Camilla

söndag 26 april 2009

Piller & potatis i samma butik

Äntligen! Äntligen presenterade regeringen det förslag som ska gör at det möjligt att köpa receptfria läkemedel i matvarubutiker. En frihetsreform, om än en mycket liten...För mig är det märkligt att detta förslag kommer först nu, det borde kommit för länge, länge sen. Men bättre sent än aldrig, det viktiga är att det från och med november finns värktabletter i vanliga mataffärer.
Monopolets tid är förbi, redan nästa vecka tar riksdagen ett beslut om att fler aktörer ska få möjlighet att äga och driva apotek. Det går framåt...

17 kommentarer:

 1. "det viktiga är att det från och med november finns värktabletter i vanliga mataffärer"

  Vore det inte bättre att du tar reda på varför det värker och gör nåt åt problemet istället för att försöka skyla över symtomen?

  Lite mindre skumpa, kanske?

  SvaraRadera
 2. Jag har köpt receptfria läkemedel i lanthandeln i flera år. För mig kommer det här inte som någon direkt ny "frihetsreform", eller: det gör det nog inte för någon mathandel som är/varit Apotekets ombud.

  Det är bara en fråg om plats, om hur stort utbud av det receptfria de kan erbjuda kunderna. I familjen dras vi med olika åkommor, som inte direkt kräver läkarvård. I lanthandeln får vi vårt receptfria lystmäte tillgodosett med Pepsid, Imbumetin, Nezeril, Listerin munskölj, plåster och Zon-salva. Mycket med behöver vi inte. Som är receptfritt. :-)

  SvaraRadera
 3. Hej,kul att va med från början vid en blogg.
  Ja det var på tiden att det börjar göras nåt åt monopolen. Tycker verkligen ni ska se över systembolagets monopol. Att man borde få handla vin till maten i livsmedelsaffärerna borde vara en självklarhet. På ICA-butiken där jag handlar måste alla visa legitimation, även pensionärer, folk de känner och vet är över 18. Ingen legitimation=Inget köp. Visst är det bra att staten är rädda om oss, det behöver ju inte gå till överdrift dock. Spelmonopolet har ju med internet inte heller något existensberättigande.

  SvaraRadera
 4. Det är säkert smidigt att handla vin i mataffären. Var dock medveten om att du inte kommer att hitta samma stora sortiment där som på systemet; du kan jämföra systemet med en riktig bokhandel och vinhyllan i mataffären med bokstället med bästsäljare på ICA.

  SvaraRadera
 5. @Berg: Du har rätt. Den som har bäst fungerande kropp när man dör vinner. Avstå skumpa! Avstå alkohol! Avstå tobak och allt annat som inte förlänger livet, utan som snarare förkortar det.

  Alla ni som intar livsmedel eller för en tillvaro som förkortar era liv - ni kommer att hamnat i Helvetet!

  Amen...

  SvaraRadera
 6. Välkommen till bloggosfären Camilla. Vi har väntat på dig.

  Ang läkemedel är jag skeptisk... Det öppnar upp för två problem. 1: Distinktionen mellan riktiga läkemedel med bevisad effekt och diverse naturpreparat och hokus pokus minskar. Och 2: En friare tillgång på läkemedel kan leda till mer missbruk. Överkonsumtion av paracetamol och acetylsalicylsyra är redan idag ett problem.

  SvaraRadera
 7. Fredrik Larsson27 maj 2009 kl. 11:04

  Hej Johan

  Håller med om att det är kul att få vara med frå början.

  Sedan vad det gäller din anmärkning om systembolaget håller jag inte med. Jag har bott i olika EU länder nu i flera år där det inte finns något systembolag. Det som är slående är framförallt två saker:

  1: Priset på alkohol
  2: Kvaliteten på det som finns att köpa

  Vad gäller punkt 1 skulle ett upphävande av monpolet Inte innebära någon förbättring i Sverige eftersom butikerna måste betala samma skatt som Systemet.

  Vad gäller punkt 2 är systemet vida överlägset alla andra affärer jag sett. Kvalitet (tom. kvalitets garanti!), kvantitet och dessutom för många varor trots de svsnska skatterna inte mycket dyrare tack vare den enormt starka positionen man har som upphandlare.

  Jag är principiellt för ett avskaffande men praktiskt skulle jag hellre se en anpassning av tillgängligheten på systemet eftersom förlusterna vid avskaffandet för de flesta kommer bli större än vinsten.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 8. Vill bara säga välkommen till Bloggosfären Camilla!

  SvaraRadera
 9. Visst är Systembolaget bra ur sortimentsynpunkt, men ett upphävande av monopolet innebär ju inte med nödvändighet ett avvecklande av Systembolaget. Låt de finnas kvar och konkurrera med sitt överlägsna sortiment. Premierar jag ett stort utbud är det ju bara att fortsätta handla där. Ser inte problemet?

  SvaraRadera
 10. @AC

  Stämmer och jag håller prncipiellt med men jag tror inte att vi kommer kunna behålla systembolaget om vi släpper in andra på marknaden eftersom det inte kommer tillåtas av konkurrenslagstiftningsskäl. Tror inte staten får inte konkurrera med icke vinstdrivande verksamhet på en konkurrensutsatt marknad.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 11. Hur blir det med bloggandet gällande din kovändning i FRA frågan? Det är väl egentligen det enda intressanta du eventuellt har att komma med? Finns det någon framtid för FP nu när de inte värnar om medborgerliga rättigheter och kör moderatpolitik i största allmänhet? Vad tycker du?

  SvaraRadera
 12. "Monopolets tid är förbi, redan nästa vecka tar riksdagen ett beslut om att fler aktörer ska få möjlighet att äga och driva apotek. Det går framåt... "

  Du verkar inte vara så insatt för att vara politiker, vad tror du händer om detta anmäls i EU, kolla vad som hände i tyskland förra veckan. Varför finns det inga politiker som är insatta i det dom tycker om?

  SvaraRadera
 13. Hmmm , jag är nog inte lika säker som dig i detta du skriver. Jag tycker nog själv att monopol i viss utsträckning är bra för medborgaren.

  Jag tror att en ICA/Coophandlare har noll koll på vad han/hon säljer - skitsamma bara de tjänar pengarmentalitet. Sortimentet? Blir det det bästa för patienten/konsumenten, eller blir det det handlaren tjänar mest pengar på?

  Mjao...äntligen skulle inte ja vilja säga - utan tillgängligheten till droger - dock av det lättare slaget , är aldrig bra.

  Min helt personliga uppfattning och har inget med mitt medlemsskap i PP att göra.Om nu någon skulle tycka till i den frågan.

  SvaraRadera
 14. Grattis till bloggen, från en smått motvillig nykomling i bloggvärlden (även om jag var ett bloggtroll i närmare ett år innan jag kröp till korset).

  Calandrellas tips var bra, och jag vill också varna dig för att göra det misstag många politiker gör: att inte vara aktiva i kommentarsfält - ditt eget och andras. Finns det en sak som sänker trovärdighet i bloggosfären, är det ovilja att ta debatt och besvara frågor. Tomas Bodström är ett bra exempel.

  Lycka till.

  SvaraRadera
 15. Det finns mycket som ger huvudvärk, som Berg skriver, för mycket skumpa, griniga kolleger och dumma lagar är några exempel.Så visst, Berg, vore det bättre at ta bort symptomen istället, men det är inte alltid så lätt.
  Vad gäller frågan om Systembolaget så känns den inte specielt aktuell och det finns båda för och nackdelar med att ha Systembolaget.
  Jag tror dock inte att risken för missbruk ökar i och med att vanliga mataffärer får sälja receptfria läkemedel.

  SvaraRadera
 16. Jag måste fråga dig Jerker, var det du som skickade den enorma buketten rosor i somras??

  Och, ja, jag har noterat en att jag tappade ett "l" i ordet speciellt.

  SvaraRadera