Camilla

måndag 22 mars 2010

Riksmöte, väljarkontrakt & en oväntad tapperhetsmedalj

Som ni säkert noterat skrev jag och Mathias Sundin om väljarkontrakt mot datalagringsdirektivet, i SvD i torsdags. Artikeln blev väl emottagen på både bloggar och ledarsidor. Egentligen är debatten större än bara ett väljarkontrakt, egentligen handlar det om vilken typ av politiker vi vill ha. Politiker som vågar gå emot gruppen och stå för det man tror på och sina väljares önskan eller ledamöter som gömmer sig i gruppen och partikollektivet. Självklart kan vi inte ha en polsk riksdag, men lite mer utrymme för den enskilda ledamoten måste till, annars behövs inte alla dessa 349 ledamöter. Jag tror att vi är på rätt väg, dels på grund av vi har börjat fokusera på den enskilda ledamotens ansvar för de beslut man fattar men också för att personvalet blir alltmer viktigt. Media har även börjat debattera ledamöternas roll, mycket pga förra veckans votering då oppositionen vann vid voteringen om ett erkännande av folkmordet 1915. Även i vår egen riksdagsgrupp har vi haft denna diskussion, då också med anledning av att jag tryckte avstod i voteringen om uttagsskatt på vindkraft förra veckan. Jag kan väl lugnt konstatera att vår riksdagsgrupp inte är lika positiv till ledamöter som avviker från partilinjen. Är det verkligen viktigare att hålla ihop och bibehålla en enighet utåt än att då och då låta ledamöter rösta efter förnuft och känsla? Jag tror inte det, jag tror dessutom att partipiskor och totalitarism leder till än mer politikerförakt. Jag och Mathias Sundin gör ialla fall det vi kan för att vitalisera debatten! Men dagen efter riksdagsgruppen kom min partikollega Nina Lundström in på mitt rum med en stor, fin guldmedalj i blågula band- hon ville ge mig en tapperhetsmedalj! You made my day, Nina!
Förra helgen hade vi vårt kommunala riksmöte i Västerås, allt var sig likt, däremot tycker jag nog att folk var mer positiva och optimistiska än tidigare, kanske vinnarinstinkten..
Dessutom var det den årliga Dataspelgalan i torsdags, jag var som vanligt en av gästerna. I år var dessutom vår fantastiska Nyamko Sabuni prisutdelare.
Slutligen vill jag gratulera vår nya HBT ordförande (ja jag vet att jag är ca 3 veckor sen...)Catrine Norrgård, fast egentligen borde jag kanske gratulera oss liberaler som fick en så bra ordförande.

2 kommentarer:

 1. Grattis Camilla.
  Och grattis till att ni inte är helt ensamma folkpartister som skrivit på Nej-et.

  Men var är alla centerpartister?
  Alla vänsterpartister?
  Miljöpartisterna?

  Att de flesta av piratpartiets toppar skrivit på är mindre konstigt...

  SvaraRadera