Camilla

tisdag 23 mars 2010

Tänk om Riksdagen bestod av 349 Camillor!

Jag har precis blivit intervjuad av Agenda, angående att rösta mot sitt parti. Debatten om ledamöternas frihet eller icke frihet att rösta mot sitt parti är het, till viss del pga vilden Göran Thingwall som hotar att rösta emot regeringen i kärnkraftsfrågan, men till viss del för att vi sett prov på ledamöter som gått emot partipiskor och partilinjen den sista tiden. Är den utvecklingen bara bra, var egentligen journalistens huvudtes. Tänk om Riksdagen bestod av 349 Camillor , vad skulle hända då? Ja, tänk om....Jag ser ingen fara i att vi får mer självständiga ledamöter, vägen till polsk riksdag är mycket lång. Jag vill se fler ledamöter som vill och vågar ta ansvar för sina beslut! Jag vill se fler ledamöter som inte gömmer sig bakom kollektivet hela tiden! Makten är inte viktigare än värderingar!
Nu ska jag kasta mig iväg till Oslo, då vi imorgon har releasefest för min bok som kommer ut i Norge. Nja, "min" bok var kanske lite överdrivet, jag är en av flera författare som skrivit om integritet. Efter det är jag inbjuden till Stortinget till ett seminarium om datalagringsdirektivet. Det finns starka kritiska röster mot direktivet i Norge, tack och lov, så jag ska göra mitt bästa för att inspirera dem!
Vi hörs!

13 kommentarer:

  1. En bok om integritet?
    Hoppsan, jag har också skrivit ett kapitel om integritet i en kommande bok...

    SvaraRadera
  2. Ett bra inlägg, Camilla! Det vore ingen dålig sak för demokratin om politiker började sätta väljarna före partiledningen. Go girl!

    SvaraRadera
  3. Helena- jag tycker faktiskt att debatten har börjat fokusera lite mer på att ledamöterna bör sätta väljarna före partipiskorna- även om vägen dit är lång...
    Lars-Erick- spännande! Vad är det för bok du medverkat i?

    SvaraRadera
  4. hej Camilla!
    Vad tyckter du om boken då?
    Hälsar
    Lotta

    SvaraRadera
  5. Tänk om Riksdagen bestod av 349 Camillor!
    Jag tror att det skulle vara underbart!

    Tänk om att 349 riksdagsledamöter verkligen skulle våga stå för deras egna åsikter...
    Ja, det skulle vara underbart! Helt underbart!

    Än så länge, Glad Påsk!

    SvaraRadera
  6. 348 Camillor och 1 Agneta; då skulle vi skratta mycket!

    SvaraRadera
  7. Det vore väl OK om det vore personval. Men om jag väljer fp-politik vill jag också att riksdagsledamoten röstar som partiet vill. Det är inte 349 egna åsikter jag vill ha, det är partiets åsikt jag röstar på och inget annat.

    Dessutom kan jag inte rösta på någon som står på samma röstsedel som Jan-Erik Gasslander. Har ni ingen som helst koll på vilka bråkmakare ni tar med på listan?

    SvaraRadera
  8. Det är viktigt att en politiker har rätt att ha en egen åsikt. En vinande partipiska är ett hot mot demokratin. MEN! Vi har i Sverige ett system där man väljs in som representant för ett parti. Och de ledamöter som sedan representerar det parti jag valt förväntar jag mig ska driva detta partiets politik - inte någon helt personlig linje. Om man hamnar på en annan åsikt än partiet i en enstaka fråga så är detta egentligen positivt. det betyder att man tänker själv och inte bara är ett röstboskap. MEN, om man upprepade gånger hamnar på en annan åsikt än partiets officiella politik så tycker jag att man har anledning att fundera över sitt politiska engagemang. Är du medlem i rätt parti? Eller använder du bara partiet som en plattform för din egen medieglada framgång?

    SvaraRadera
  9. Det kan väl vara trevligt med några Camillor i riksdagen, men vill vi ha en massa Gasslanders där? Läs http://www.dt.se/opinion/debatt/article643178.ece

    SvaraRadera
  10. Jan-Erik Gasslander10 maj 2010 kl. 17:38

    Kanske Eulalius är lite egen. Liksom Gasslander. Vi har alla våra drivkrafter. Jag levde som konstruktör och entreprenör invaggad i tron att politiker och byråkrater skötte det här landet i samhällets och medborgarnas intresse med de medel som vi i exportindustrin tog hem.
    - Vet du att en utvecklingsingenjör på t ex Volvo eller ABB har ett förädlingsvärde (bidraget till företaget/samhället) på ca 10.000-20.000 kronor per timme.

    De senaste 10 åren har jag fått en helt annan bild av våra samhällsföreträdare - egenintresse framför samhällsintresse, korruption, mygel med tjänsteansvar, enorma kvalitetsbrister, översitteri mot svaga medborgare, myndighetschefers tystande av underordnade ....
    Då måste man ibland vara lite "bråkig" om man ska kunnna visa den lilla människan hur man får tillbaka självförtroendet så att man får rätsida på samhällets funktioner igen.
    Detta ingår i ett socialliberalt förhållningssätt.
    Skulle gärna se en Eulalius i riksdagen om han vill framträda

    SvaraRadera
  11. Har inte du, Jan-Erik Gasslander svamlat nog om förädlingsvärden under vissa artiklar på DT:s sida? Ett elegant uppvisande i svammel då du verkar läsa en artikel och skriver svaret under en annan.

    SvaraRadera
  12. Gasslander svamlar överallt

    SvaraRadera
    Svar
    1. och du är till feg att skriva ditt namn.GUNNEL Waerner Hedemora

      Radera