Camilla

onsdag 10 mars 2010

Kommer FRA shopen att öppna igen?

Den fråga var det många som ställde sig i onsdags då Ekot rapporterade om den utredning som tillsattes för att utreda SÄPOs behov av signalspaning. Jag är inte speciellt oroad, jag var väl medveten om att en en utredning skulle till, däremot är jag mycket glad att den utredningen som presenterades i somras av f.d SÄPO chefen Eriksson kastades i papperskorgen. I den nya utrednigen som ska presnteras i november, ska tydliga alternativ presenteras, vilket inte gjordes i den förra. Vi får avvakta till november för att se vad som presenteras...SÄPO ska inte få hjälp av FRA med signalspaning, är min uppfattning!

Idag hade jag tillsammans med Betty Malmberg, m, och Eva Johnsson, kd ett seminarium om genus i utbildningsväsendet. Behöver vi alla dessa genusambassadörer, jämställdhetscoacher och genusvetare? Skapar de ett bättre samhälle eller är det så att allt genussnack bara är floskler? Medverkande var Sveriges okrönta antifeminist Tanja Bergkvist, Anna Ekström som hållit i utredningen om jämställdhet i skolan och Carina Hägg, socialdemokratisk ledamot med engagemang för jämställdhetsfrågor, Sivert Öholm modererade! På det hela taget ett lyckat seminarium som väckte starka känslor! Det är lite "kejsarens nya kläder " över hela jämställdhetsdebatten, tycker jag, man vågar knappt ifrågasätta var alla hundratalsmiljoner som satsas på jämställdhet, tar vägen och kanske ännu viktigare-hjälper de?
Apropå igenting så köpte jag en lägenhet förra veckan, det var lite läskigt med budgivning men jag vann! Dessutom visade det sig att säljaren var en mycket sympatisk ung man som nu även är följare här på bloggen! Välkommen, Staffan!
Imorgon ska vi votera om ett erkännande för de assyriska/armeniska folkmordet som skedde 1915, frågan väcker starka känslor och det kan nog bli en dramatisk votering!

10 kommentarer:

 1. En kommentar angående genus läste jag för ett tag sedan i en tidning. Artikeln handlade om den nu våldtäktsmisstänkta polischefen Göran Lindberg.
  En person som intervjuades uttryckte det så här.
  "Det fanns frågetecken om Göran Linberg redan på den tiden men han var liksom inklädd i ett pansar av genusteori så ingen kritik kunde yppas".

  SvaraRadera
 2. "Imorgon ska vi votera om ett erkännande för de assyriska/armeniska folkmordet som skedde 1915, frågan väcker starka känslor och det kan nog bli en dramatisk votering!"
  Det är aldrig för sent att ändra sig - för rättvisans skull Camilla!

  SvaraRadera
 3. Hej Camilla,
  Är du där imorgon, hoppas att du har möjlighet att rösta för ett erkännande av Folkmordet 1915.

  Många hälsningar
  Annika Beijbom

  (Bloggat med gästinlägg från en jurist från Armenien idag, ger en saklig och personlig bild: http://beijbom.blogspot.com/2010/03/erkann-folkmordet-pa-armenier-1915.html )

  SvaraRadera
 4. Angående FRA och polisen: Läs vad utredaren Runar Viksten skriver i sitt remissvar till Anders Erikssons utredning och ta del av den hearing som hölls i fjol.

  Där har du svart på vitt vad Viksten kommer att föreslå i november: FRA ska få rätt att spana åt polisen. Utredningen kommer i princip förorda en återgång till det ursprungliga lagförslaget före FRA-stormen 2008. På sin höjd skapas en särskild enhet inom FRA, vad nu det gör för skillnad.

  SvaraRadera
 5. Johan T- Vad Anders Eriksson vill vet vi alla med all önskvärd tydlighet, därför var det extra viktigt att Ask förkastade hans utredning. Tycker väl att det var lite väl naivt att be en fd SÄPO chef ansvara för utredningen.
  Idag har vi både votering om folkmordet och om uttagsskatt på vindkraft, båda frågorna väcker mycket starka känslor. Jag lutar åt att trycka avstår på uttagsskatt på vindkraft.
  Jerker-Ett pansar av genusteori var ett nytt begrepp!

  SvaraRadera
 6. Camilla, om jag vore i dina kläder skulle jag vara mycket orolig betr FRA-shopen! Läs förutom Johan Ts kommentar t ex:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/gasttyckare-h-lindblad-om-fra-polisen.html

  Betr jämställdhetsfrågor, läs min grej om den svenska tanten.
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/finns-riktiga-tanter-idag.html

  SvaraRadera
 7. FRA shoppen!
  Ja vad ska man säga inte ens ett år har gått sedan den startade.
  och redan så börjar ändamålsglidningen som folket visste skulle komma men som regering,riksdag sa att den INTE kommer.

  Hur många ändamålsglidningar har det blivit i höst när det är ett år?
  Hur många har det blivit om 5 år?

  SvaraRadera
 8. Tommy- jag utgår från att den överenskommelse vi ingick gäller, men jag kan inte fördöma en utredning som inte ens påbörjats! Jag utgår från att FRAshopen skall förbli stängd!

  SvaraRadera
 9. Camilla, visst var det egendomligt att Anders Eriksson fick det första utredningsuppdraget. Han var ju själv uppdragsgivare åt FRA under den period som myndigheten saknade positivt lagstöd för spaningen. Uppenbarligen var det ingenting som bekymrade honom där och då. Det var också under Erikssons chefstid som FRA-spaningen mot de 103 svenskarna genomfördes. Så var det med det påstådda värnandet om integriteten.

  Men menar du att Runar Viksten skulle vara ett så mycket bättre alternativ? Denne gamle trotjänare hos Försvarsmakten som nu går FRA:s ärenden och leder Försvarsunderrättelsedomstolen? Är det lämpligt att den som sannolikt kommer att förhandspröva FRA:s polisiära spaning också ska få lägga grunden till hur den ska utformas? Det är ingen vågad gissning att han kommer att föreslå den egna specialdomstolen som tillståndsgivare. Så har han nämligen uttryckt sig tidigare.

  Du har nog förstått varför Viksten fick det här utredningsuppdraget. Du får givetvis inte föregripa en utredning, men jag är säker på att du redan nu inser vad man kommer att föreslå.

  Det som sedan väntar är lobbying från Tullverket, ISP, Migrationsverket m.fl. FRA-shopen kommer med tiden att utvecklas till en stormarknad - igen.

  SvaraRadera
 10. Hittade en del uppseendeväckande om FRA hos Mark Klamberg, som borde intressera dig. Bland annat denna kommentar, som tycks komma inifrån underrättelsesfären:

  "Vi som tagit del av regeringens, regeringskansliets och FM:s inriktningar kan konstatera att dessa utökats och preciserats jämfört med tidigare år. Säkerligen kan uppdragsgivarna ge sakliga motiveringar för detta, men nog ser det hela en smula märkligt ut.

  Man bör ha i minnet att det finns ett kompakt motstånd i underrättelsekretsar mot polisens inriktningsförbud. Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att runda regelverk i en situation, där varken beställare eller utförare sympatiserar med lagens intentioner.

  Om någon t.ex. tror att kontakterna mellan FRA och Säpo upphört, så kan jag dementera detta. Det är inte heller förbjudet för parterna att träffas och utbyta information av mer övergripande karaktär. Dessutom bör man beakta FRA:s samarbete med andra länder och de uppgifter som når polisen den vägen.

  Även i övrigt tolkar FRA, precis som vilken myndighet som helst, lagen till sin fördel. Man för fortlöpande diskussioner med tillståndsgivaren, i praktiken Runar Viksten. FRA:s strävan är att hålla byråkratin (av andra kallad 'integritetsskydd'), som omgärdar tillstånden, på en "rimlig" nivå. Det handlar bland annat om detaljupplösningen för sökbegreppen. Här ger också lagen visst spelutrymme. Än så länge lär inte heller Försvarsunderrättelsedomstolen ha trilskats."

  SvaraRadera