Camilla

onsdag 28 april 2010

Kan sex vara arbete?

Tyska feminster svarar ja på den frågan, medan svenska feminister svarar nej- hur kommer det sig? Det var temat på dagens frukostmöte med talmannens referensgrupp för jämställdhetsfrågor. Susann Dodillet, Fil dr var talare på detta något kontroversiella tema. Det som stör mig mest är att detta ämne är så tabu i Sverige, det finns ingen debatt kring huruvida den svenska sexköpslagen uppfyllt sitt syfte, att minska prostistutionen. När man talar prostitution hamnar diskussionen ofta om trafficking, två helt skilda saker. Vem minns inte hur svenska moralister förfasade sig över fotbolls VM för något år sedan och den krassa verklighet att det skulle eventuellt finnas prostituerade där. "Bojkotta fotbolls VM " fanns det starka röster som ropade, andra menade att "det var synd om Tyskland som var ett sånt uland på jämställdhetsområdet "(Birgitta Ohlsson) Att säga att man är kritisk till sexköpslagen i Sverige är att stick in fingret i ett getingbo, varför ska det behöva vara så? Varför kan man inte diskutera frågan på ett kontruktivt sätt, något som borde vara en självklarhet i en demokrati som Sverige. Dagens seminarium var i allafall en bra början på något som förhoppningsvis kan bli ett konstruktivt samtal om sexköpslagen vara eller inte vara.

Idag har socialdemokraterna har presskonferens om spel, dataspel och vad man kan göra för att främja denna näringsgren. Tyvärr hade sossarna mest bara snott förslag från mig, men det kanske man ska se som en komplimang!! eller vad sägs om deras förslag att inrätta ett dataspelsexportspris, ja precis vad jag sa i februari och som handelsministern ställde sig positiv till. Har man inga egna ideér får man sno andras...

Om ni vill ha en anledning att fira idag, så kan ni fira 62 årsdagen av Israels självständighet!

måndag 26 april 2010

Därför får inte Alfons pappa röka pipa!

Gunilla Bergströms poplulära sagofigur Alfons Åberg har, som många vet, en piprökande pappa, men kanske inte så länge till. Nu höjs röster om att det är olämpligt för barn att läsa om en piprökande pappa! Har inte det nationella paniksyndromet (som David Eberhard myntade i DN september,2005) gått överstyr. Detta paniksyndrom har lett till att hela landet hamnat i en kollektiv trygghetsnarkomani av sällan skådat slag. Finns det ingen nationell broms att rycka tag i och stoppa detta tryghetsmissbruk. Cykelhjälmstvång för barn under 15 år finns redan, men nu finns också förslag på att de ska bli obligatoriskt även för vuxna- varför skriker ingen STOPP det räcker, vi klarar oss själva! Staten och dess institutioner gör allt för att vi ska känna oss trygga och stoppar därför allt tänkbart farligt likväl som ofarligt, för säkerhets skull. Vilja är god, tanken är från början välvillig men blir fullkomligt förödande när den passiviserar ett helt samhälle.
Smärtan ska minimeras, döden ska blundas för, åldrandet stoppas och vi ska skyddas från såväl oss själva som andra.
För det finns ju potentiella hot överallt, sockerberoendet, den livsfarliga stressen, kraven på oss själva, döden, trafiken, cancerrisken av att äta för mycket chips, vistas i solen, vinterkräksjukor och svininfluensor.
Är det livsfarligt att leva? Ja- livet är ett tillstånd där mortaliteten är 100%- vi ska alla den vägen vandra. Men frågan är hur vi vill leva, och är det inte ett övergrepp att elda på samhällets föreställningar om hotbilder där sannolikheten att drabbas är ungefär lika stor som att vinna på triss? Rädslan urholkar livskraften. Att lagstifta om hur vi ska leva, att vi måste ha säkerhetsbälten i bilen, inte får röka och alltid anväda cykelhjälm. Vem tillhör du och din kropp egentligen? Staten? Och var kommer det hela sluta?
WHO har presenterat en konvention att folkvalda ledmöter inte ska träffa tobaksindustrin. Konventionen har ratificerats och antagits av riksdagen, märkligt kan man ju tycka då vår mötesfrihet och yttrandefrihet faktiskt står i grundlagen. WHOs konvention är bara en riktlinje och ingen lag (än så länge) men man kan ju fråga sig om allt är möjligt i folkhälsans namn. WHO vill bara skydda oss från de onda tobaksbolagen, men verkar strunta totalt i att de kränker vår yttrandefrihet med detta förslag, men i folkhälsans namn är allt tillåtet! Det märkliga är att när jag och Marianne Berg från Vänsterpartiet ordnade ett seminarie på temat, höjdes röster från FHI (Folkhälsoinstitutet) att vi nog antagligen var mutade eller på annat sätt köpta. Den som säger ifrån måste till varje pris tystas och går det inte ska man förtalas. Det politiskt korrekta har tagit över förståndet!
Det är dags att bota vårt missbruk, inte av tobak ,utan vårt kollektiva missbruk av trygghet!

"That government is best which governs least", Thoreau

fredag 23 april 2010

Fittstim och vulkaner!

Förra veckan var minst sagt intensiv. På tisdagen var det åter dags att åka till Göteborg och gästa Debatt. Programmet i sig är onödigt tjafsigt och kaotiskt men i och med att temat var Torbjörn Nilssons bok De Omänskliga, så blev frestelsen alltför stor. Efter programmet brukar deltagarna åka till hotellet och ta en drink gemensamt, så även denna gång och det var verkligen trevligt. Jag, Malin Siwe, Jan Rejdnell och Stig Malm hade en riktigt trevlig stund. Mest faschinerad blev jag av Stig Malm- mannen som myntat utrrycket "fittstim" han var så oerhört trevlig och underhållande. Han berättade skrönor om såväl Göran Persson, Jan Carlzon som Mona Sahlin, han var som en klenod från en annan tid! Mest intressant var hur han hyllade privata äldreboenden- han den ultimata pursossen, har nu kommit till insikt om att privata aktörer kan vara riktigt bra. Kort sagt det var en mycket givande möte.
Folkpartiet Kalmar ordnade på torsdagen en kväll om integritet, jag och Markus Bylund talade om ämnet integritet och varför politiken och integriteten går i otakt. Kvällen var mycket trevlig men desto mindre trevligt var det när jag insåg att jag var fast i Kalmar, då flyget var inställt och tågen fullbokade! Ja, vad ska man göra när vulkaner får för sig att få utbrott-ingenting, mer än att varva ned.
Efter 10 timmar på buss, rälsbuss och tåg tog jag mig slutligen till Falun där Folkpartiet Dalarnas årsmöte skulle hållas.

måndag 12 april 2010

De omänskliga!

Idag är jag på besök i Linköping och Norrköping och besöker min blivande kollega Mathias Sundin, solen skiner och vi har just postat våra kandidatkontrakt. Läs också Mathias artikel i SvD idag, det är klart att starka ledamöter är bra för Alliansen, jag tror folk är trötta på osjälvständiga ledamöter som tappar all typ av integritet för att skydda sin egen karriär. Men för er som såg Agenda igår så är det en balansgång att undvika så kallad polsk riksdag men ändå ha politiker som kan tänka självständigt, någon enstaka gång iallafall....
Besöket i Norge var oerhört lyckat, jag debatterade datalagringsdirektivet i Stortinget och träffade vårt systerparti Venstre, som förresten byter partiledare på lördag- Grattis Trine! Datalagringsdirektivet är en het potatis i vårt västliga grannland, det intressanta är ju att de inte behöver införa direktivet, de får inga böter som vi fick, så varför då införa det? Det är framför allt socialdemokraterna i Norge som är pådrivande av implementeringen. Men den stora frågan är ju egentligen vad är datalagringsdirektivet bra för? Så jag tänkte i slutet av veckan börja med Datalagringsskolan här på bloggen. Helt enkelt bena upp argumenten för och emot (nöjd då Hugo??)
Imorgon deltar jag i Debatt kl 20.30, vi ska debattera Torbjörn Nilssons bok De Omänskliga. Är det så att det är omänskliga typer som blir politiker eller är det miljön som skadar oss? Boken var spännande att läsa, men jag håller inte alls med om det var så det gick till kring FRA konflikten. Men det intressanta med boken är egentligen vad det är som premieras inom politiken, vilka beteenden gynnas och vilka beteenden straffas.
Solen väntar...!