på stubben så fort man använder droger, och att alla droger var exakt lika farliga.

  Är man en hysterisk moraltant/moralgubbe så fattar skolbarnen det. De är inte dumma.

  Många länder upphörde med sina alkoholförbud på 1900-talet och införde en mer realistisk alkoholpolitik. Jag hoppas att det blir en liknande utveckling för andra droger.

  SvaraRadera
 57. Återigen-tack allesammans för alla snälla ord, det värmer mer än ni anar. Tråkigt dock att legaliserinegn inte gick igenom i Californien, men det har åtminstone skapat debatt, vilket är gott i sig. Och det är ju uppenbarligen en fråga som väcker känslor....

  SvaraRadera
 58. Tack Camilla. Det är politiker som du, som behövs i världen idag.
  Personer som vågar stå upp för vad de tror på och har en
  icke fördömmande och nedvärderande attityd till sina medborgare och medmänniskor. Personer som tänker efter och verkar vilja resonera fram lösningar istället för att domdera och regera.
  En politiker som inte har glömt 'demos' i demokratin.

  Tack.

  SvaraRadera
 59. DUUUUU E BÄÄÄÄÄST <3

  SvaraRadera
 60. Hej Camilla!

  Martin heter jag. Såg din gamla debatt mot Maria Larsson idag, ett drygt halvår senare, men frågan är ju lika aktuell. Särkilt med hennes desperata utspel (Expressen) kring Koffi Annan och FN´s vädjan till världens länder att legalisera. Vill tacka dig för ditt goda försök, men det är inte lätt att möta något så irrationellt, och moraliskt korrupt som Maria Larsson. Förstod dock av debatten att detta inte kanske är din huvudfråga och vissa argument och fakta tål att slipas på även från din sida. T.ex säger du att cannabis är lika farligt som Alkohol. Något jag tror att få människor med hyffsad erfarenhet skulle hålla med om. Eller den senaste internationella vetenskapliga forskningen för den delen. Alkohol är ett sinnesdövande gift som orsaka otroligt mycket sjukdom, lidande och död och framförallt våld och andra destruktiva situationer. Medans helt ogiftiga cannabis genom historien orsakat 0 dödsfall och säkerligen förhindrat lika många heta eller våldsamma situationer som alkohol totalt har orsakat. (ingen källa på det sista annat än egen erfarenhet, men fråga vem som helst som är insatt med egen erfarenhet för att få det bekräftat) Vidare har cannabis en ofattbar potential medicinskt för en gigantisk uppsjö av tillstånd. (eftersom alla gratis kan skapa denna medicin i garderoben är det mycket mäktiga krafter förutom maffia och kriminella som vill fortsätta förbudet, som t.ex läkemedelsindustrin)
  Amerikaner tittar frågande på europeer som blandar sitt gräs med tobak och undrar varför vi blandar medicin med gift.

  Sverige och Maria Larsson är ett skämt utomlands, folk skrattar och förfasas över det bakvända och djupt odemokratiska landet som förföljer, frihetsberövar och testar kroppsvätskor på samt straffar annars skötsamma vuxna människor.

  Det är dags att avsluta detta institutionella förtryck på människan.

  Tack för ditt arbete.

  (trodde jag aldrig att jag skulle säga till någon i FP :-), eller har du slutat?)

  Vänligen

  SvaraRadera