Idag ska jag till Oslo och föreläsa om hur FRA påverkar Norge och sanningen är ju att det påverkar norsk trafik väldigt mycket. Det är ju lite tragikomiskt att det är just Sverige som inför FRA, i och med att så mycket trafik går igenom Sverige så är skadan större när Sverige genomför en sån här lag än om Norge skulle infört det. Men om alla norrmän cc:ar en svensk i varje mail, kan man komma förbi problemet då? Det är i alla fall värt att undersöka.
Den 16 september kommer Stockholmsprogrammet att debatteras, har ännu inte bestämt mig för om jag ska debattera eller inte.
Läste i torsdagens tidning om att Stockholms stad ska införa rökförbud under arbetstid för sina anställda- det osar moralism! De anställda ska fortfarande få ha kaffepauser men alltså inte rökpauser, får de anställda ringa sina barn på arbetstid och surfa privat på arbetstid, kan man ju undra..
Har idag lämnat in en skriftlig fråga till Maud Olofsson om regelkrånglet vid ROT avdraget. Tanken är ju god, men varför måste allt alltid vara så bevärligt. Var inte Alliansen löfte till småföretagarna att minska regelkrånglet.
Var i helgen på kräftskiva hos några gamla kompisar, några som jag inte träffat på 16 år. Då börjar man inse hur gammal man faktiskt är- men trevligt var det!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kan svårligen se hur cc:ande till svenskar skulle förändra något. I så fall skulle det väl vara lika lätt för ryssar att undvika avlyssningen?
SvaraRaderaDet norrmän och andra bör vara särskilt oroade över är hur deras trafikuppgifter kan komma att hanteras av FRA. Här sker inte heller någon prövning mot ändamålskatalogen. FRA kan helt enkelt hänvisa till att man måste insamla alla dessa trafikdata för sin egen teknikutveckling. Vad ska specialdomstolen argumentera mot det? Och vilka garantier har norrmännen för att dessa trafikuppgifter (och för all del även innehåll) kan hamna i andra länder?
Detta går naturlligtvis att ändra på. Det är inte särskilt svårt juridiskt, och borde också vara en lätt match politiskt. Vi får väl se vad som händer under september och oktober...
Rättelse: "INTE kan hamna i andra länder" ska det förstås vara.
SvaraRaderaDet är ett stort problem att FRA hänvisar till sin teknikutveckling, i den muntliga överenskommelsen ingick att insamlad trafikdata inte får säljas/bytas vidare, men skrivelserna bör ses över på nytt.
SvaraRaderaVad det gäller cc:andet så låter det kanske knäppt, men helt ärligt kan det visa att FRA inte kan urskilja svensk och utländsk trafik. Rent teoretiskt om alla ryssar skulle cc:a en svensk så skulle inte FRA få avlyssna den trafiken, nu komer det naturligtvis inte bli så, men det belyser trots allt att FRA inte kommer att urskilja svensk trafik på ett pålitligt sätt!
Mycket intressant. Det finns alltså en muntlig överenskommelse om att trafikdata inte får utbytas med andra länder. Det har sannerligen inte framgått någonstans.
SvaraRaderaMen grundfrågan kvarstår: Varför ska FRA överhuvudtaget tillåtas att samla in trafikdata som kan hänföras till enskilda, utan att detta prövas mot ändamålskatalogen? (Då räknar jag alltså inte FRA:s egna utvecklingsbehov till denna katalog)
Nu förstår jag också bättre ditt resonemang om cc:andet. Visst har du en viktig poäng. Fortsätt kämpa!
Camilla,
SvaraRaderaDet hjälper inget att cc:a svenskar, tvärtom, det gör bara chansen större att det korsar Sveriges gränser. Propositionen med ändringar i FRA-lagen anger att FRA inte får spana om både avsändare och mottagare är i Sverige, men om sändaren/mottagaren är utanför Sverige så har FRA rätt enligt regeringens förslag att avlyssna trafik även till och från personer i Sverige.
Med andra ord, regeringens förslag innebär följande.
SvaraRadera1. Mottagare i Sveríge, sändare i Sverige, FRA får ej lyssna
2. Mottagare i Sverige, sändare i utlandet, FRA får lyssna
3. Mottagare i utlandet, sändare i Sverige, FRA får lyssna
Tilläggas bör att en CC till en svensk ju bara skapar en kopia som landar i sverige. Dvs det blir två mail: ett norge->norge, ett norge->sverige. Det första går ju att lyssna på även om man skulle begränsa sig till transit (vilket nu inte FRA-lagen gör, men för argumentets skull)
SvaraRaderaLagförslaget säger "Inhämtning får inte avse signaler mellan en avsändare och mottagare som båda befinner sig i Sverige." Det gör att FRA kommer ha rätt att spana på mer än bara tranisttrafik. Spaningen kan alltså omfatta Norge->transit Sverige->Norge, Norge->Sverige och Sverige->Norge.
SvaraRaderaCamilla, vill du vara snäll och bekräfta att insamlad trafikdata inte får bytas/säljas vidare?
SvaraRaderaDet finns alltså en sådan överenkommelse?
Anonym,
SvaraRaderaCamilla skrev att det finns en muntlig överenskommelse om trafikdata men det är ju ingenting värt. Något sådant finns inte regeringens förslag om ändringar i FRA-lagen. Stor respekt för Camilla att hon röstade nej, vissa saker är bra med det nya förslaget men många viktiga frågor förblir tyvärr olösta. Överenskommelsen mellan regeringen och de borgerliga kritikerna slöts på för lösa grunder. Det är uppenbart inte minst med anledning av diskussionen i denna tråd angående FRAs möjlighet att avlyssna kommunikation till och från svenskar.
Camilla,
SvaraRaderaDina råd till norrmännen i norska Computerworld
att skicka mail till svenskar ökar risken för att de blir avlyssnade av FRA. Det är säkert inte med illvilja, men se upp med dina råd.
Camilla, det verkar föreligga något allvarligt missförstånd här. I artikeln i norska Computerworld säger du att svenskar inte får avlyssnas. Det är ju helt galet. Det finns ingen sådan begränsning i FRA-lagpaketet. Det är bara inrikestrafiken som inte får inhämtas.
SvaraRaderaSkicka omedelbart en dementi till norrmännen för tusan. Det är precis som andra kommentatorer här säger. Om de cc:ar till svenskar, så ÖKAR risken för att de ska bli avlyssnade.
Det här visar att hela FRA-cirkusen har havererat. Inte ens de ledamöter som borde vara bäst insatta har greppat lagstiftningen.
Det sies at man får de politikere og derigjenom de lover man fortjener...
SvaraRaderajaja..
kan ikke si jeg er veldig begeistret for det dere har fått til.. men etter å ha fulgt svensk debatt på området FRA er jeg vel ikke så veldig overrasket.. mye ullene argumenter og samrøre av saker som opphavsbeskyttelse og hva vet jeg. det kunne vel gå litt rundt for noen og enhver.
syns Camilla var tøff som sto imot presset, men generelt kan man vel gjøre seg noen betraktninger om politikere... som ikke akkurat avkreftes av det teknologisk og juridisk meget velfunderte tipset i computerworld.
lykke til!
Hej Camilla....
SvaraRaderaKom igen nu, man hör inte vad du säger när du uttalar dig i radio och tv. Det börjar bli lite lite tjatigt, du bara hoppar över ord o stavelser. Igår hörde jag tyvärr inte va du sa i etern ang Piratebay och nedstägningen.
Fundera på en talpedagog eller röstcoach?
Du är ju en offentlig person inom politik och
vill väl tala till folket?
Hoppas på förbättring...vet att folk klagat tidigare.
/Till viss del irriterad liberal
Hoppsan, hoppsan vilken grinig stämning!
SvaraRaderaVad det gäller cc;andet till Norge är det inte helt säkert, men ioch med att ena mottagaren då är i Sverige skulle man kunna komma runt det- men inte ens försvarsdepartementet kan ge tydliga besked.
Som Lars skrev,något missförstånd. Både avsändare och mottagare ska vara utanför Sverige, vilket inte automatiskt leder till att inga svenskar får avlyssnas.
Den muntliga överenskommelsen ledde bara till skrivelserna om teknikutveckling- vilket inte är bra, jag håller med och vi jobbar så gott vi kan på det.
jag kan hålla med om att mycket borde gjorts annorlunda i arbetet kring de nya punkterna, men återigen hade det varit enklare att inte rösta igenom lagen.
Till Liberal, det var ju tråkigt att du stör dig så på mitt sätt att prata...
Nej Camilla. Nu har du fel om vad som står i lagförslaget. I propositionen från 25 maj, sidan 7, står det klart och tydligt i förslaget till ändringar i lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet:
SvaraRadera2 a §
Inhämtning får inte avse signaler mellan en avsändare och mottagare som båda befinner sig i Sverige.
Det vill säga, det är bara exakt inhemsk trafik som undantas, inte trafik mellan en svensk och en i utlandet.
Camilla,
SvaraRaderaDet är klart att försvarsdepartementet inte vill ge några klara besked, de vill bara att riksdagsledamöterna ska rösta ja till deras förslag. Om någon bråkar, som Federley, du, m.fl. gjorde, så kör regeringen bara om samma förslag en gång till med några små symboliska eftergifter. Man gjorde det den 18 juni 2008, upprepade samma sak den 25 september 2008 och band upp er kritiker. Det var därför kravet på riv upp och en oberoende utredning var viktigt - försvarsdepartementet går inte att lita på.
I överenskommelsen från 25 september 2008 står i punkt 5: "Trafik mellan avsändare och mottagare i Sverige får inte signalspanas."
Det är bara att läsa, inhemsk trafik är undantagen, allt annat går att avlyssna, inklusive mellan en svensk och en i utlandet.
Nu har ju IT-experter sagt att de inte går att fullständigt separera ut den rent inhemska kommunikationen. Om jag har adressen anonym@gmail.com, hur ska FRA veta om jag öppnar min mail i Sverige eller Danmark? Även detta har regeringen tänkt på. I lagförslaget står följande i 2 a § "Om sådana signaler inte kan avskiljas redan vid inhämtningen, ska upptagningen eller uppteckningen förstöras så snart det står klart att sådana signaler har inhämtats." Alltså, vid tvivel får FRA inhämta, lagra och kolla därefter vad man fått in.
Ni har i flera väsentliga delar fått tillbaka samma lagförslag som riksdagens sa ja till den 18 juni 2008.
Det är obegripligt att FÖD inte kan ge ett tydligt svar. FRA-överenskommelsen och propositionen är ju glasklar på den här punkten. Det är INRIKESTRAFIK som FRA inte får lyssna på.
SvaraRaderaGå till källorna och läs på. Du behöver inte rådfråga departementet i denna fråga.
Ang. trafikdatalagringen: Skrivningarna måste preciseras, så att all inhämtning av trafikuppgifter som kan kopplas till enskilda måste prövas inom ramen för spaningsuppdragen.
Det får inte skapas en gräddfil där det räcker för FRA att hänvisa till teknikutveckling. Inom utvecklingsverksamheten kan FRA ges tillstånd att samla in andra data, men absolut inga fullständiga telefonnummer, IP-nummer, e-postadresser etc. Detta borde vara lätt att ändra i liggande förslag
Ser att FRA-frågan just nu är under behandling i JuU och KU. Hoppas verkligen att fp lyckas göra något åt det lagrum som medger inhämtning av enskildas trafikdata i FRA:s utvecklingsverksamhet. Något måste göras. Detta får inte gå igenom.
SvaraRaderaSå vad händer i FRA-frågan för närvarande? Det här var ju onekligen en intressant artikel. Är det ändringar på gång?
SvaraRaderaHär finns en pedagogisk genomgång av eländet med FRA:s trafikdatalagring.
SvaraRadera