Camilla

onsdag 23 mars 2011

Sven Harry-stans coolaste kille


När nyheterna fylls av bilder från katastrofen i Japan, kriget i Libyen och oroligheter i Jemen, då ur allt mörker stiger han fram som en strimma sol i mars- Sven Harry.Denne fantastiska man som donerat ett helt konstmuseum till Stockholmarna, för han tyckte han vill ge något tillbaka till samhället. Som han sa, denne snart 80åriga byggmästare, "man kan ju inte ta med sig så mycket till den andra sidan".Sven Harrys konstmuseum, placerat i Vasaparken är ritat av Anna Höglund och Gert Wingårdh och ska innehålla såväl design, skulpturer och traditionell konst av såväl Munch som Strindberg. Museét ska även rymma 18 lägenheter, en restaurang och en skulturpark på taket! Fantastiskt! Det här precis vad Stockholm behöver, något nytt och annorlunda, att det dessutom är placerat i centrala stan gör det hela ännu bättre. Kanske kan Sven Harry skapa en ny trend, kanske kan han vara den person som öppnar upp för mer privata donationer till kulturen. Kort sagt, Sven Harry är stans absolut coolaste kille!

tisdag 15 mars 2011

Pengarna eller livet


Imorgon är det dags för riksdagen att rösta för implementering av det så omdiskuterade datalagringsdirektivet, dumt kan man tycka, när det bara är dagar kvar till EUs utvärdering av direktivet. Varför inte bara avvakta? Jag och Christian Engström skriver om det i dagens SvD, läs artikeln här.
Personligen anser jag att hela direktivet borde kastas i soptunna då det strider mot rättsstatens grundprinciper att övervaka ett helt folks kommunikationer. Då skriker försvararna av direktivet att vi måste implementera direktivet annars får vi böter, ja det kanske vi får men det är värt det. Vad kommer inte all denna datalagring att kosta? I slutändan är det ändå vi skattebetalare som får stå för notan. Nästa vecka kommer utvärderingen av direktivet och mycket tyder på att utvärderingen kommer att vara mycket kritisk. Det komiska i hela situationen är att vårt hopp om bordläggning av ärendet,ligger hos Sverigedemokraterna, som egentligen är för direktivet. Mycket tyder dock på att Sverigedemokraterna imorgon ansluter sig till V och Mp och begär bordläggning av ärendet. Jag hoppas att flera borgerliga ledamöter gör likadant, åtminstone de som kallar sig liberaler, men jag hyser inga stora förhoppningar.
Läste en ryslig artikel på Newsmill och blev då påmind om att ordet liberal har tappat sin betydelse.
Läs även Jan Rejdnells blogg i ämnet.

fredag 4 mars 2011

Snällismen slår fel igen!


Gårdagens överenskommelse om migrationspolitiken går både i dur och moll. Stora delar är bra, t.ex att påskynda ärendehanteringen genom att tillsätta en fjärde migrationsdomstol. Även att anhöriga till invandrare kan bevisa släktskap genom DNA om identitetshandlingar saknas. Att öppna upp för arbetskraftsinvandring är positivt även det, men sen kommer det delar som jag är med kritisk till. Jag vet att i det politiskt korrekta Sverige vill alla politiker vinna snällismpoäng, snällast vinner. Men i det här fallet då man vill underlätta för papperslösa att få vård och skola bör man tänka efter vilka signaler det ger. "Att man härigenom urholkar tyngden och vikten i begrepp som asyl och medborgarskap förefaller inte bekymra någon längre. Pedagogiken i att premiera den som trotsar ett avvisningsbeslut kan ifrågasättas." skrev Sanna Rayman igår på ledarbloggen. Hon har rätt, vilka signaler ger detta. Papperslös är ett annat namn för illegal, alltså en person som fått avslag på sin asylansökan eller avslag på uppehållstillstånd, men trotsar beslutet och stannar kvar i landet ändå. Jag kan mycket väl känna för de barn som lever gömda i Sverige, det är ju inte deras fel att föräldrarna valt att leva illegalt, men det blir också konstigt om politikerna ger ok."Personer som gör allting rättsstaten säger åt dem att göra och tragglar sig genom asylprocessen löper risk för utvisning medan människor som bryter mot lagen understöds med vård och undervisning. Det är, med förlov sagt, en sorts diskriminering mot dem som handlar rätt." skriver SvD ledarsida idag. Snällismen slår fel återigen.
Jag har full förståelse för att Reinfeldt och gänget njuter av att slå in en kil hos de rödgröna genom detta samarbete med Miljöpartiet, men frågan är om opinionen är med honom i den här frågan? Moderaterna brukar eller brukade, vara ett parti som värnade rättstaten, lagar ska efterföljas, men gårdagens överenskommelse visar något helt annat.Det är egentligen inga stora pengar det handlar om, men det handlar om signalvärdet, att den som trotsar ett avvisningsbeslut premieras.
Läs gärna Johan Ingerös inlägg i Aftonbladet här. Eller Merit Wager på Newsmill.